Ασφυκτιούν τα νησιά, αμείωτες οι ροές

Ασφυκτιούν τα νησιά, αμείωτες οι ροές

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά αμείωτες συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές στα ελληνικά νησιά, με αποτέλεσμα να έχουν διαμορφωθεί ασφυκτικές συνθήκες στα hotspots, ενώ την ίδια στιγμή πυκνώνουν τα μικροεπεισόδια από ακραία στοιχεία. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, έως χθες το πρωί είχαν φτάσει 118 μετανάστες, εκ των οποίων 87 στη Λέσβο και 31στη Λέρο, όμως χθες μέσα σε μια μέρα 148 άτομα έφθασαν στη Χίο. Συνολικά στη Λέσβο παραμένουν εγκλωβισμένα περισσότερα από 6.400 άτομα, στη Σάμο περίπου 3.000, στη Χίο 1.600, στην Κω 1.290 και στη Λέρο περίπου 1.000 άτομα. Οι πολύ δύσκολες έως και απάνθρωπες συνθήκες τις οποίες βιώνουν οι αιτούντες άσυλο στα νησιά περιγράφονται σε έκθεση της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποίησε επισκέψεις στα hotspots.

Για το θέμα προετοιμάζεται παρέμβαση από την πλευρά της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προκειμένου να ενημερωθούν τόσο ο Ελληνας πρωθυπουργός όσο και οι δύο αρμόδιοι επίτροποι Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστος Στυλιανίδης. «Πρέπει ο πρωθυπουργός αλλά και οι Ευρωπαίοι να ενημερωθούν για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά και να μη θεωρούν ότι το πρόβλημα έχει τελειώσει» ανέφερε σχετικά δήμαρχος.

Οι ακραίες φωνές δυναμώνουν όσο οξύνονται τα προβλήματα. Μόλις προχθές σημειώθηκε επεισόδιο στο τοπικό συμβούλιο Παλαιοκάστρου Σάμου (χωριό που βρίσκεται κοντά στο hotspot του νησιού), όταν κάτοικοι πληροφορήθηκαν ότι ιδιώτες είχαν νοικιάσει τα σπίτια τους στη ΜΚΟ «Αρσις» για τη φιλοξενία προσφύγων. Εργαζόμενοι στην οργάνωση δέχθηκαν χτυπήματα, απωθήσεις και απειλές. Η «Αρσις» έχει νοικιάσει 16 διαμερίσματα για τη στέγαση προσφυγικών οικογενειών από τη Συρία. «Πρόθεσή μας ήταν και παραμένει η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τη μείζονα προσφυγική κρίση, η καταπολέμηση των στερεοτύπων, η προώθηση της συνύπαρξης», αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Συγκέντρωση πολιτών

Στις 22 Οκτωβρίου διοργανώνεται στη Σάμο συγκέντρωση πολιτών που θέλουν, όπως διατείνονται, να σώσουν το νησί από τους μετανάστες, ζητώντας την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων.

Στο δημοτικό συμβούλιο, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στη Σάμο, ο δήμαρχος της πόλης Μιχάλης Αγγελόπουλος θα απευθύνει έκκληση προς όλους τους συμμετέχοντες να γίνει προσπάθεια να μη διχαστεί το νησί εξαιτίας του προσφυγικού-μεταναστευτικού. «Δεν πρέπει να αφήσουμε να ορίζουν την ατζέντα τα ακραία στοιχεία», τόνισε στην «Κ».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) όπου παρουσιάστηκε ο «Οδηγός Μεταναστευτικού Δικαίου για επαγγελματίες στην Ελλάδα», τόνισε ότι η αύξηση όσων παραμένουν στα νησιά «έχει ξανασυμβεί στη χώρα μας και έχει αντιμετωπιστεί, όπως θα γίνει και τώρα». Συμπλήρωσε, όμως, πως χρειάζεται η συμπαράσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οσον αφορά την έκθεση του CPT, ο υπουργός ανέφερε ότι αφορά τις συνθήκες που επικρατούσαν πέρυσι τον Απρίλιο μόλις είκοσι ημέρες μετά την έναρξη εφαρμογής της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας.

Επίσης, προανήγγειλε την παρουσίαση της νέας ηλεκτρονικής κάρτας διαμονής μεταναστών την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς και το πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για 25.000 ενήλικες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή