Τουρκία: Αποφυλακίστηκε προσωρινά επιφανής δημοσιογράφος της Cumhuriyet

Τουρκία: Αποφυλακίστηκε προσωρινά επιφανής δημοσιογράφος της Cumhuriyet

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διακοπή της κράτησης του επιφανούς Τούρκου δημοσιογράφου Καντρί Γκουρσέλ εν όψει της επικείμενης δίκης του, διέταξε δικαστήριο της χώρας.

Ο Γκουρσέλ εμπλέκεται σε μία υπόθεση που έχει στο στόχαστρό της την εφημερίδα της αντιπολίτευσης, Cumhuriyet, και η δίωξή του έχει επικριθεί από πολέμιους του Ερντογάν, οι οποίοι κάνουν λόγο για παραβίαση του δικαιώματος ελευθερίας έκφρασης.

Οι Εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι η Cumhuriyet βρισκόταν υπό τον έλεγχο του δικτύου Γκιουλέν, του ιεροκήρυκα που κατηγορείται ως υπεύθυνος για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Τόσο η εφημερίδα όσο και οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες που τούς αποδίδονται.

Τηλεοπτικά μέσα μετέδωσαν πλάνα με τον Γκουρσέλ να αγκαλιάζει τη σύζυγό του και τους συναδέλφους του, βγαίνοντας από τη φυλακή μετά από 330 μέρες κράτησης.

«Δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να με κάνει να χαρώ. Υπάρχουν μέλη της εφημερίδας που βρίσκονται στη φυλακή εξαιτίας ανυπόστατων κατηγοριών», δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους. Τέσσερα ακόμη επιφανή μέλη της Cumhuriyet παραμένουν υπό κράτηση, ενώ οι υπόλοιποι 17 αφέθηκαν ελεύθεροι και αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσης.

Οι Εισαγγελείς έχουν προτείνει ποινή 43ετούς κάθειρξης για τους κατηγορούμενους που κατηγορούνται για στοχοποίηση του Τούρκου Προέδρου δι’ «ασυμμέτρων τακτικών πολέμου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή