ΥΓΕΙΑ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κίνα: Επιστήμονες θεράπευσαν γενετικές παθήσεις σε έμβρυα

BBC

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Κινέζοι ερευνητές δήλωσαν στο BBC ότι υπέβαλαν κλωνοποιημένα ανθρώπινα έμβρυα σε χειρουργική επέμβαση ακριβείας, για να τα θεραπεύσουν από γενετικές παθήσεις.

Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Sun Yat-sen χρησιμοποίησε τη μέθοδο της επεξεργασίας γονιδιώματος για τη διόρθωση μίας συγκεκριμένης μετάλλαξης σε ένα από τα τρία εκατομμύρια «δεδομένα» του γενετικού μας κώδικα, με στόχο την αντιμετώπιση της μεσογειακής αναιμίας.

Τα μέλη της ομάδας επίσης δήλωσαν ότι ίσως μια μέρα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν μια πληθώρα κληρονομικών παθήσεων.

Η μέθοδος της επεξεργασίας γονιδιώματος συμβάλλει στην τροποποίηση των θεμελιωδών δομικών λίθων του DNA: τις χημικές βάσεις αδενίνη, κυτοσίνη, γουανίνη και θυμίνη, γνωστά και με τα αντίστοιχα αγγλικά αρχικά τους A, C, G και T.

Όλες οι οδηγίες για την κατασκευή και λειτουργία του ανθρώπινου σώματος βρίσκονται κωδικοποιημένες στους συνδυασμούς των τεσσάρων αυτών χημικών βάσεων.

Η δυνητικά απειλητική για τη ζωή πάθηση του αίματος, η μεσογειακή αναιμία, προκαλείται από μετάλλαξη σε μια μόνο εκ των τεσσάρων χημικών βάσεων του γενετικού κώδικα και είναι γνωστή ως σημειακή μετάλλαξη.

Η ομάδα των Κινέζων ερευνητών κατάφερε να διορθώσει τη μετάλλαξη αυτή. Αρχικά, σάρωσαν το DNA για να εντοπίσουν τη μετάλλαξη και στη συνέχεια άλλαξαν τη βάση γουανίνης με αδενίνη, διορθώνοντας έτσι τη μετάλλαξη.

Ένας από τους ερευνητές, ο Junjiu Huang, δήλωσε στο BBC: «Είμαστε οι πρώτοι που αποδείξαμε ότι μέσω της μεθόδου της επεξεργασίας γονιδιώματος, η θεραπεία γενετικών παθήσεων είναι εφικτή».

Τα πειράματα διεξήχθησαν σε ιστούς ασθενών με μεσογειακή αναιμία και σε ανθρώπινα έμβρυα που δημιουργήθηκαν μέσω της διαδικασίας της κλωνοποίησης.
 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ