Unilever Hellas: πωλητήριο στα σήματα ελαιολάδου

Unilever Hellas: πωλητήριο στα σήματα ελαιολάδου

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εννέα χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα να πουλήσει τη δραστηριότητά της στο ελαιόλαδο στην Ελλάδα, η Unilever το επιχειρεί ξανά. Ως αντιστάθμισμα της αποχώρησης από την κατηγορία, o ολλανδοβρετανικός κολοσσός σχεδιάζει να ξεκινήσει στην Ελλάδα την παραγωγή απορρυπαντικών, τα οποία έως σήμερα εισάγονται από άλλες χώρες.

Ειδικότερα, η Ελαΐς – Unilever Hellas γνωστοποίησε χθες την πρόθεσή της να προχωρήσει στην πώληση των σημάτων ελαιολάδου Αλτις, Ελάνθη και Solon. Πέραν των σημάτων, στον αγοραστή θα μεταβιβαστεί και το εργοστάσιο παραγωγής που βρίσκεται επί της οδού Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο, καθώς και το απασχολούμενο προσωπικό. Με άλλα λόγια, η δραστηριότητα ελαιολάδου θα μεταβιβαστεί με το εργοστάσιο εν λειτουργία.

Η Unilver βεβαίως αναζητεί αγοραστή, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως, και για τα σήματα μαργαρινών που διαθέτει και που στην Ελλάδα παράγονται στο έτερο εργοστάσιο της εταιρείας, στην περιοχή του Ρέντη. Πρόκειται για τα σήματα Flora, Βιτάμ, Αλτις Soft και Becel, για τα οποία ωστόσο δεν έχει ληφθεί ακόμη συγκεκριμένη απόφαση. Υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, μιλώντας στην «Κ», ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα ήταν ευχής έργον να καταλήξουν τόσο τα ελαιόλαδα όσο και οι μαργαρίνες στην ίδια εταιρεία».

Για ποιο λόγο η Unilever επιδιώκει εκ νέου την πώληση της δραστηριότητας ελαιολάδου; «Εδώ και καιρό δεν αποτελεί στρατηγική κατηγορία για τον όμιλο. Αντιπροσωπεύει περίπου 7% – 8% στον συνολικό τζίρο της εταιρείας και χαρακτηρίζεται από σημαντικές αυξομειώσεις στις τιμές», επισημαίνει το ίδιο στέλεχος. Στα μειονεκτήματα της κατηγορίας πρέπει, εξάλλου, να προστεθεί η χαμηλή κατανάλωση τυποποιημένου ελαιολάδου στην Ελλάδα. Το 2008 η Unilever επιχείρησε να πουλήσει ξανά τη δραστηριότητα ελαιολάδου, η διαδικασία όμως στην Ελλάδα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αντιθέτως από ό,τι έγινε στην Ιταλία, όπου πούλησε την εκεί θυγατρική της, τη Bertolli. Μες στο 2018, πάντως, η Unilever Hellas σχεδιάζει να ξεκινήσει στην Ελλάδα την παραγωγή απορρυπαντικών, αρχικά για να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς. Η παραγωγή θα γίνεται στο εργοστάσιό της στου Ρέντη, σε νέα γραμμή που θα εγκατασταθεί την επόμενη χρονιά, εκεί όπου παράγονται σήμερα τα προϊόντα χλωρίνης Klinex, οι μαργαρίνες, οι μουστάρδες Hellmann’s και τα προϊόντα Knorr. «Η Ελλάδα παραμένει προτεραιότητα για την Unilever και η αναδιάρθρωση αυτή του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και κερδοφορίας της τοπικής εταιρείας, ενώ θα δώσει την ώθηση για εστίαση σε στρατηγικές κατηγορίες και επένδυση σε νέα προϊόντα στην τοπική αγορά», αναφέρει η εταιρεία στη χθεσινή ανακοίνωσή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή