Iράκ: Eπτά αεροπορικές εταιρείες αναστέλλουν τις πτήσεις τους από και προς την Αρμπίλ

Iράκ: Eπτά αεροπορικές εταιρείες αναστέλλουν τις πτήσεις τους από και προς την Αρμπίλ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον επτά αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα αναστείλουν τις πτήσεις τους από και προς την Αρμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης κουρδικής περιφέρειας του Ιράκ, μετά την απόφαση της ιρακινής κυβέρνησης να αναστείλει τις διεθνείς πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο, ως μέτρο πίεσης στους Κούρδους του Ιράκ, οι οποίοι τάχθηκαν συντριπτικά υπέρ της ανεξαρτησίας της αυτόνομης περιφέρειας τους στο δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου.   

Συγκεκριμένα, η Ιρακινή Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απέστειλε ειδοποίηση προς τις ξένες αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο, η οποία αναφέρει ότι οι διεθνείς πτήσεις από και προς την Αρμπίλ και τη Σουλεϊμανίγια θα ανασταλούν στις 15: 00 ώρα Γκρίνουιτς (18:00 ώρα Ελλάδας) και από εκεί και ύστερα θα επιτρέπονται μόνο εσωτερικές πτήσεις.

Με την ειδοποίηση της Ιρακινής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας συμμορφώθηκε πρώτη η αεροπορική εταιρεία του Λιβάνου, Middle East Airlines (ΜΕΑ), μέσω δήλωσης του προέδρου της, Μοχάμεντ αλ-Χουτ, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε και η αιγυπτιακή EgyptAir. 

Στη συνέχεια σειρά πήρε η αεροπορική εταιρεία του Ντουμπάι, flydubai, η οποία μέσω του εκπροσώπου της ανακοίνωσε ότι σταματάει προσωρινά τις πτήσεις της από και προς την κουρδική πρωτεύουσα, αρχής γενομένης από τις 30 Σεπτεμβρίου. 

Τις τρεις εταιρείες ακολούθησε η ιορδανική Royal Jordanian (RJ), η οποία με ανακοίνωση της τόνισε ότι θα αναστείλει τις πτήσεις της στην Αρμπίλ και την Σουλεϊμανίγια, ξεκινώντας την Παρασκευή. Η συγκεκριμένη εταιρεία πραγματοποιεί τουλάχιστον δέκα πτήσεις προς την Αρμπίλ και τρεις προς την Σουλεϊμανίγια εβδομαδιαίως. 

Τέλος, στο κάλεσμα της Βαγδάτης ανταποκρίθηκαν και τρεις τουρκικές αεροπορικές εταιρείες, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού προξενείου στην Αρμπίλ, η οποία ωστόσο δεν αναφέρεται στο χρονικό διάστημα της αναστολής. Οι εταιρείες αυτές είναι οι Turkish Airlines, η ΑtlasGlobal και η Pegasus. 

Ανοικτά παραμένουν τα σύνορα Τουρκίας-βορείου Ιράκ

Στο μεταξύ, τα σύνορα της Τουρκίας με το βόρειο Ιράκ παραμένουν ανοικτά, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι θα εξακολουθήσουν να παραμένουν ανοικτά, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Τελωνείων, ο οποίος πρόσθεσε πως ο αριθμός των φορτηγών που διέρχονται από τα σύνορα έχει μειωθεί.

Ο Μπουλέντ Τουφενκτσί είπε επίσης πως δεν πιστεύει ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στο εμπόριο της Τουρκίας με τη Βαγδάτη.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πει πως οι Κούρδοι του Ιράκ θα πεινάσουν, αν η χώρα του σταματήσει τη ροή φορτηγών και πετρελαίου κατά μήκος των συνόρων, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία μπορεί να λάβει στρατιωτικά και οικονομικά μέτρα εναντίον του γείτονά της έπειτα από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία των Κούρδων.

«Η συνοριακή πύλη Χαμπούρ είναι ανοικτή προς το παρόν, βλέπουμε πως ο αριθμός των οχημάτων που διέρχονται έχει μειωθεί», δήλωσε ο Τουφενκτσί, αναφερόμενος στο κυριότερο σημείο διέλευσης των συνόρων με το βόρειο Ιράκ.

«Το ότι η συνοριακή πύλη Χαμπούρ παραμένει ανοικτή προς το παρόν δεν σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει να παραμένει ανοικτή», είπε, σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση.

«Μπορούμε να συνεχίσουμε τις εμπορικές ανταλλαγές με την ιρακινή κεντρική κυβέρνηση μέσω του Ιράκ ή μέσω θαλάσσης ή αεροδιαδρόμων», είπε ο Τουφενκτσί.

(Πηγή: Reuters, AΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή