«Μισαλλοδοξία», η βωβή τοιχογραφία του Γκρίφιθ ανοίγει το Πανόραμα

«Μισαλλοδοξία», η βωβή τοιχογραφία του Γκρίφιθ ανοίγει το Πανόραμα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eπική τοιχογραφία του βωβού κινηματογράφου, η κλασική ταινία του Γκρίφιθ «Μισαλλοδοξία» («Intolerance», 1916) θα ανοίξει το 30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (19/10 – 1/11) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 18 Οκτωβρίου (7.30 μ.μ.), με ζωντανή μουσική συνοδεία από τον Νίκο Πλάτανο. Φέτος, το βασικό θέμα του Πανοράματος είναι «Η γοητεία του μαυρόασπρου» και η ταινία του Γκρίφιθ (ένα χρόνο μετά τη «Γέννηση ενός έθνους») θεωρείται μια σπονδυλωτή εποπτεία του πολιτισμού του ανθρώπινου γένους, αλλά και προάγγελος ενός εξπρεσιονισμού που έμελλε να επηρεάσει σοβαρά την ευρωπαϊκή και μετέπειτα σοβιετική κινηματογραφία.

Η «Μισαλλοδοξία», αποτελούμενη από τέσσερις ιστορίες (σύγχρονο μελόδραμα, εποχή του Χριστού, Νύχτα Αγίου Βαρθολομαίου και Βαβυλώνα), έχει συνδετικό ιστό την αρχετυπική φιγούρα που προσωποποιεί την Αιώνια Μητρότητα, με μία βρεφική κούνια, σύμβολο της αέναης διαδοχής γενεών. Τον ρόλο αυτόν ερμηνεύει η μεγάλη σταρ της εποχής Λίλιαν Γκις.

Η «Μισαλλοδοξία» υπήρξε μια πολυδάπανη, υπερφιλόδοξη, πληθωρική παραγωγή του πρώιμου Χόλιγουντ, με όψεις υπαινικτικού διδακτισμού και πρωτόγονου εξωτισμού. Ηταν όμως μια τοιχογραφία περισσότερο επιδραστική παρά δημοφιλής. Κέρδισε τους κριτικούς, αλλά όχι τόσο το κοινό, που εντυπωσιάστηκε κυρίως από τα σκηνικά και τον μεγάλο αριθμό καλών ηθοποιών της εποχής, όπως το ζεύγος Λούις, τον πρώιμα χαμένο Ρόμπερτ Χάρον, τη Μέι Μαρς, τον Κόνστανς Τάλματζ κ.ά.

Η ταινία αποκαταστάθηκε για πρώτη φορά το 1989 και απέκτησε μουσική από τον ειδικό στον βωβό κινηματογράφο Καρλ Ντέιβις. Το 2007 έγινε ψηφιακή αποκατάσταση και το φιλμ προβλήθηκε στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Στο Μέγαρο Μουσικής θα προβληθεί η πρωτότυπη εκδοχή με τα φίλτρα που χρησιμοποιούνταν το 1916. Μουσική σύνθεση και πιάνο: Νίκος Πλάτανος. Συμμετέχουν ακόμη οι μουσικοί Τηλέμαχος Μούσας και Νίκος Γιούσεφ. Η ταινία θα προβληθεί στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος».

​​ www.panoramafest.org («Τριανόν» και «Ααβόρα»)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή