Μοσκοβισί: Επιστρέφει η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Μοσκοβισί: Επιστρέφει η ανάπτυξη στην Ελλάδα

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ανάπτυξη ύστερα από τόσα χρόνια έχει επιστρέψει. Θέσεις απασχόλησης ύστερα από τόσα χρόνια επιστρέφουν. Οι επενδυτές κοιτάζουν εκ νέου την Ελλάδα με συμπάθεια» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί και προσθέτει: «Επομένως έπρεπε και πρέπει να γίνουν αυτές οι προσπάθειες, αλλά θα υπάρξει ανταμοιβή που σημαίνει μια Ελλάδα πιο δυνατή σε μια ευρωζώνη που έχει επιλέξει».

Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο Ευρωπαίος Επίτροπος χαιρετίζει «την προσπάθεια που έχει κάνει ο ελληνικός λαός, η ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων».

Από την άλλη πλευρά τονίζει ότι «εμείς οι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να συνεχίσουμε βοηθώντας τη χώρα, ολοκληρώνοντας την εκταμίευση των δόσεων, βοηθώντας για αναπτυξιακά προγράμματα ώστε το ερχόμενο καλοκαίρι να έχουμε μια Ελλάδα που θα βγει από το πρόγραμμα που θα περάσει σε μια επόμενη φάση που θα μπορέσει να ωφεληθεί από μέτρα για το χρέος και που βρίσκει την εμπιστοσύνη των αγορών και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που έχει ήδη αρχίζει να αλλάζει».

Για την έξοδο της Ελλάδας από το υπερβολικό έλλειμμα, ο Πιέρ Μοσκοβισί τονίζει πως αυτό «σηματοδοτεί ότι έγινε μια αποτελεσματική προσπάθεια για την ανατροπή της καμπύλης της υπερβολικής χρέωσης. Είναι μια προσωρινή επιβράβευση ως ανταμοιβή των προσπαθειών, πράγμα που σημαίνει ότι από εδώ και στο εξής η χώρα είναι πιο αξιόπιστη στη δημοσιονομική της διαχείριση, και ότι η χώρα εντάσσεται στο πρότυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημειώνει μάλιστα ότι «αυτό που θα πρέπει να χαιρετήσουμε σήμερα και να χαρούμε, είναι ότι μετά την επιστροφή της ανάπτυξης, μετά την επιστροφή της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, έχουμε επίσης μια σοβαρότητα στα δημοσιονομικά και όλα αυτά συμβάλλουν στη δημιουργία εμπιστοσύνης, στους επενδυτές που επιστρέφουν στην Ελλάδα. Εμπιστοσύνη στις αγορές τις οποίες θα πρέπει μια μέρα να ξαναδοκιμάσουμε, εμπιστοσύνη με τους εταίρους της Ελλάδας στην ικανότητα της χώρας να μεταρρυθμισθεί, πράγμα που θα επιτρέψει στη συνέχεια, να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για την Ελλάδα κάτω από ευνοϊκές συνθήκες- εύχομαι- το καλοκαίρι του 2018»

Ο Πιέρ Μοσκοβισί εκφράζει την ελπίδα ότι «μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 θα καταλήξουμε στην τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος για να οδηγηθούμε στη συνέχεια στην ολοκλήρωση του προγράμματος. Εκείνο που ελπίζω είναι ότι, το καλοκαίρι του 2018, εφ' όσον η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πάρουν και αυτοί τις δικές τους και σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα θα γίνει μια κανονική χώρα της ευρωζώνης. Η Ελλάδα συνεχίζει να δέχεται την υποστήριξη των εταίρων της, καθ' ότι έχουν δοθεί πολλά δις ευρώ θα πρέπει να συνεχίσουμε τη στήριξη της Ελλάδας για προγράμματα για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν έχουμε υποχρεώσεις από τη μια πλευρά και τίποτα από την άλλη. Είναι μια αναγκαιότητα η μεταρρύθμιση της χώρας».

Αναφορικά με το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και τον σχηματισμό κυβέρνησης ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε για να δούμε τι συνασπισμό θα φτιάξει η κ. Μέρκελ. «Εγώ έχω εμπιστοσύνη γιατί ξέρω ότι η Γερμανία είναι μια μεγάλη χώρα, φιλοευρωπαϊκή. Είναι στο επίκεντρο της Ευρώπης και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα έχουμε αύριο μια κυβέρνηση σταθερή και δυνατή στη Γερμανία. Ελπίζω επίσης μια κυβέρνηση που θα συμβάλλει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη για μια Ευρώπη της ανάπτυξης, που θα μειώσει τις αποκλίσεις στο εσωτερικό της», τόνισε.

Τέλος ο Ευρωπαίος Επίτροπος σχολάζοντας την ομιλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο λόφο της Πνύκας είπε ότι «εκείνο που εύχομαι είναι να ανοίξει ο διάλογος, έχουμε το χρόνο για τη διαμόρφωση του συνασπισμού (γερμανικής κυβέρνησης), αλλά ο καθένας θα πρέπει να συμβάλλει, δηλαδή ο Πρόεδρος Μακρόν, ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο Ισπανός πρωθυπουργός, οι φίλοι μας της ευρωζώνης και οι Έλληνες φίλοι μας. Να έχουμε έναν πνευματικό και δημοκρατικό αναβρασμό. Δεν θεωρώ ότι σημαίνει ακριβώς μια «Ευρώπη en marche» αλλά να έχουμε δημοκρατικές συζητήσεις σε καθεμία από τις χώρες μας τα αποτελέσματα των συζητήσεων να πλουτίσουν τις ιδέες: Είτε πρόκειται να έχουμε διακρατικές λίστες, είτε για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, ή ακόμα για μια πιο δημοκρατική καθοδήγησή της. Εγώ είμαι υπέρ και επομένως θα συμβάλλω με την Κομισιόν, όπως άρχισε να το κάνει και ο πρόεδρός μας Ζ.Κ. Γιούνκερ».

Πηγή: ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή