Eπενδύσεις 500 εκατ. σε επαγγελματικά ακίνητα το 2017

Eπενδύσεις 500 εκατ. σε επαγγελματικά ακίνητα το 2017

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλησίον του μισού δισ. ευρώ αναμένεται ότι θα είναι οι φετινές επενδύσεις στην εγχώρια αγορά επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία, καταστήματα, ξενοδοχεία κτλ.), ποσό το οποίο εφόσον επιβεβαιωθεί θα σηματοδοτήσει άνοδο της τάξεως του 80% σε σχέση με το 2016, όταν το σχετικό μέγεθος δεν είχε ξεπεράσει τα 250 εκατ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η περυσινή χρονιά ήταν το χειρότερο έτος επενδυτικά για την αγορά ακινήτων από το 2012, κατά το οποίο οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είχαν βρεθεί στο απόγειό της. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η θετική φετινή πορεία των επενδύσεων επιβεβαιωθεί και στην πράξη, κάτι που μοιάζει σχεδόν βέβαιο, με βάση την τωρινή εικόνα και το αγοραστικό ενδιαφέρον που καταγράφεται, θα πρόκειται για την πρώτη ετήσια αύξηση από το 2014, όταν οι τοποθετήσεις κεφαλαίων στην εγχώρια αγορά ακινήτων είχαν προσεγγίσει τα 900 εκατ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Βεϊνόγλου, επικεφαλής του τμήματος ερευνών της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills, η αυξημένη διαθεσιμότητα ποιοτικών ακινήτων, π.χ. μέσω πλειοδοτικών διαγωνισμών, όπως ο πρόσφατος της PQH, ή οι αντίστοιχοι των τραπεζών, έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των συναλλαγών. «Φέτος, παρατηρούμε και μεγάλη ζήτηση για τον τομέα της φιλοξενίας, γεγονός που πιστοποιείται από τις συναλλαγές στα ξενοδοχειακά ακίνητα». Μόνο κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου έχουν καταγραφεί σημαντικές κινήσεις, όπως η εξαγορά του Ledra Marriott από τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο της Hines αντί ποσού της τάξεως των 33 εκατ. ευρώ. Επίσης, η Grivalia Hospitality προχώρησε στην εξαγορά των Αστεριών Γλυφάδας αντί 29,5 εκατ. (η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται στις αρχές του 2018), όπως επίσης και του ξενοδοχείου Ολυμπος Νάουσα στη Θεσσαλονίκη αντί 5,46 εκατ. Σημαντική κρίνεται και η απόκτηση χαρτοφυλακίου αποτελούμενο από τέσσερα ακίνητα σούπερ μάρκετ (πρώην Carrefour) από την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ αντί ποσού 47 εκατ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, η σχετική επενδυτική δραστηριότητα ήταν σχετικά υποτονική, καθώς οι συναλλαγές δεν ξεπέρασαν τα 135 εκατ. Βασικός λόγος ήταν οι συνεχείς καθυστερήσεις σχετικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Μόλις αυτή ολοκληρώθηκε, στις αρχές Ιουνίου, ξεκίνησε να αυξάνεται η διαθεσιμότητα ακινήτων προς πώληση και αντίστοιχα η ζήτηση, καθώς εν πολλοίς αποκαταστάθηκε το θετικό επενδυτικό κλίμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή