Κόντρα ΕΕΤΤ – ΟΤΕ, λόγω προστίμου 6,3 εκατ. ευρώ που επέβαλε η Αρχή

Κόντρα ΕΕΤΤ – ΟΤΕ, λόγω προστίμου 6,3 εκατ. ευρώ που επέβαλε η Αρχή

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμο ύψους 6,3 εκατ. ευρώ επέβαλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στον ΟΤΕ. Το πρόστιμο αφορά παραβιάσεις της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού. Ο ΟΤΕ, με ανακοίνωσή του χθες, χαρακτήρισε το επιβαλλόμενο διοικητικό πρόστιμο αβάσιμο και αναμένεται να προσφύγει κατά της επιβολής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, το πρόστιμο στον ΟΤΕ επιβλήθηκε, καθώς διαπίστωσε ότι η εταιρεία προέβη σε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της μέσω της πρακτικής της διακριτικής μεταχείρισης στην αγορά της αδεσμοποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόχο, εις βάρος των ανωτέρω εταιρειών και υπέρ του λιανικού της άκρου, για χρονικό διάστημα 3 ετών (2012-2014). Στην πράξη, σύμφωνα με τη ΕΕΤΤ, ο ΟΤΕ παρέδιδε τον τοπικό βρόχο, τη γραμμή δηλαδή που συνδέει το ΚΑΦΑΟ με τον καταναλωτή, τέσσερις ημέρες νωρίτερα στις υπηρεσίες του, απ’ ό,τι στους ανταγωνιστές του. Η πρακτική αυτή συνιστά διακριτική μεταχείριση και παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού.

Κατά της συγκεκριμένης πρακτικής προσέφυγαν η Hellas OnLine (σήμερα Vofafone) και η Wind Hellas. Aναφορές ωστόσο υπήρξαν, σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, και από τη Cyta και τη Forthnet. Eτσι κατά τη συνεδρίαση της περασμένη Πέμπτης, η ΕΕΤΤ επέβαλε πρόστιμο ύψους 2,8 εκατ. ευρώ για παράβαση των κανονιστικών υποχρεώσεών του περί μη διακριτικής μεταχείρισης και 3,5 εκατ. ευρώ για παράβαση της νομοθεσίας περί ελεύθερου ανταγωνισμού και 3,5 εκατ. ευρώ για παράβαση της νομοθεσίας περί ελεύθερου ανταγωνισμού. Η σχετική απόφαση 103 σελίδων δημοσιοποιήθηκε χθες, αμέσως μετά την κοινοποίησή της στον ΟΤΕ.

Για την επιμέτρηση των προστίμων, η ΕΕΤΤ συνεκτίμησε τη χρονική διάρκεια της παράβασης, τη φύση και τη σοβαρότητά της, το όφελος που αποκόμισε η εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε., την οικονομική βλάβη που προκλήθηκε στους ανταγωνιστές της, την αρχή της αναλογικότητας κ.ά.

Ο ΟΤΕ, σε ανακοίνωσή του χθες, έκανε λόγο για αβάσιμη απόφαση της ΕΕΤΤ, η οποία τον τιμωρεί χωρίς να έχει αποδειχθεί παράβαση. Σημειώνει δε ότι οι ενεργοποιήσεις ή οι μεταφορές χονδρικής από τον ΟΤΕ ήταν μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχει ορίσει η ίδια η ΕΕΤΤ (Κανονισμός Χονδρικής RUO). «H EETT τιμωρεί τον ΟΤΕ χωρίς να έχει αποδειχθεί ζημία», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση. «Οι αιτιάσεις του ανταγωνισμού περί απώλειας πελατών δεν αποδείχθηκαν. Αντίθετα, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οι ενεργοποιήσεις του ανταγωνισμού εμφάνισαν σταθερή αύξηση». Ο ΟΤΕ σημειώνει ακόμη ότι οι ανταγωνιστές του κατέχουν πλέον μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς από τον ΟΤΕ, άρα δεν μπορεί να γίνεται λόγος από πλευράς ΕΕΤΤ περί «προστασίας του ανταγωνισμού». «Ολα αυτά τα χρόνια η ΕΕΤΤ», καταλήγει ο ΟΤΕ, «με τις τιμωρητικές αποφάσεις εναντίον του ΟΤΕ, τα προσκόμματα που δημιουργεί στην ανάπτυξη δικτύων και τη διάθεση νέων προϊόντων και υπηρεσιών, αντί να προωθεί τις επενδύσεις, κρατάει την αγορά και τη χώρα πίσω και στρεβλώνει τον ανταγωνισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή