Παραμονή στο στράτευμα και μετά τη σύνταξη

Παραμονή στο στράτευμα και μετά τη σύνταξη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα παραμονής στις ένοπλες δυνάμεις ακόμα και για τους αξιωματικούς που έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Επίσης, διευθετούνται μία σειρά από ζητήματα που αφορούν την πώληση παλαιού υλικού, αλλά και την ενεργοποίηση αντισταθμιστικών ωφελημάτων τα οποία εκκρεμούσαν από την εποχή αγοράς των πυραυλικών συστημάτων Patriot από την αμερικανική εταιρεία Raytheon. Μέσω αυτής της ρύθμισης το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ευελπιστεί ότι μπορεί να επιτύχει την αναβάθμιση των Patriot, την προμήθεια θερμικών καμερών και ανταλλακτικών για τα οπλικά συστήματα Phalanx για το Π.Ν., καθώς και 3 φουσκωτών σκαφών για τον Στρατό Ξηράς.

Επίσης, δημιουργείται Κοινό Σώμα Οικονομικών Επιθεωρητών, το οποίο θα ελέγχει τη διαχείριση των οικονομικών και των συμβάσεων των ενόπλων δυνάμεων, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για έκτακτη βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αυξανόμενα χρέη των στρατιωτικών νοσοκομείων.

Ισως η πλέον σημαντική ρύθμιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, που έχει και διακομματική συναίνεση, είναι η δυνατότητα οικειοθελούς παραμονής στην ενεργό υπηρεσία και εκτός οργανικών θέσεων, αξιωματικών που υπηρετούν έως και τον βαθμό του συνταγματάρχη. Η ρύθμιση έχει μεταβατική διάταξη, ώστε να περιλαμβάνει και όσους αξιωματικούς αποστρατεύθηκαν με τις κρίσεις του περασμένου Μαρτίου. Οι αξιωματικοί θα παραμένουν δίχως να εξελίσσονται βαθμολογικά ώστε να δημιουργούν πρόβλημα στις κρίσεις, ενώ δεν θα εισπράττουν και το επίδομα επικινδυνότητας.

Σε άλλο άρθρο ρυθμίζεται η δυνατότητα αξιοποίησης κινητών περιουσιακών στοιχείων του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, ώστε αυτά να μπορούν να πωληθούν σε τρίτους, με το οικονομικό όφελος να μεταφέρεται στα ταμεία των ενόπλων δυνάμεων. Πρόκειται, πρακτικά, για υλικό το οποίο, όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο «δεν χρησιμοποιείται διότι κατέστη άχρηστο ή γιατί δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες τους ή διότι θεωρείται πεπαλαιωμένο ή πλεονάζον». Πέρα από το Κοινό Σώμα Οικονομικών Επιθεωρήσεων το οποίο θα υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ, συστήνεται, επίσης, Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων η οποία θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εθνικής Αμυνας και με δυνατότητα άμεσης συνεργασίας με τις εισαγγελικές και διωκτικές αρχές.

Επιπλέον, προβλέπεται ρύθμιση για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία, από ασφαλιστικά ταμεία και παροχή υπηρεσιών νοσηλείας. Λόγω συσσώρευσης χρεών, τα στρατιωτικά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξόφλησης των οφειλών τους προς τις προμηθεύτριες εταιρείες και η συγκεκριμένη λύση λειτουργεί ως λύση στη ρευστότητά τους. Περιλαμβάνονται, επίσης, ορισμένες ρυθμίσεις για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Τέλος, υπάρχει άρθρο με το οποίο πρακτικά γίνεται η απόπειρα επανενεργοποίησης ορισμένων αντισταθμιστικών ωφελημάτων που συμφωνήθηκαν το 1999 και το 2005 ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και στην αμερικανική εταιρεία Raytheon, προμηθευτή των πυραυλικών συστημάτων Patriot. Σύμφωνα με τις διατυπώσεις του νομοσχεδίου, τα συγκεκριμένα αντισταθμιστικά αφορούν την παροχή υλικών και ανταλλακτικών προς το στράτευμα και, έπειτα, την ανάθεση υποκατασκευαστικού έργου σε ελληνικές εταιρείες. Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ, το ύψος των αντισταθμιστικών αγγίζει τα 440 εκατ. δολ., ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν μεταφράζεται σε ρευστό, αλλά σε παρεχόμενο έργο εκ μέρους της εταιρείας. Σημειώνεται ότι υπάρχει ήδη μια δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και στην εταιρεία από το 2015, κάτι που δεν επέτρεψε την ίδρυση εγκαταστάσεων αμυντικής βιομηχανίας στην Πάτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή