Κλυδωνισμοί στην ελληνική οικονομία, πιέσεις στο ευρώ από τις γερμανικές εκλογές

Κλυδωνισμοί στην ελληνική οικονομία, πιέσεις στο ευρώ από τις γερμανικές εκλογές

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλυδωνισμούς και αβεβαιότητα στις τράπεζες και ευρύτερα στην ελληνική οικονομία προκαλεί το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, καθώς η ενίσχυση του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), που είναι πιθανό να μετέχει στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση, ψαλιδίζει τις ελπίδες για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο έκτακτου ελέγχου στις τράπεζες. Το FDP θέτει ως προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης, ζητεί ευελιξία στο ζήτημα της εξόδου μιας χώρας-μέλους από την Ευρωζώνη και απορρίπτει την προοπτική βαθύτερης οικονομικής ολοκλήρωσης στην Ευρωζώνη.

Χθες, οι επενδυτές προχώρησαν σε αθρόα πώληση τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εκτιμώντας ότι η διαπραγματευτική θέση του ΔΝΤ –που επιμένει σε νέο έκτακτο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών και σε νέα ανακεφαλαιοποίηση για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων– ενισχύεται αποφασιστικά μετά τις εκλογές, με ορατό τον κίνδυνο αναδίπλωσης της ΕΚΤ που μέχρι τώρα έχει εμφανιστεί αντίθετη στην προοπτική έκτακτου ελέγχου.

Το ΔΝΤ επιμένει από το περασμένο καλοκαίρι για την ανάγκη νέου ελέγχου, ενώ μέχρι τώρα αξιωματούχοι της ΕΚΤ σημειώνουν ότι ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών θα γίνει το 2018 όπως είναι προγραμματισμένο, προσθέτοντας ωστόσο ότι μέσω διαλόγου πρέπει να απαντηθούν οι ανησυχίες του ΔΝΤ. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι οι συνθήκες για τις εγχώριες τράπεζες, μετά τη δεύτερη αξιολόγηση, είχαν βελτιωθεί αισθητά και η εμπιστοσύνη των επενδυτών ενισχυόταν, τάση που κινδυνεύει να ανατραπεί λόγω της στάσης θεσμικών φορέων, όπως του ΔΝΤ, που επιμένει να αμφισβητεί την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών επεμβαίνοντας και αμφισβητώντας τις εποπτικές αρχές, δηλαδή την ΕΚΤ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας σε άρθρο του στους FT χαρακτηρίζει «απερίσκεπτες» τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέο έλεγχο των ελληνικών τραπεζών, που υπονομεύουν τις προσπάθειες ανάκαμψης της Ελλάδος και ακυρώνουν την προσπάθεια αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων.

Χθες ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά 11,76%, σε συνέχεια των μεγάλων απωλειών των προηγούμενων εβδομάδων, ενώ η ανησυχία αποτυπώθηκε και στην ενίσχυση των αποδόσεων των ομολόγων. Ανάλογη εικόνα παρουσίασαν τα ομόλογα και άλλων χωρών του Νότου, ενώ μεγάλες πιέσεις δέχθηκε και το ευρώ εξαιτίας της ανησυχίας που προκαλεί η εκλογική ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών.

Η Ελλάδα φαίνεται να εισέρχεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο καθώς η γερμανική πλευρά ζητεί την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς μείωση του χρέους, ενώ το Ταμείο θέτει ως προϋπόθεση για την παραμονή του την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τους επενδυτές να διαβλέπουν τον κίνδυνο οι ελληνικές τράπεζες να αποτελέσουν το θύμα ενός ευρύτερου συμβιβασμού.

Χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις ελληνικές τράπεζες, έκανε λόγο –πρώτη φορά– ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να δείξει ευελιξία και να διεξαγάγει νωρίτερα, το 2018, ένα stress test για τις ελληνικές τράπεζες, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα πριν από το τέλος του ελληνικού προγράμματος.

Τον αρνητικό αντίκτυπο των γερμανικών εκλογών στην Ευρωζώνη και ειδικά στην Ελλάδα υπογράμμισαν σε αναλύσεις τους η Morgan Stanley και η Capital Economics. Η Morgan Stanley σημειώνει ότι το FDP θα ζητήσει ως αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους την έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη. Ανάλογη είναι η εκτίμηση της Capital Economics, που επισημαίνει ότι οι εξελίξεις στη Γερμανία δυσχεραίνουν και τις όποιες ελπίδες της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους αλλά και το μέλλον της στην Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή