Άποψη: Ανοίγοντας Νέους Ορίζοντες στη Ν. Κορέα

Άποψη: Ανοίγοντας Νέους Ορίζοντες στη Ν. Κορέα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1988, οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν στη Σεούλ, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Κορέας, κάνοντας γνωστή τη Χώρα της Πρωινής Γαλήνης σε όλο τον κόσμο. Αποτέλεσε ιστορικό γεγονός για τη Νότια Κορέα. Κατεστραμμένη από τον Πόλεμο της Κορέας (1950-1953), η χώρα εξαρτιόταν από εξωτερική βοήθεια. Παρ’ όλα αυτά, σε διάστημα τριάντα ετών, η Νότια Κορέα πέτυχε ένα τέτοιο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης το οποίο απεκλήθη ως το Θαύμα στον ποταμό Χαν. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ αποτέλεσαν μια πολύτιμη ευκαιρία να γνωρίσει η διεθνής κοινότητα αυτό το θαύμα – να προβληθεί παγκοσμίως η επιτυχής ανάπτυξη της χώρας, τόσο από οικονομικής όσο και από δημοκρατικής άποψης. Επίσης, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ έδωσαν στους πολίτες της Νότιας Κορέας σημαντικά μαθήματα όχι μόνο περί των Ολυμπιακών Αξιών αλλά κυρίως ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Tριάντα χρόνια μετά, τον Φεβρουάριο του 2018, οι 23οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες θα λάβουν χώρα στην πόλη Πιονγκτσάνγκ, στη Δημοκρατία της Κορέας. Η Ελλάδα είναι η πατρίδα του Ολυμπιακού Κινήματος. Ως ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας, είχα την τύχη να επισκεφθώ αρκετές φορές την Αρχαία Ολυμπία, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Σε κάθε μου επίσκεψη στην περιοχή με διακατέχει συγκίνηση όταν γίνομαι μάρτυρας των ευγενών ιδεών της αρμονίας και της ειρήνης, οι οποίες κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά. Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2018 της Πιονγκτσάνγκ είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την περαιτέρω προώθηση των Ολυμπιακών Αξιών στην Ασία.

Οι πολίτες και η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχής διεξαγωγή των Αγώνων. Ως μέρος αυτής της προσπάθειας, η Πιονγκτσάνγκ διοργανώνει κάθε χρόνο από το 2004 το πρόγραμμα άθλησης «The Dream Programme». Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει την ευκαιρία σε νέους και νέες από χώρες οι οποίες δεν έχουν το κατάλληλο φυσικό περιβάλλον για τη διεξαγωγή χειμερινών αθλημάτων να βιώσουν τέτοιου είδους δραστηριότητες. Επίσης, 25 test events έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία με τη συμμετοχή περισσότερων από 5.604 αθλητών και αξιωματούχων από 45 χώρες. Τεράστιο είναι και το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει οι εθελοντές, με τον αριθμό των αιτήσεων να φτάνει τις 91.000 για 22.400 θέσεις.

Μεγάλη πρόοδος έχει επίσης σημειωθεί στον τομέα των υποδομών. Από τις 24 έως τις 31 Οκτωβρίου, η κορεατική αντιπροσωπεία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2018 της Πιονγκτσάνγκ θα βρίσκεται στην Ελλάδα ώστε να παραστεί στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία. Εν συνεχεία, θα περιοδεύσει στη χώρα για μια εβδομάδα, συνοδευόμενη από αρκετούς Κορεάτες δημοσιογράφους οι οποίοι αναμένεται να παρουσιάσουν πλήθος τοπίων, μνημείων και πολιτισμικές πλευρές της Ελλάδας στο κορεατικό κοινό. Το ενδιαφέρον και η υποστήριξη των Ελλήνων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ είναι κρίσιμης σημασίας για τη διασφάλιση της επιτυχίας τους.

* Ο κ. Αν Γιονγκ Τζιπ είναι πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή