«Θυμάμαι», η εξωστρέφεια που κερδίζει η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών

«Θυμάμαι», η εξωστρέφεια που κερδίζει η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οσοι έχετε ή είχατε περιστατικό με πάσχοντα από Alzheimer να σηκώσετε το χέρι». Γέμισε η αίθουσα με τεντωμένα χέρια καθώς στο βήμα η κ. Παρασκευή Σακκά, πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και νευρολόγος-ψυχίατρος η ίδια, παρουσίαζε το έργο που έχει γίνει τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά και όσα μένει να γίνουν. Ημασταν στον «Φάρο» του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, το βράδυ της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου και από ψηλά μας περιέβαλε ένα αιματοβαμμένο ηλιοβασίλεμα. Ηταν η ιδιαίτερη εκείνη στιγμή, η συνύπαρξη τόσων ανθρώπων που είχαν δουλέψει σκληρά για να επιτύχει αυτή η ξεχωριστής σημασίας Ημερίδα της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και εκείνη η αίσθηση ότι γινόσουν κομμάτι ενός έργου άξιου να επικοινωνηθεί, να διαδοθεί και να γίνει εφαλτήριο ουσιαστικής βοήθειας. Υπήρχε μια ώσμωση.

Παρότι η ημερίδα ήταν μεγάλης διάρκειας και πυκνή και σε πολλά σημεία καθηλωτική (από τα στοιχεία που μαθαίναμε αλλά και από τη συγκίνηση που νιώθαμε για την κατάθεση ψυχής τόσων ανθρώπων), αυτό που έμεινε ήταν η πεποίθηση ότι η άνοια και το Alzheimer αφορoύν μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Επείγει να προχωρήσει η εφαρμογή του εγκεκριμένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την άνοια και το Alzheimer, το οποίο αναγνωρίζει τη νόσο ως αναπηρία και προβλέπει οικονομική στήριξη τόσο των ασθενών όσο και των φροντιστών τους, καθώς κάθε οικογένεια με περιστατικό Alzheimer αντιμετωπίζει πλήθος πρακτικών και ψυχολογικών προβλημάτων. Η μεγάλη αίθουσα στον «Φάρο», με θέα όλο το Πάρκο και την Αθήνα ολόγυρα, είχε συγκεντρώσει τον δικό της κόσμο, μια μικρή «πόλη» από γιατρούς, απλούς πολίτες και πολλούς καλλιτέχνες. Γιατί ολόγυρα στην αίθουσα σχεδόν 100 εικαστικά έργα παρουσιάζονταν στο κοινό με σκοπό η πώλησή τους να ενισχύσει τους σκοπούς της Εταιρείας Αlzheimer. Η έκθεση «Θυμάμαι», που οργάνωσε και επιμελήθηκε δεξιοτεχνικά η ιστορικός τέχνης Ιρις Κρητικού, ήταν η κορύφωση της βραδιάς, το σημείο στο οποίο συνέκλινε προς την ευρύτερη κοινωνία όλη αυτή η προσπάθεια που τόσο καίρια είχαν προηγουμένως παρουσιάσει τόσο η κ. Παρασκευή Σακκά όσο και ο ιατρός Νίκος Σκαρμέας, ο οποίος με τόσο ευθύ και κατανοητό τρόπο σκιαγράφησε τη φύση του Alzheimer. Mε συντονίστρια τη Μαρία Νικόλτσιου, η ημερίδα είχε πολλές καλές στιγμές, όπως και την ομιλία του Βασίλη Βασιλικού που μίλησε για τη μνήμη στην τέχνη.

Η έκθεση «Θυμάμαι» είναι ένας μαραθώνιος εικαστικών έργων και ήταν πραγματικός άθλος η συγκέντρωση τόσων έργων από τόσους άξιους καλλιτέχνες. Είναι δυστυχώς αδύνατον να παρατεθούν τα ονόματα αλλά η πώληση των έργων συνεχίζεται ώς το τέλος του έτους. Ο κατάλογος με τις φωτογραφίες των έργων βρίσκεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας Alzheimer Αθηνών στο http://alzheimerathens.gr/worldalzheimerday/ και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τηλεφωνεί στα γραφεία της εταιρείας στο τηλέφωνο 210-70.13.271 (κ. Λίνα Ανδριανάκη & Πάτρα Μπλέκου).

Στη δική μας μνήμη μένει και ο μαυροπίνακας με τα δεκάδες post it πάνω στα οποία άνθρωποι που έχουν βιώσει στο περιβάλλον τους την ασθένεια έγραφαν ένα σημείωμα… Ηταν ισχυρή εμπειρία. Η βραδιά έκλεισε σε κλίμα γιορτής με μουσική που χαιρόσουν να ακούς. Δεν προλάβαμε να ευχαριστήσουμε τον βαρύτονο Χρήστο Λάζο, τη σοπράνο Λαμπρινή Καρτάλη και τον πιανίστα Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου. Και η δική τους συμβολή είχε σημασία και συνέπλεε με το μήνυμα της βραδιάς. Ο καθένας από όπου βρίσκεται μπορεί να βοηθήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή