ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγει θέμα γάμου και παιδοθεσίας για ομόφυλα ζευγάρια

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγει θέμα γάμου και παιδοθεσίας για ομόφυλα ζευγάρια

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα προώθησης γάμου και παιδοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, βρίσκεται στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ., όπως προέκυψε σήμερα στη Βουλή κατά την διάρκεια συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής αντικείμενο της οποίας ήταν η συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου». Ηταν μια θυελλώδης συνεδρίαση, από την εξέλιξη της οποίας παραπλεύρως φάνηκε να ενισχύεται και το συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του Κομμουνιστικού Κόμματος.

«Και γάμο θα επιχειρήσουμε να κάνουμε ομόφυλων ζευγαριών και παιδοθεσία», είπε με έμφαση μεταξύ άλλων ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Χρ. Καραγιαννίδης, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή λίγη ώρα αργότερα, κλείνοντας τη συνεδρίαση, να σημειώνει γενικόλογα μεν, αλλά με σαφή αναφορά και στην επισήμανση Καραγιαννίδη: «Μας έδωσαν ιδέες και για το μέλλον, όσα είπαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».

Από τα νέα που προέκυψαν, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ήταν επίσης η αναφορά του κ. Κοντονή ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, εξετάζεται πράγματι η μείωση του ηλικιακού ορίου, από το οποίο θα είναι δυνατό κάποιο άτομο, υπό προϋποθέσεις, να εκκινεί τις διαδικασίες διόρθωσης φύλου: Ετσι, αντί του 17ου έτους της ηλικίας, εξετάζεται –σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Κοντονής- η μείωση στο 15ο έτος, αλλά με την επιπρόσθετη «προϋπόθεση» για τους ανήλικους, της ιατρικής γνωμάτευσης: «Πρόθεσή μας είναι να φέρουμε στην Ολομέλεια νομοθετική βλετίωση, ώστε να ξεκινάει από 15 έτος, υπό τις προϋποθέσεις του νόμου (ενν. βούληση παιδιού και συναίνεση γονέων) συν μία ακόμα: την επιστημονική γνωμοδότηση (ίσως από το νοσοκομείο παίδων Αγλαΐα Κυριακού) από ομάδα επιστημόνων που παρακολουθούν αυτά τα παιδιά. Η κυβέρνηση τους ακούει όλους, και με ολοκληρωμένη άποψη πηγαίνουμε στην Ολομέλεια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής.

Η περίπτωση των ΑΝΕΛ

Η δήλωση του μικρού κυβερνητικού εταίρου ότι επί της αρχής ψηφίζει θετικά το νομοσχέδιο –ώστε να ξεπεραστεί το γνωστό εμπόδιο που τέθηκε από την δεδηλωμένη πρόσφατα άρνηση της ΝΔ και της ΔΗΣΥ να ψηφίζουν νομοσχέδια που δεν έχουν τη στήριξη της δικομματικής πλειοψηφίας- σκιάζεται από ευθείες ή έμμεσες ενστάσεις βουλευτών του μικρού εταίρου, επί διατάξεων του νομοθετήματος:

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση σε πάρα πολλά ζητήματα, γι αυτό κι εμείς οι ΑΝΕΛ λέμε επί της αρχής ναι», είπε ο εισηγητής Αθ. Παπαχριστόπουλος. Εσπευσε, πάντως και πιθανώς για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από πιθανές διαφοροποιήσεις κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια, να προσθέσει: «Εμείς στους ΑΝΕΛ έχουμε κατακτήσει το δικαίωμα για ψήφο κατά συνείδηση». Παράλληλα ζήτησε από τον υπουργό να «θωρακίσει» το νομοσχέδιο έναντι του ενδεχομένου να αξιοποιηθούν οι διάτάξεις του για να ανοίξει ζήτημα υιοθεσίας παιδιών από ζευγάρια που θα προκύψουν μετά την διόρθωση φύλου. «Παρακαλώ, εκλιπαρώ τον υπουργό να το κάνει», είπε.

«Η συζήτηση του νομοσχεδίου προκαλεί ψυχολογικό σοκ στην ελληνική κοινωνία» είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ.Κατσίκης, θέτοντας με τη σειρά του και επιτακτικά το ζήτημα να αποκλειστεί το ενδεχόενο ν’ ανοίξει ο δρόμος για γάμο και τεκνοθεσία. «Προτείνω να παρέχετε ασπίδα προστασίας στην ελληνική οικογένεια: Να προβλεφθεί ότι δεν επιτρέπεται γάμος, σύμφωνο συμβίωσης ή τεκνοθεσία σε άτομα που έχουν κάνει διόρθωση φύλου».

Μετωπική με ΚΚΕ

Σε απάντηση του κύματος της επιθετικής προς το κομμουνιστικού κόμματος κριτικής από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, σήμερα ο βουλευτής του ΚΚΕ Ι.Δελλής τους κατήγγειλε για αντικομμουνισμό, για να προσθέσει: «Νομίζετε ότι με τέτοια νομοσχέδια θα ξεπλύνετε τον ακραία αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής σας; Υποκριτικά αυτοπαερουσιάζεστε ως υποστηρικτές ατομικών δικαιωμάτων, την ώρα που καταπατάτε κοινωνικά δικαιώματα με την πολιτική σας».

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε έναν νέο κύκλο επιθέσεων από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σπ. Λάππας κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι εμφανίζει δυσφορία πολιτικής ταυτότητας και κάλεσε την ηγεσία του να ψάξει καλά την μαρξιστική ιδεολογία. «Για να μην πω ότι το ΚΚΕ είναι η μεγαλύτερη δυσφήμιση για το κομμουνιστικό κίνημα, θα πω ότι δεν είστε ιερά άτομα, δεν είστε «τοτέμ» για να μην σας κάνουν κριτική. Δεν έχετε πάρει την αντιπροσωπεία των κομμουνιστικών ιδεών», σχολίασε ο κ. Καραγιαννίδης. Αιχμηρή κριτική στο ΚΚε άσκησαν επίσης η κυρία Φωτεινή Βάκη, καθώς και ο κ. Κοντονής.

Με τη φράση «εμετικό αντικομμουνιστικό παραλήρημα», σχολίασε ο κ. Δελλής τις νέες επιθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή