Περιορισμένα τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Περιορισμένα τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά έκλεισε χθες ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX Europe 600, ελάχιστα πάνω από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, όπου είχε κλείσει την Τετάρτη, χάρη στην αισιοδοξία που έχει εμπνεύσει στους επενδυτές η παρουσίαση φορολογικού πλαισίου από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη. «Οριακά κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η αισιοδοξία γύρω από τα φορολογικά σχέδια του Τραμπ μάλλον χάνει τη δυναμική της», εξήγησε στο Reuters ο Τζόσουα Μαχόνι, αναλυτής της IG. «Δύσκολα μπορεί να περιμένει κανείς πως αυτή η πρόταση θα περάσει εύκολα από το Κογκρέσο», λέει ο Τακαφούμι Γιαμαουάκι, αναλυτής σταθερού εισοδήματος της JPMorgan.

Τη χειρότερη επίδοση του STOXX Europe 600 είχε χθες η μετοχή της H&M, που έκλεισε με πτώση 5,1%. Η σουηδική εταιρεία είχε αναφέρει υποχώρηση κερδών 20% το τελευταίο τρίμηνο, καθώς οι εκπτώσεις περιόρισαν τα περιθώρια κέρδους, ενώ οι πωλήσεις επιβραδύνθηκαν προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ισχυρές απώλειες είχε και η μετοχή της Ryanair, που είχε ανακοινώσει την Τετάρτη την ακύρωση και άλλων πτήσεων, κλείνοντας χθες με πτώση 3,5%. Ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης SX7P έκλεισε με άνοδο 0,1%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων, χάρη στην προσδοκία πως η νομισματική πολιτική θα γίνει πιο περιοριστική. Η μετοχή της Deutsche Bank έκλεισε με άνοδο 2,7%.

Πιο αναλυτικά στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,1%, ενώ η στερλίνα ενισχύθηκε κατά 0,43%, στο 1,3443, έναντι του δολαρίου, χάρη στην εκτίμηση πως επιτεύχθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με άνοδο 0,3%, ενώ με θετικό πρόσημο, 0,2%, έκλεισε και ο CAC 40 στο Παρίσι.

Αντιθέτως, το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με πτώση 0,15%. Η νευρικότητα που επικρατεί γύρω από το δημοψήφισμα της Καταλωνίας επηρέασε τον δείκτη ΙΒΕΧ 35 στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης, ο οποίος έκλεισε με πτώση 0,3%. Στην Wall Street ο S&P 500 ενισχυόταν χθες το βράδυ κατά 0,08% και ο Dow Jones εμφάνιζε κέρδη κατά 0,17%, καθώς οι επενδύτες επεξεργάζονταν το φορολογικό πλαίσιο Τραμπ. Ο δείκτης του δολαρίου έναντι σημαντικών ξένων νομισμάτων υποχώρησε χθες κατά 0,21% και το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του αμερικανικού νομίσματος κατά 0,37%, στο 1,1787. Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου ενισχύθηκε χθες στο 2,3317% από 2,309% την Τετάρτη, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού τον Δεκέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή