ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιορισμένα τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ανοδικά έκλεισε χθες ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX Europe 600, ελάχιστα πάνω από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, όπου είχε κλείσει την Τετάρτη, χάρη στην αισιοδοξία που έχει εμπνεύσει στους επενδυτές η παρουσίαση φορολογικού πλαισίου από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη. «Οριακά κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η αισιοδοξία γύρω από τα φορολογικά σχέδια του Τραμπ μάλλον χάνει τη δυναμική της», εξήγησε στο Reuters ο Τζόσουα Μαχόνι, αναλυτής της IG. «Δύσκολα μπορεί να περιμένει κανείς πως αυτή η πρόταση θα περάσει εύκολα από το Κογκρέσο», λέει ο Τακαφούμι Γιαμαουάκι, αναλυτής σταθερού εισοδήματος της JPMorgan.

Τη χειρότερη επίδοση του STOXX Europe 600 είχε χθες η μετοχή της H&M, που έκλεισε με πτώση 5,1%. Η σουηδική εταιρεία είχε αναφέρει υποχώρηση κερδών 20% το τελευταίο τρίμηνο, καθώς οι εκπτώσεις περιόρισαν τα περιθώρια κέρδους, ενώ οι πωλήσεις επιβραδύνθηκαν προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ισχυρές απώλειες είχε και η μετοχή της Ryanair, που είχε ανακοινώσει την Τετάρτη την ακύρωση και άλλων πτήσεων, κλείνοντας χθες με πτώση 3,5%. Ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης SX7P έκλεισε με άνοδο 0,1%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων, χάρη στην προσδοκία πως η νομισματική πολιτική θα γίνει πιο περιοριστική. Η μετοχή της Deutsche Bank έκλεισε με άνοδο 2,7%.

Πιο αναλυτικά στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,1%, ενώ η στερλίνα ενισχύθηκε κατά 0,43%, στο 1,3443, έναντι του δολαρίου, χάρη στην εκτίμηση πως επιτεύχθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με άνοδο 0,3%, ενώ με θετικό πρόσημο, 0,2%, έκλεισε και ο CAC 40 στο Παρίσι.

Αντιθέτως, το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με πτώση 0,15%. Η νευρικότητα που επικρατεί γύρω από το δημοψήφισμα της Καταλωνίας επηρέασε τον δείκτη ΙΒΕΧ 35 στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης, ο οποίος έκλεισε με πτώση 0,3%. Στην Wall Street ο S&P 500 ενισχυόταν χθες το βράδυ κατά 0,08% και ο Dow Jones εμφάνιζε κέρδη κατά 0,17%, καθώς οι επενδύτες επεξεργάζονταν το φορολογικό πλαίσιο Τραμπ. Ο δείκτης του δολαρίου έναντι σημαντικών ξένων νομισμάτων υποχώρησε χθες κατά 0,21% και το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του αμερικανικού νομίσματος κατά 0,37%, στο 1,1787. Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου ενισχύθηκε χθες στο 2,3317% από 2,309% την Τετάρτη, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού τον Δεκέμβριο.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ