Συρία: Τέσσερις νεκροί εξαιτίας αεροπορικών πληγμάτων παρά την κατάπαυση του πυρός

Συρία: Τέσσερις νεκροί εξαιτίας αεροπορικών πληγμάτων παρά την κατάπαυση του πυρός

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν την Τρίτη σε αεροπορικές επιδρομές σε περιοχή κοντά στη Δαμασκό όπου θεωρητικά επιβλήθηκε κατάπαυση του πυρός, γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρόκειται για τους πρώτους θανάτους αμάχων εξαιτίας αεροπορικών επιδρομών σε αυτό το τμήμα της Ανατολικής Γούτας αφότου η περιοχή αυτή κηρύχθηκε «ζώνη αποκλιμάκωσης», σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί, διότι τα από πλήγματα στην πόλη Ντούμα υπάρχουν ακόμη πολλοί τραυματίες, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο και βασίζεται σε ένα δίκτυο πηγών μέσα στην εμπόλεμη χώρα.

Κατόπιν μιας συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και το Ιράν, συμμάχους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, και την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τους αντικαθεστωτικούς, μια «ζώνη αποκλιμάκωσης» είχε οριστεί τον Ιούλιο σε εδάφη στην Ανατολική Γούτα, την οποία ελέγχουν αντάρτες.

Έκτοτε η βία στην περιοχή αποκλιμακώθηκε, αν και καταγράφονται σποραδικές μάχες και θάνατοι εξαιτίας πυρών πυροβολικού.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει εάν οι αεροπορικές επιδρομές της Τρίτης έγιναν από την Πολεμική Αεροπορία της Συρίας ή της Ρωσίας.

Ο πόλεμος στη Συρία ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011 με την κλιμάκωση της αιματηρής καταστολής του καθεστώτος Άσαντ εναντίον των διαδηλωτών που αξίωναν δημοκρατία και τη μετατροπή της σε εμφύλια σύρραξη. Έγινε πολύ πιο περίπλοκος στην πορεία των ετών με την εμπλοκή τζιχαντιστικών οργανώσεων και ξένων κρατών.

Ο πόλεμος που διαρκεί έξι και πλέον χρόνια έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 330.000 ανθρώπους ενώ έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους.

Πηγή: ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή