Δεύτερη ημέρα απωλειών στο ΧΑ στον απόηχο των γερμανικών εκλογών

Δεύτερη ημέρα απωλειών στο ΧΑ στον απόηχο των γερμανικών εκλογών

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο δέχεται ισχυρό κύμα πωλήσεων έχοντας χάσει περισσότερα από 2,23 δισ. ευρώ από την αξία του χθες και σήμερα. Η σημερινή πτώση αποδίδεται στις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσπευσης των stress tests στις ελληνικές τράπεζες.

Η προοπτική αυτή προκαλεί αυξανόμενες ανησυχίες στην αγορά, καθώς οι έλεγχοι μπορεί να αναδείξουν κεφαλαιακές ανάγκες, οδηγώντας σε ανακεφαλαιοποιήσεις.

Οι ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών συμπαρασύρουν όλη την αγορά με το γενικό δείκτη να έχει επιστρέψει στις συνεδριάσεις του περασμένου Μαϊου. 

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι υπήρχαν από χθες πολλές εντολές πωλήσεων, οι οποίες ενέτειναν τις πιέσεις.

Πηγή αβεβαιότητας και ανησυχίας για τους επενδυτές και ειδικά για τα ξένα επενδυτικά σχήματα (Morgan Stanley, Goldman Sachs, Citigroup) που ήταν και πωλητές τραπεζικών μετοχών, αποτελεί η συμμετοχή του νεοφιλελεύθερου FDP στη νέα γερμανική κυβέρνηση, το οποίο τάσσεται υπέρ του Grexit, αντιτίθεται στα σχέδια ρύθμισης – ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, είναι υπέρμαχος της σκληρής λιτότητας και τηρεί επίσης σκληρή στάση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Διεθνείς οίκοι όπως η Morgan Stanley έσπευσαν ήδη να επισημάνουν σε εκθέσεις τους ότι η παρουσία του FDP στην κυβέρνηση θα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Ευρωζώνη απ’ ό,τι στη Γερμανία. Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι κερδίζουν έδαφος οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για έλεγχο ποιότητας ενεργητικού στις ελληνικές τράπεζες, που πιθανότατα να οδηγεί και σε τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή