Προσπάθεια απεμπλοκής στο Ελληνικό

Προσπάθεια απεμπλοκής στο Ελληνικό

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κινήσεις απεμπλοκής από τον φαύλο κύκλο που έχει διαμορφωθεί γύρω από την επένδυση του Ελληνικού και απειλεί να ακυρώσει ή να μετατρέψει σε ανέκδοτο το ανοικτό προσκλητήριο προς υποψήφιους επενδυτές, που απηύθυνε προσωπικά ο πρωθυπουργός, προχωρά η κυβέρνηση. Επειτα από τη νέα αναβολή που αποφάσισε το ΚΑΣ προχθές, παραπέμποντας σε νέα συνεδρίαση, την προσεχή Τρίτη, την απόφασή του για το Ελληνικό, το πρωθυπουργικό επιτελείο κινητοποιήθηκε χθες, με εμφανή πρόθεση να παρακαμφθεί ο σκόπελος του ΚΑΣ.

Ετσι πραγματοποιήθηκε, υπό τον κ. Αλέξη Τσίπρα, συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα. Από τη συνεδρίαση προέκυψε ανακοίνωση με τα εξής διακριτά σημεία: την ομόφωνη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης, την υπενθύμιση ότι η αρμοδιότητα του ΚΑΣ είναι γνωμοδοτική και την υπόμνηση ότι οι όποιες διαδικαστικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν τάχιστα και, τέλος, τη διατύπωση της αποφασιστικότητας του κόμματος να στηρίξει κάθε αναγκαία κυβερνητική πρωτοβουλία για να εκκινήσει ταχύτατα η υλοποίηση της επένδυσης.

Πίσω από τις γραμμές της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου αναδύονται δύο μηνύματα: το πρώτο και πιο σημαντικό σημείο αφορά την υπόμνηση της γνωμοδοτικής αρμοδιότητας του ΚΑΣ και την εκ των προτέρων αποφασιστική υποστήριξη του κόμματος σε οποιαδήποτε κυβερνητική πρωτοβουλία για να επιταχυνθεί η επένδυση. Οπως αναφέρει στέλεχος που συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη, η απόφαση του ΚΑΣ την προσεχή Τρίτη θα θέτει ένα πλαίσιο όπως το συμβούλιο το αντιλαμβάνεται, αλλά «από εκεί και πέρα το πώς θα κινηθούν οι διαδικασίες, πότε και με ποια σειρά θα γίνουν η οριοθέτηση, η κήρυξη, τα υπόλοιπα προβλεπόμενα είναι θέμα αποφάσεων σε άλλο επίπεδο». Καθίσταται έτσι σαφές ότι έχει αποφασισθεί η άμεση ή έμμεση παράκαμψη του συμβουλίου, εφόσον επιμείνει στις αγκυλώσεις του.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει είτε με άμεση νομοθέτηση που θα προβλέπει σύσταση άλλου οργάνου, είτε με τη μη υπογραφή της απόφασης του ΚΑΣ από την υπουργό Πολιτισμού, έπειτα από αιτιολογημένη απόρριψη, ή με την καθαίρεση της γενικής γραμματέως και την αντικατάστασή της, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, παραμένει ισχυρό το ενδεχόμενο, όποια λύση και αν επιλεγεί, να προκύψουν νέες καθυστερήσεις εξαιτίας προσφυγών στο ΣτΕ.

Το δεύτερο μήνυμα είναι η απάντηση της κυβέρνησης στις επικρίσεις που δέχεται για δυϊσμό. Οτι, δηλαδή, κινείται και πράττει λέγοντας από τη μια αυτά που θέλουν να ακούσουν οι επενδυτές, αλλά, την ίδια στιγμή, αφήνοντας τον βαθύ ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιεί τη δική του ατζέντα, που συμπεριλαμβάνει την αντίθεση στις ιδιωτικοποιήσεις και σε αρκετά επενδυτικά σχέδια, ανάμεσά τους και το Ελληνικό. Το επίσημο κόμμα, με τη χθεσινή απόφαση και την εκδήλωση υποστήριξης στην επένδυση, επιχειρεί να αποτινάξει αυτές τις κατηγορίες. Μάλιστα, η απόφαση ελήφθη ομοφώνως, παρόντος του κ. Νίκου Φίλη, που μόλις την προηγουμένη βρέθηκε στο πλευρό των αρχαιολόγων που διαδήλωναν έξω από τη συνεδρίαση του ΚΑΣ. Εντύπωση προκάλεσε, πάντως, η σε άλλο μήκος κύματος αναφορά του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, στη Βουλή, ότι «οι αρχαιολόγοι σήμερα δίνουν μια μάχη υπεράσπισης ταυτότητας αυτής της χώρας και δεν μπορεί καμιά πολιτική σκοπιμότητα να μηδενίζει το έργο τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή