Μύκονος χωρίς σαμπάνιες

12' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, το «νησί των ανέμων» ζει ένα δεύτερο καλοκαίρι. Τα πάρτι τελειώνουν, τα γκρουπ αραιώνουν, όμως ο καιρός κρατάει ακόμα. Και όλα είναι αλλιώς.

Στους λάτρεις του ξέφρενου μυκονιάτικου καλοκαιριού οι ταξιδιώτες του φθινοπώρου μοιάζουν με θεατές που μπαίνουν στην αίθουσα του σινεμά όταν πέφτουν οι τίτλοι τέλους. Όμως τώρα ξεκινά η επόμενη «ταινία» στο νησί: τα σούπερ γιοτ αναχωρούν, τα πάρτι τελειώνουν, τα beach bars κατεβάζουν ρολά, τα «αθηναϊκά» ξενυχτάδικα επιστρέφουν στην πρωτεύουσα. Οι παραλίες σιγά σιγά ερημώνουν. Τα γκρουπ τουριστών στα σοκάκια της Χώρας αραιώνουν, αφήνοντας χώρο στην αυθεντική Μύκονο να αναπνεύσει. Δεν αντηχεί παντού και ασταμάτητα το «Despacito» και γι’ αυτό χαίρεται μέχρι και ο καιρός: «Δίνει καλοσύνη». Έτσι αποκαλούν την απανεμιά οι ντόπιοι στο «νησί των ανέμων». Περίπου έως τα τέλη Οκτώβρη ζουν το δικό τους «μικρό καλοκαίρι».

Δεν είναι τυχαίο το ότι οι ξένοι ζωγράφοι που έγιναν μόνιμοι κάτοικοι αγάπησαν το νησί τέτοια εποχή. «Έφτασα στη Μύκονο μια νύχτα του Οκτώβρη με την πρώτη φθινοπωρινή βροχή, έχοντας ταξιδέψει δώδεκα ώρες κατάστρωμα. Το πρωί ο ήλιος είχε στεγνώσει τον ασβέστη των σπιτιών και η ατμόσφαιρα ήταν αστραφτερή – τόσο γαλάζιο παντού, ψηλά και γύρω μου, έκανε το βλέμμα μου να ζωντανέψει. Χωρίς να ξέρω τι σημαίνει μυκονιάτικο καλοκαίρι, είπα θα μείνω», μου εξιστορεί ο Καναδός ζωγράφος Μπράιαν Πιτσίνι ένα μεσημέρι στο σπίτι του, κοντά στον φάρο. Φθινόπωρο ήταν όταν αποχαιρέτησε τους φίλους του, μετά το τέλος των διακοπών του, το 1960 και ο Μεξικανός ζωγράφος Λούις Ορόσκο – «Λουισάκος» για τους ντόπιους. «Με κράτησε στη Μύκονο το φως», μου λέει ένα μεσημέρι στον υπέροχο κήπο του θερινού «Σινέ Μαντώ» στη Χώρα. Μένουν λίγες εβδομάδες μέχρι το νησί να βυθιστεί στον δικό του χειμώνα, που δεν διαφέρει από αυτόν που ζει το υπόλοιπο Αιγαίο. Σας δίνουμε τους λόγους να το γνωρίσετε λίγο πριν πέσει η αυλαία της σεζόν:

1. Καγιάκ στην άγρια πλευρά

Το καγιάκ στη Μύκονο θα σας φέρει κοντά στην άγρια ομορφιά του νησιού, στην οποία δεν έχουν πρόσβαση ούτε οι οδηγοί σκαφών ούτε οι πεζοπόροι. Θα πλεύσετε σε τιρκουάζ νερά ανάμεσα σε ψηλούς βράχους και θα κάνετε κουπί μέσα σε σπηλιές. Γεράκια, δελφίνια και το κροκοδειλάκι της Μυκόνου (σ.σ. αγκαθωτό σαυράκι) που ξαποσταίνει σε έναν καυτό από τον ήλιο βράχο θα σας αποκαλυφθούν σε μια διαδρομή μήκους 4 με 6 μιλίων. Είναι διασκεδαστική και όχι εξοντωτική, ακόμα και γι’ αυτούς που δεν έχουν ξανακάνει κουπί. Ορμητήριο είναι ο Πάνορμος και η εκδρομή γίνεται στην περιοχή του Αγίου Σώστη. Αν δεν φυσάει βοριάς, θα κάνετε κουπί μπροστά στους Μύλους και στη Μικρή Βενετία και θα ανακαλύψετε το γειτονικό νησάκι του Μπάο. Προβλέπονται και διαλείμματα από την κωπηλασία  για βουτιές, μικρές πεζοπορίες και πικνίκ. Οδηγοί είναι ο Κώστας Σιωπηρός και η Βρετανίδα σύζυγός του Τζο. Είναι πιστοποιημένοι από την BCU (British Canoeing Union), γνωρίζουν καλά το νησί και θα σας αποκαλύψουν όλα τα τοπικά μυστικά.

Ιnfo: Mykonos Kayak Tours and Trails, τηλ. 6942-434242, www.mykonoskayak.com. Mέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Μύκονος χωρίς σαμπάνιες-1

Το τέλειο φινάλε μιας χαλαρής ποδηλατάδας, στον αμπελώνα Βίωμα. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

2. Ποδηλατάδα στον αμπελώνα

Τα mountain bikes σάς περιμένουν για ορθοπεταλιές στις βορειοανατολικές πλαγιές της Μυκόνου: καβαλήστε τα και ακολουθήστε τη Δήμητρα. Είναι η οδηγός σας στην ποδηλατάδα. Το 2014 επέστρεψε στον τόπο καταγωγής της για να εντάξει τα ποδηλατικά τουρ στην οικογενειακή επιχείρηση, τον βιοδυναμικό αμπελώνα Βίωμα. Με αφετηρία το Βίωμα, στη θέση Μαού στην Άνω Μερά, θα διασχίσετε μονοπάτια σε αλώνια και επαρχιακά δρομάκια χωρίς τον φόβο των αυτοκινήτων και θα κάνετε στάσεις για φωτογραφίες στην παραλία ή σε γραφικά ξωκλήσια. Οι διαδρομές σχεδιάζονται ανάλογα με τη φυσική κατάσταση του γκρουπ (έως 17 συμμετέχοντες). Οι ευκολότερες καταλήγουν στην ονειρεμένη παραλία του Φωκού, ενώ η πιο απαιτητική φτάνει στη Λια. Στην ανηφόρα να σκέφτεστε την ανταμοιβή στο τέλος: ένα τραπέζι στρωμένο στον αμπελώνα, με τοπικά προϊόντα και κρασιά που παράγονται εκεί.

Ιnfo: Υummy Pedals, τηλ. 6972-299282, www.yummypedals.gr

Μύκονος χωρίς σαμπάνιες-2

Εκτός από το ότι η διαδρομή έως τον Φωκό με το άλογο είναι συναρπαστική, θα «ρίξετε» το Instagram με τις φωτογραφίες που θα ανεβάσετε. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

3. Με το άλογο πλάι στο κύμα

Αυτή η βόλτα είναι για όσους αγαπούν τα άλογα, για τους περιπετειώδεις και τους αθεράπευτα ρομαντικούς, για όσους θέλουν να ανακαλύψουν τη βορειοανατολική, βουκολική πλευρά της Μυκόνου, αλλά και γι’ αυτούς που θέλουν να «ρίξουν» το Instagram με μια φωτογραφία: ηλιοβασίλεμα στην παραλία πάνω στο άλογο που περπατάει στο κύμα. Η διαδρομή των περίπου 6,4 χλμ. (δύο ώρες με επιστροφή, αν συμπεριλάβετε και φαγητό) είναι εξίσου συναρπαστική. Με αφετηρία τις εγκαταστάσεις της «Horseland» στην Άνω Μερά και προορισμό την παραλία του Φωκού, διασχίζετε επαρχιακά δρομάκια, πλάι σε αγροτόσπιτα και μαντριά, ώσπου φτάνετε στην τεχνητή λίμνη του φράγματος της Άνω Μεράς. Αυτή την εποχή αποτελεί καταφύγιο αποδημητικών πτηνών: θα δείτε ερωδιούς, σταυροχελίδονα και μαυροπετρίτες που μαζεύουν τις δυνάμεις τους πριν από το μεγάλο ταξίδι. Ακόμα κι αν δεν έχετε προηγούμενη ιππική εμπειρία, θα αισθανθείτε ασφαλείς με συνοδό τον Φάνη Ρουβά –μόνιμο κάτοικο Μυκόνου και επί 30 χρόνια αναβάτη– και τους έμπειρους συνεργάτες του.

Ιnfo: Horseland, τηλ. 6945-778962, www.mykonoshorse.com

4. Γευσιγνωσία τοπικών τυριών και δοκιμή λούζας

Βάλτε στο πρόγραμμά σας την ξενάγηση στο σύγχρονο επισκέψιμο τυροκομείο που άνοιξε τον περασμένο Μάιο ο Γιώργος Συριανός. Είναι τυροκόμος τρίτης γενιάς και μαζί με τον συνεργάτη του Θανάση Κουσαθανά θα σας αποκαλύψουν σε 60 λεπτά τη διαδικασία επεξεργασίας του γάλακτος και παρασκευής του τυριού. Η ξενάγηση ολοκληρώνεται με ένα ποτήρι κρασί και γευσιγνωσία ξινότυρου, κοπανιστής, «βραστού», τυροβολιάς και μυκονιάτικου γιαουρτιού. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα τρίωρο μάθημα μυκονιάτικης μαγειρικής με την καθοδήγηση ντόπιας μαγείρισσας. Θα παρασκευάσετε (και θα δοκιμάσετε) μυκονιάτικες σπεσιαλιτέ, όπως κρεμμυδόπιτα, «τσιμπητό» πιτάκι, μακαρόνια με τυροβολιά, χωριάτικη με ξινότυρο. Κατά την παραμονή σας στο νησί, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το ντελικατέσεν των Κυκλάδων, τη λούζα –αλλαντικό φυσικής ωρίμασης από χοιρινό κρέας–, από τους μάστερ του είδους, δηλαδή τα κρεοπωλεία «Μενάγιας» (συνοικία Ταγκού), «Μαδούπας» (Γιαλός) και «Μαρκαράς» (Φάμπρικα και Ορνός).

Ιnfo: Mykonos Farmers, Άγιος Λάζαρος, τηλ. 22890-23970. Ξεναγήσεις καθημερινά 07.30-15.00 (και εκτός ωραρίου, κατόπιν συνεννοήσεως).

5. Βόλτα στα μουσεία της Χώρας

Σε ένα κυκλαδίτικο καπετανόσπιτο του 19ου αιώνα λειτουργεί από το 1985 το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται από ναυτικά όργανα-αντίκες μέχρι το αλεξήλιο (ομπρελίνο) της Μαντώς Μαυρογένους. Το πιο εντυπωσιακό έκθεμα είναι ο 127 ετών θρυλικός φάρος «Αρμενιστής» της Μυκόνου που αποσύρθηκε το 1983 και τα βράδια φέγγει στην πίσω αυλή του μουσείου. Στους θησαυρούς του μουσείου ανήκει και το γνήσιο αιγαιοπελαγίτικο σκαρί «Ευαγγελίστρια»,  το οποίο έδεσε πρόσφατα στη Μύκονο και μπορείτε να το επισκεφτείτε με δωρεάν είσοδο.

Μύκονος χωρίς σαμπάνιες-3

Ο χρόνος έχει σταματήσει στο «Σπίτι της Λένας». (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Δίπλα ακριβώς από το Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται το Σπίτι της Λένας, μια αναπαράσταση μυκονιάτικης αστικής κατοικίας του 19ου αιώνα. Περάστε το κατώφλι του και θα αισθανθείτε περισσότερο καλεσμένος στο σπίτι μιας γιαγιάς παρά επισκέπτης σε μουσείο. Στο κομοδίνο πλάι στο βενετσιάνικο ζωγραφιστό κρεβάτι, η λάμπα είναι αναμμένη και το προσευχητάρι ανοιχτό. Στους τοίχους του σαλονιού καθρέφτες-αντίκες και μυκονιάτικα κεντήματα. Είναι σαν να μην έφυγε ποτέ η τελευταία ιδιοκτήτρια, η Λένα Σκρίβανου, η οποία απεβίωσε το 1968 και οι Μυκονιάτες κληρονόμοι δώρισαν το σπίτι στο Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου, του οποίου αποτελεί παράρτημα. Ενισχύστε το μουσείο αγοράζοντας κάτι από το πωλητήριο με τα χειροποίητα διακοσμητικά και αξεσουάρ.

Μύκονος χωρίς σαμπάνιες-4

Λαογραφικό Μουσείο (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

 

Το κεντρικό κτίριο του Λαογραφικού Μουσείου, στη γραφική γειτονιά του Κάστρου, χρονολογείται πιθανόν τον 15ο αιώνα (η σημερινή μορφή του είναι του 18ου αιώνα). Ο υπάλληλος θα σας ξεναγήσει στη σάλα, στο καθιστικό, στην κουζίνα, στα υπνοδωμάτια, στα χολ – στις έξι συνολικά αίθουσες επιφάνειας 320 τ.μ., όπου έχουν βρει τη θέση τους τα χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα που είχαν στη ζωή τους οι Μυκονιάτες τους τελευταίους τέσσερις αιώνες. Από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα, η συλλογή της σχεδιάστριας Μαρουλίνας με τα 200 τάματα, τα βενετσιάνικα σκρίνια του 18ου αιώνα, η συλλογή με τα μυκονιάτικα σκουλαρίκια και το επιτύμβιο ανάγλυφο της «Κόρης της Μυκόνου» με την επιγραφή «Ego dormio et cor meum vigilat» (Kοιμάμαι κι η καρδιά μου ξαγρυπνά), φράση που ενέπνευσε τον Σεφέρη στο «Ημερολόγιο Καταστρώματος Γ΄».

Μη χάσετε την έκθεση «Vanity Ιστορίες Κοσμημάτων από τις Κυκλάδες» στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο. Τα περισσότερα από τα 230 εκθέματα παρουσιάζονται πρώτη φορά στο κοινό – πρόκειται για κοσμήματα που χρονολογούνται από την 6η χιλιετία π.Χ. έως τη δεκαετία του 1970 και προέρχονται από 19 κυκλαδονήσια. Αριστούργημα του μουσείου θεωρείται ο «Πίθος της Μυκόνου», μοναδικό αντιπολεμικό μνημείο του 670 π.Χ., που απεικονίζει την Άλωση της Τροίας.

Info:

        • Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου, Ενόπλων Δυνάμεων 10, Τρία Πηγάδια, τηλ. 22890-22700, ανοιχτό έως τα τέλη Οκτωβρίου, 10.30-13.00 και 18.30-21.00, είσοδος: 4 ευρώ

• Το Σπίτι της Λένας, Τρία Πηγάδια, ανοιχτό καθημερινά 18.30- 21.00, είσοδος δωρεάν

• Λαογραφικό Μουσείο, Κάστρο, Πλατεία Παραπορτιανής, τηλ. 22890-22748, ανοιχτό καθημερινά πλην Κυριακής, 10.30-14.30 και 17.30-20.30, είσοδος: 5 ευρώ

• Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, Παλιό Λιμάνι, Χώρα, τηλ. 22890-22325, ωράριο λειτουργίας μέχρι τέλος Οκτωβρίου: Δευτέρα 15.00-22.00, Τρίτη και Πέμπτη έως Κυριακή 09.00-22.00, Τετ. 09.00-16.00, είσοδος: 4 ευρώ.

Μύκονος χωρίς σαμπάνιες-5

Σε 30 λεπτά με το καραβάκι φτάνετε στη Δήλο. (Φωτογραφία: © ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΡΗΣ)

 

6. Επίσκεψη στη Δήλο, σχεδόν πριβέ

Τον Οκτώβριο λιγοστεύουν οι επισκέπτες, το φως του ήλιου μαλακώνει και η περιήγηση στο Ιερό και στα ερείπια της αρχαίας πόλης είναι μυσταγωγική. Αν σας παίρνει ο χρόνος, κατευθυνθείτε στη νότια πλευρά του Αρχαιολογικού Μουσείου, ακολουθήστε το σύγχρονο μονοπάτι πάνω από τις συνοικίες που δεν έχουν ανασκαφεί και ανεβείτε σε 20 λεπτά από μια λαξευμένη στον βράχο σκάλα, στην κορυφή (133 μ.) του όρους Κύνθος.

Μύκονος χωρίς σαμπάνιες-6

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου. (Φωτογραφία: © ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΡΗΣ)

Βρίσκεστε στην «εστία των νήσων», όπως ονομάστηκε το νησί του Απόλλωνα που βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων. Το χέρι του Απόλλωνα, τα γνήσια Λιοντάρια, το άγαλμα του Γάιου –το μεγαλύτερο της Δήλου (48 x 68 μ.)– συμπεριλαμβάνονται στα highlights της συλλογής γλυπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου, μιας από τις καλύτερες παγκοσμίως.

Ιnfo: Από Μύκονο καθημερινά 10.00 και 17.00. Από Τρίτη έως Κυριακή ισχύουν και δύο έξτρα δρομολόγια 09.00 και 11.30. Ναύλα: 20 ευρώ με επιστροφή. Tα δρομολόγια ισχύουν μέχρι τέλη Οκτωβρίου. Είσοδος σε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο: 12 ευρώ.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ…

  •  …να δώσετε ραντεβού στο καφενείο του Μπακόγια.
Μύκονος χωρίς σαμπάνιες-7

Στο καφενείο του Μπακόγια (Φωτογραφία: © ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΡΗΣ)

Την Κυριακή μετά την εκκλησία, οι ντόπιοι μαζεύονται στον «Γιαλό» –όλοι το ξέρουν στου Μπακόγια (τηλ. 22890-23552)– για να πιουν «τις κούπες τους». Σ’ αυτή την «τρύπα», που λειτουργεί από τις 7 το πρωί κάθε μέρα ασταμάτητα από το 1978, «μαλώνουν και λύνουν τις διαφωνίες τους για τα πολιτικά και τις ομάδες οι Μυκονιάτες». Στο μικρό κουζινάκι με το γκάζι το καλοκαίρι τηγανίζονται περίπου 200 αυγά τη μέρα. «Το φθινόπωρο πέφτουμε στα 90», λένε. Μέχρι πριν από τρία χρόνια, «βράχος» στο τηγάνι ήταν η κυρία Βασιλική, τώρα έχουν αναλάβει η κόρη της Ασημίνα και η εγγονή της Βάσω, που θα σας φτιάξουν από ποσέ μέχρι scrambled eggs, μεζεδάκια με λούζα και μικρά ψαράκια, αλλά και «μόστρα», τον μυκονιάτικο ντάκο με κοπανιστή και ντομάτα.

  •  …να κολυμπήσετε στη Μύκονο, όπως παλιά.

Συνολικά η Μύκονος έχει 25 παραλίες, από τις οποίες οι 15 είναι οργανωμένες. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου και σταδιακά μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες μειώνονται στις μισές, τα περισσότερα beach bars κλείνουν και σιγά σιγά όλες ανακτούν την ησυχία και την παρθένα ομορφιά τους.

Μύκονος χωρίς σαμπάνιες-8

Λούζα (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

  •  …να γλεντήσετε στα χοιροσφάγια.

Ένα άγριο έθιμο με διονυσιακές ρίζες αναβιώνει κάθε Οκτώβρη στα μυκονιάτικα σπίτια. Αν και αρχίζει κάπως… αιματηρά –με σφαγή και τεμαχισμό ενός γουρουνιού–, εξελίσσεται σε οικογενειακό γλέντι με λούζα, σύγλινο και άλλα εκλεκτά ντελικατέσεν. Πολύ πιθανό κάποιος να σας προσκαλέσει, ακόμα κι αν δεν σας ξέρει.

  •  …να σαλπάρετε με το καΐκι του Ζαννή.

Στο λιμάνι αναζητήστε το καΐκι «Phoebus», ένα σκαρί του 1948 που ανήκει στον Μυκονιάτη γλύπτη και καπετάνιο Ζαννή Κουκά (τηλ. 22890-24970, 6944-738018). Το αγόρασε το 1998 από παλιό Μυκονιάτη καπετάνιο που μετέφερε οικοδομικά υλικά, το αναπαλαίωσε, το διακόσμησε με γλυπτά του και καθημερινά σαλπάρει για τον γύρο της Μυκόνου, για τη Δήλο ή για μια ημερήσια κρουαζιέρα στα γειτονικά νησιά.

  •  …να χαρείτε τη Μικρή Βενετία.

Δεν θα περιμένετε ώρα για να βρείτε τραπεζάκι στο πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της Μυκόνου. Αυτή την εποχή θα το απολαύσετε με ηρεμία, χωρίς τα πλήθη και το ατέλειωτο πήγαινε-έλα, με ένα κοκτέιλ την ώρα που δύει ο ήλιος, στο Vicolo, στη Scarpa και στο Galleraki.

  •  …να χειροκροτήσετε τους νησιώτες αθλητές.

Το μεγάλο event αυτή την εποχή δεν είναι οι χλιδάτες βραδιές με τους celebrities και τις σαμπάνιες, αλλά ένα αθλητικό γεγονός, οι 29οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες Στίβου που θα φιλοξενηθούν φέτος πρώτη φορά στη Μύκονο, στο Δημοτικό Στάδιο, στις 7 και 8 Οκτωβρίου. Συμμετέχουν περίπου 600 αθλητές από 18 νησιά του Αιγαίου.

5 κλικ για πολλά likes

1. Στην εκκλησία της Παραπορτιανής, στη γειτονιά του Κάστρου, το ηλιοβασίλεμα.

Μύκονος χωρίς σαμπάνιες-9

Στην αγορά του Γιαλού (Φωτογραφία: © ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΡΗΣ)

2. Στον Γιαλό, καθημερινά γύρω στις 10 το πρωί, στους πάγκους των ψαράδων και των μανάβηδων.

3. Στον Φάρο της Μυκόνου τη δύση.

4. Στο σινέ Μαντώ, που εκτός από θερινό σινεμά (ανοιχτό έως τις 10/10) είναι και ένας υπέροχος κήπος που παρέμενε εγκαταλελειμμένος για 40 χρόνια και «ξαναγεννήθηκε» το 2011, αποτελώντας πια καλλιτεχνικό στέκι του νησιού.  

5. Στο μαγαζάκι της 68χρονης Ιωάννας Ζουγανέλη στον Γιαλό, την ώρα που υφαίνει στον αργαλειό.

Mετάβαση

Πτήσεις από Αθήνα-Μύκονο πραγματοποιεί η Aegean (www.aegeanair.gr), με μια μέση τιμή 55 ευρώ για απλή μετάβαση (για τον μήνα Οκτώβριο). Ακτοπλοϊκώς από Πειραιά (36,50 ευρώ με Blue Star Ferries) και από Ραφήνα (29 ευρώ) η απλή μετάβαση.

Διαμονή 

Στα προσεγμένα δωμάτια της Φρασκούλας, δίπλα στην παραλία στον Άγιο Στέφανο (2,5 χλμ. από τη Χώρα, δίκλινο από 45 ευρώ, www.fraskoulas-rooms.gr). Για άνετη και ήσυχη διαμονή στην καρδιά της Χώρας, στο Hotel Manto (65 ευρώ το δίκλινο, www.manto-mykonos.gr). Στον Τούρλο, στο Rhenia Hotel, σε δωμάτια με μίνιμαλ διακόσμηση και θέα θάλασσα (2 χλμ. από τη Χώρα, δίκλινο από 110 ευρώ, www.rheniamykonos.com).

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Φαγητό 

• Μαερειό, Καλογερά 16, Χώρα, τηλ. 22890-28825. Η απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι η Μύκονος έχει μόνο μοντέρνα κουζίνα. Σαλιγκάρια κοκκινιστά και αρνάκι φρικασέ ανάμεσα στις σπεσιαλιτέ.

• Appalloosa, Μαυρογένη 11, Χώρα, τηλ. 22890-27086. Στέκι εδώ και 20 χρόνια για ντόπιους και ξένους που αναζητούν καταφύγιο από την πολυτέλεια. Χαλαρή ατμόσφαιρα, ωραία κοκτέιλ, ενδιαφέρουσα μεξικανική και ινδονησιακή κουζίνα.

• Ό,τι Απόμεινε, Άνω Μερά, τηλ. 22890-71534. Ταβερνάκι 34 ετών στην Άνω Μερά, πίσω από την Παναγία Τουρλιανή. Φημίζεται για γουρουνόπουλο σούβλας και σπαλομπριζόλα.

Μύκονος χωρίς σαμπάνιες-10

Φούρνος του Γιώρα (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

• Φούρνος του Γιώρα, Αγίου Ευθυμίου, Λάκκα, τηλ. 22890-27784.  Με ιστορία που ξεκινά από τον 17ο αιώνα, είναι ο παλιότερος φούρνος της Μυκόνου. Αξίζει να μπείτε πρωί στο εντυπωσιακό υπόγειο κτίριο με τον ξυλόφουρνο, για πίτες και φρέσκο ψωμί. Σερβίρει και καφέ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή