ΗΠΑ: Νέα ταξιδιωτική απαγόρευση

ΗΠΑ: Νέα ταξιδιωτική απαγόρευση

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επ’ αόριστον απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ για πολίτες επτά χωρών διέταξε για λόγους ασφαλείας ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με νέο εκτελεστικό διάταγμα την περασμένη Κυριακή. Η νέα απαγόρευση αποτελεί τη συνέχεια του πρώτου διατάγματος, το οποίο είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο προκαλώντας αναταραχές στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Το νέο διάταγμα, το οποίο θα εφαρμοστεί από τις 18 Οκτωβρίου, χαρακτηρίζεται από ένα ευρύτερο πεδίο εφαρμογής σε σχέση με το αρχικό. Οι κυριότερες διαφορές αφορούν τα εξής: Πρώτον, επιβάλλονται μόνιμοι περιορισμοί ως προς τη μετανάστευση, σε αντίθεση με την προσωρινή ισχύ 90 ημερών. Δεύτερον, στην υπάρχουσα λίστα των χωρών (Ιράν, Λιβύη, Συρία, Υεμένη, Σομαλία) προστίθενται το Τσαντ και η Βόρεια Κορέα, αλλά και ορισμένες κατηγορίες πολιτών της Βενεζουέλας, ενώ το Ιράκ και το Σουδάν έχουν αφαιρεθεί από τη λίστα. Οι πιο σοβαροί περιορισμοί επιβάλλονται στη Β. Κορέα και τη Συρία, χώρες οι οποίες, κατά τον Τραμπ, αδυνατούν να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ.

Η πλειονότητα των πολιτών του Τσαντ, της Λιβύης και της Υεμένης δεν θα είναι σε θέση να επισκεφθούν τις ΗΠΑ εξαιτίας της έλλειψης τεχνικής υποδομής ελέγχου ταξιδιωτών. Παρόμοιοι περιορισμοί ισχύουν, με μικρές παραλλαγές, για τη Σομαλία και το Ιράν. Αναφορικά με τη Βενεζουέλα, ο Τραμπ απαγόρευσε την είσοδο μόνο σε κυβερνητικούς αξιωματούχους εξαιτίας της ανικανότητας να διαβιβάσουν πληροφορίες για ταξιδιώτες. «Ως πρόεδρος, πρέπει να δράσω για την προστασία της ασφάλειας και των συμφερόντων των ΗΠΑ και των Αμερικανών πολιτών», υπογράμμισε ο Τραμπ. Επισήμανε, δε, πως η ισχύς των περιορισμών θα διατηρηθεί έως ότου οι κυβερνήσεις των εν λόγω κρατών «αντιμετωπίσουν ικανοποιητικώς τις βεβαιωμένες ανεπάρκειες».

Η νέα απαγόρευση συνιστά περαιτέρω προσπάθεια του Τραμπ να ανταποκριθεί στις προεκλογικές εξαγγελίες του. Ωστόσο, η εκδήλωση αντιρρήσεων κατά της νομιμότητας του διατάγματος υπήρξε ταχύτατη. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Ενωσης Πολιτικών Ελευθεριών, Αντονι Ρομέρο, δήλωσε πως «έξι από τις χώρες είναι μουσουλμανικές. Το ότι ο Τραμπ προσθέτει τη Β. Κορέα –με λίγους επισκέπτες προς τις ΗΠΑ– και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη της Βενεζουέλας, δεν αναιρεί το γεγονός ότι το διάταγμα συνιστά, κατ’ ουσίαν, απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων».

Η ανακοίνωση του Τραμπ ενδεχομένως να ασκήσει σοβαρή επιρροή στο πλαίσιο της εκδίκασης της προσφυγής κατά του πρώτου διατάγματος ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθώς οι δικηγόροι που έχουν αναλάβει την υπόθεση αφήνουν ανοικτό το παράθυρο της νομικής αμφισβήτησης των νέων περιορισμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή