ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πολίτικο γλυκό σιροπιαστό

ΑΝΝΑ ΝΑΘΑΝΑΗΛΙΔΟΥ

Φωτογραφία: ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γλυκά, Κρέμα, Ζύμες / Πίτες / Τάρτες, σιμιγδάλι, Συνταγές, Γλυκά Ψυγείου, Ζάχαρη και Αλεύρι

Προετοιμασία: 30΄, Ψήσιμο: 30΄, Αναμονή: 7 ώρες

Υλικά (για 12 μερίδες)

Για τη βάση
  • 1½ κούπα ζάχαρη
  • 2½ κούπες σιμιγδάλι χοντρό
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη στο γουδί ή στο μούλτι με λίγη ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 300 γρ. (περίπου) γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • βούτυρο για το ταψί

Για το σιρόπι

  • 2 κούπες νερό
  • 2 κούπες ζάχαρη

Για την κρέμα

  • 2 φακελάκια κρέμα άνθος αραβοσίτου
  • γάλα και ζάχαρη όσο αναγράφεται στη συσκευασία  
  • κανέλα, για πασπάλισμα


Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C, στον αέρα. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τη μαστίχα και το μπέικιν πάουντερ.

Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ το γάλα με τη σόδα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ενώνουμε τα δύο μείγματα και τα ανακατεύουμε ώστε να προκύψει μια σχεδόν σφιχτή ζύμη. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί διαστάσεων 25x30 εκ. ή ένα με διάμετρο 35 εκ.

Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί και την ψήνουμε για 30 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για περίπου 1 ώρα.

Αφού κρυώσει, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 7 - 8 λεπτά (αφού αρχίσει να κοχλάζει). Σιροπιάζουμε το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι κουταλιά-κουταλιά.

Αφήνουμε να απορροφηθεί το σιρόπι για τουλάχιστον 2 ώρες καθώς και να κρυώσει το γλυκό εντελώς. Ετοιμάζουμε την κρέμα σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία της και την απλώνουμε πάνω από το γλυκό.

Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες προτού το κόψουμε. Πασπαλίζουμε με κανέλα.

Μυστικό

Αν δεν μας αρέσει η μαστίχα, μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με βανίλια.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ