Αντίποινα κατά των Κούρδων

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχειρώντας να εμφανίσει τους Κούρδους του βορείου Ιράκ ως ενεργούμενα ξένων δυνάμεων που επιβουλεύονται τη χώρα του, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι «ένας καινούργιος Λόρενς της Αραβίας δεν πρόκειται να πετύχει αυτή τη φορά στο έργο του».

Αν και ο Τούρκος πρόεδρος δεν κατονόμασε συγκεκριμένο κράτος, τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα του φωτογράφιζαν το Ισραήλ. Η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήταν η μόνη, ανάμεσα σε όλες τις περιφερειακές και τις μεγάλες δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας, που χαιρέτισε το δημοψήφισμα της περασμένης Δευτέρας στο ιρακινό Κουρδιστάν και την προοπτική δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους. Στην τελική ευθεία προς το δημοψήφισμα, ισραηλινές σημαίες ανέμιζαν στα συλλαλητήρια που έλαβαν χώρα σε κουρδικές πόλεις του βορείου Ιράκ, όπως το Αρμπίλ και το Ντουχόκ. Ο ιστορικός παραλληλισμός του Ερντογάν αναφερόταν στην αραβική εξέγερση εναντίον της οθωμανικής αυτοκρατορίας, το 1916, όπου είχε διαδραματίσει κομβικό ρόλο ο αξιωματικός του βρετανικού στρατού Τόμας Εντουαρντ Λόρενς, γνωστός και ως Λόρενς της Αραβίας.

Στην ίδια ομιλία, ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον ηγέτη του ιρακινού Κουρδιστάν να αρκεστεί στην εκτεταμένη αυτονομία και στα πετρελαϊκά έσοδα της περιοχής του, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «η περιπέτεια που ξεκίνησε θα έχει πικρή κατάληξη». Επιπλέον, υπενθύμισε την επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων «Ασπίδα του Ευφράτη», στη βόρεια Συρία, υπονοώντας ότι θα μπορούσαν να εισβάλουν και στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Χθες το βράδυ, ο Τούρκος ηγέτης επρόκειτο να συναντηθεί στο προεδρικό του μέγαρο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο άνδρες αναμενόταν να συζητήσουν το κουρδικό πρόβλημα, τις εξελίξεις στη Συρία και τη δρομολογημένη αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία, μια κίνηση που έχει θορυβήσει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Σφίγγοντας τον κλοιό των κυρώσεων γύρω από τον Μπαρζανί, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε χθες ότι η χώρα του θα συντονίζει τις εμπορικές σχέσεις της με το Ιράκ μόνο μέσω της κεντρικής κυβέρνησης, διακόπτοντας τις επαφές με το Αρμπίλ. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, η Βαγδάτη είχε ανακοινώσει ότι ο Γιλντιρίμ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι και ότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακοπεί η μεταφορά κουρδικού πετρελαίου μέσω Τουρκίας. Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αγκυρα ανακοίνωσε ότι η Τουρκία διακόπτει την εκπαίδευση Κούρδων μαχητών (Πεσμεργκά), οι οποίο προστατεύουν τις κουρδικές πετρελαιοπηγές από το Ισλαμικό Κράτος. Στο μεταξύ, μία μετά την άλλη, οι διεθνείς αερογραμμές διακόπτουν τις πτήσεις τους προς το ιρακινό Κουρδιστάν, υπακούοντας στην απόφαση της ιρακινής κυβέρνησης. Ηδη έχουν προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις οι αεροπορικές εταιρείες από Ιορδανία, Κατάρ, Εμιράτα, Λίβανο, Αίγυπτο και Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή