Το ΚΑΣ απειλεί να ματαιώσει την επένδυση στο Ελληνικό

Το ΚΑΣ απειλεί να ματαιώσει την επένδυση στο Ελληνικό

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει, ούσα μεταξύ άλλων και μνημονιακή υποχρέωση, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) εμφανίζεται να εμμένει στα σχέδιά του να κηρύξει μέρος της έκτασης αρχαιολογικό χώρο.

Κύκλοι του Μαξίμου αργά χθες το βράδυ, έπειτα από τη νέα αναβολή των αποφάσεων του ΚΑΣ, τόνιζαν πως «η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση τον νόμο σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό». Ακόμα και έτσι, όμως, πολλοί αμφιβάλλουν για το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τελικά τους σχεδιασμούς των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, οι επικεφαλής των οποίων λέγεται πως ανήκουν σε άλλον πολιτικό χώρο «αριστερότερα» της κυβέρνησης.

Αν και το ΚΑΣ μπορεί να εισηγηθεί την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου η υπογραφή της απόφασης παραμένει στη δικαιοδοσία της υπουργού Λ. Κονιόρδου, προσέθεταν άλλες πηγές. Είναι άγνωστο όμως τι μέλλει γενέσθαι εάν το ζήτημα φθάσει εκεί, καθώς ουδείς θυμάται περίπτωση υπουργού που να αγνόησε τις εισηγήσεις του ΚΑΣ. Ειδικά καθώς το θέμα έχει αναδειχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα για το εκλογικό ακροατήριο της κυβέρνησης, όπως άλλωστε φάνηκε μία ακόμη φορά χθες από τη συγκέντρωση ενώσεων αρχαιολόγων έξω από το υπουργείο Πολιτισμού και την ταυτόχρονη παρουσία και δηλώσεις του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη, ο οποίος μίλησε για ανάγκη σεβασμού του αρχαιολογικού νόμου.

Η πλευρά του επενδυτικού σχήματος, Hellinikon Global, έχει πάντως ξεκαθαρίσει πως η κήρυξη –όπως και το επίσης ακόμα ανοικτό δασικό ζήτημα– μπορεί να εκτροχιάσει το συνολικό σχεδιασμό μιας επένδυσης που η κυβέρνηση εκτιμά πως σε βάθος χρόνου μπορεί να αγγίξει τα 8 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί πως την Τρίτη ανεβλήθη η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας επί της ένστασης της Ελληνικόν Α.Ε. για την κήρυξη 37 στρεμμάτων ως δασικής έκτασης. Η απόφαση αυτή ανεβλήθη για την ερχόμενη Δευτέρα.

Χθες ανεβλήθησαν –τρίτη φορά τον τελευταίο μήνα– οι αποφάσεις του ΚΑΣ επί της έγκρισης ή μη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά» που απαιτούνται για να υπογραφεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα και να ξεκινήσει η επένδυση. Δεν ανεβλήθησαν όμως για να διαμορφωθούν συνθήκες έγκρισής τους, όπως πολλοί εκτιμούσαν, αλλά για να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της επόμενης Τρίτης το θέμα κήρυξης τμήματος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου ως αρχαιολογικού χώρου και να γίνει η σχετική προεργασία. Το επίμαχο τμήμα που φέρεται να προάγεται ως αρχαιολογικό βρίσκεται σε περιοχή όπου το επενδυτικό σχέδιο, που έχει προσυπογράψει το Δημόσιο και ψηφίσει η Βουλή, προβλέπει την ανάπτυξη κατοικιών και εμπορικού κέντρου. Αν και το τμήμα που φέρεται έτοιμο προς κήρυξη ως αρχαιολογικό είναι πολύ μικρότερο από εκείνο που πέρυσι προτάθηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου ,είναι κρίσιμο για τον συνολικό σχεδιασμό.

Ολα αυτά όταν το μνημόνιο που υπογράφτηκε μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικόν Α.Ε., κατόπιν έγκρισης του ΚΥΣΟΙΠ, σχεδόν σε κάθε παράγραφό του παραπέμπει και υπακούει στις διατάξεις του Αρχαιολογικού Νόμου (Ν.3028/2002) γεννώντας ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της όλης συζήτησης στο ΚΑΣ. Η απάντηση επ’ αυτού ήρθε χθες από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, που προΐσταται εκ της θέσεώς της του ΚΑΣ και διαθέτει ανάλογη επιρροή: «Κανένα μνημόνιο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αρχαιολογική νομοθεσία». Με αυτό το επιχείρημα αιτιολόγησε την πρότασή της να αναβληθεί η συζήτηση, προκειμένου να προηγηθεί η εξέταση της κήρυξης μέρους της επένδυσης ως αρχαιολογικού χώρου. Η αξιοποίηση του Ελληνικού αποτελεί «σκοπό έντονου δημόσιου συμφέροντος και το υπουργείο Πολιτισμού δεν το παραβλέπει αυτό», επισήμανε. Ωστόσο, «έχει την ευθύνη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και ο αρχαιολογικός νόμος προβλέπει πριν την χωροθέτηση της επένδυσης να προχωρήσουμε στην εξέταση της κηρύξεως». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι μία κήρυξη θα προστατεύει και την επένδυση από τυχόν καθυστερήσεις, αφού σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν προσφυγές στο δικαστήριο και καταγγελίες περί καταστρατήγησης της αρχαιολογικής νομοθεσίας. Η πρότασή της υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία των μελών του ΚΑΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή