Frappé: 
Επιστροφή εκεί που όλα ξεκίνησαν

Frappé: 
Επιστροφή εκεί που όλα ξεκίνησαν

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έκανε ο Βακόνδιος τον frappé ή ο frappé έκανε τον υπάλληλο της Nestlé μέρος του μύθου γύρω από τη δημιουργία του παγωμένου καφέ με τη μελί κρέμα; Σε κάθε περίπτωση, εδώ και έξι δεκαετίες ο Νescafé Frappé μάς συντροφεύει όλες τις ώρες της μέρας, έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας, της διατροφής μας.

Η ιστορία λοιπόν έχει ως εξής: Ο Δημήτριος Βακόνδιος έφτιαξε τυχαία τον πρώτο frappé με αφρό στην 22η ΔΕΘ, όταν, αντί για ζεστό, έβαλε σε ένα shaker κρύο νερό και χτύπησε έτσι το Νescafé του. Αυτό που μάλλον δεν είναι τυχαίο είναι ότι όλα αυτά συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη.

Άλλωστε, η μεγάλη φοιτητούπολη της Βόρειας Ελλάδας καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης στιγμιαίου καφέ σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα και φαίνεται ότι οι Θεσσαλονικείς απολαμβάνουν το περίφημο ρόφημα και σίγουρα ξέρουν να εκτιμούν τον κρεμώδη αφρό του. Με άλλα λόγια, στον Δημήτριο Βακόνδιο χρωστάμε πολλά.  

Frappé: 
Επιστροφή εκεί που όλα ξεκίνησαν-1

Έτσι, η Θεσσαλονίκη, σχεδόν φυσιολογικά, έγινε το «σπίτι» του Νescafé Frappé, ο οποίος βγήκε από το ποτήρι και μπήκε στο λεγόμενο «μουσείο του frappé» κατά τη διάρκεια της 82ης Διεθνούς Εκθέσεως. Εκεί, ένα πολυπληθέστατο κοινό είδε από κοντά τον τρόπο παρασκευής του στιγμιαίου καφέ και το ταξίδι των κόκκων από το καφεόδεντρο, στο καβούρδισμα, στο άλεσμα και από εκεί στο απαραίτητο φιλτράρισμα για να απομακρυνθεί το λεγόμενο «κατακάθι». Προς έκθεση ήταν και τα κατά καιρούς διάσημα ποτήρια που έχουν λανσαριστεί από τη μάρκα, μαζί με αρχειακό υλικό από συλλεκτικές έντυπες διαφημίσεις παλαιότερων δεκαετιών, κλασικές συσκευασίες Νescafé, δυσεύρετα shakers και πολλά ακόμα.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που μελετούσαν με τη δέουσα προσοχή τον πίνακα με τους «μύθους» που έχουν αναπτυχθεί γύρω από την κατανάλωση του στιγμιαίου καφέ, όπως ότι προκαλεί ενοχλήσεις στο στομάχι ή κυτταρίτιδα ή ότι πρόκειται για έναν «βαρύ» καφέ, αν και η περιεκτικότητα σε καφεΐνη είναι λιγότερη από ό,τι σε μία κούπα γαλλικού καφέ. Και επειδή ο καφές γενικά έχει αναχθεί σε επιστήμη, πολλοί κρατούσαν σε μια φωτογραφία τις οδηγίες για τις σωστές αναλογίες παρασκευής του Frappé.

Η επίσκεψη έκλεινε με ένα πέρασμα από την ταράτσα του μουσείου, εκεί που είχε στηθεί το εντυπωσιακό και εξαιρετικά πρωτότυπο (ειδικά αν μιλάμε για το κέντρο της Θεσσαλονίκης) Νescafé Frappé Beach Bar: ξαπλώστρες, σεζλόνγκ, άμμος παραλίας, κοκτέιλ με βάση τον στιγμιαίο καφέ και βέβαια άφθονο παγωμένο Νescafé Frappé (μοιράστηκαν περισσότερα από 55.000 ροφήματα), εκπληκτικά επιμελημένο από εξειδικευμένους baristi, που δρόσιζε τις ζεστές μέρες του Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή