Αύξηση ΑΕΠ 3,1% στις ΗΠΑ το β΄ τρίμηνο του 2017

Αύξηση ΑΕΠ 3,1% στις ΗΠΑ το β΄ τρίμηνο του 2017

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με πιο γρήγορους ρυθμούς το δεύτερο τρίμηνο του 2017, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων, σημειώνοντας τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ τα δύο τελευταία χρόνια, φθάνοντας στο 3,1%. Ωστόσο, το τρίτο τρίμηνο το αμερικανικό ΑΕΠ ενδεχομένως να αυξηθεί με πιο αργούς ρυθμούς, κυρίως λόγω των καταστροφών που επέφεραν στο σύνολο της οικονομίας οι τυφώνες «Χάρβεϊ» και «Ιρμα». Σύμφωνα με την τρίτη κατά σειράν εκτίμηση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, η αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 3,1% την περίοδο μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

Η εκτίμηση που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα τοποθετούσε την άνοδο του αμερικανικού ΑΕΠ στο 3%. Η αναθεώρηση των τελευταίων προβλέψεων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ρυθμού των επενδύσεων. Το τελευταίο τρίμηνο, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό από το πρώτο τρίμηνο του 2015, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 1,2%.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι η άνοδος του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο θα παρέμενε μη αναθεωρημένη στο 3%. Η ελαφριά επιδείνωση που ενδεχομένως να παρουσιάσει η αμερικανική οικονομία στο τρίτο τρίμηνο του 2017 οφείλεται και στη μείωση των λιανικών πωλήσεων, στη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και της κατασκευής ακινήτων, εξαιτίας του περάσματος του τυφώνα «Χάρβεϊ» από το Τέξας τον Αύγουστο. Αρνητικές επιπτώσεις αναμένεται να έχει στην αμερικανική οικονομία τον Σεπτέμβριο και ο τυφώνας «Ιρμα» που έπληξε τη Φλόριντα. Για τον λόγο αυτό, το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου η άνοδος του αμερικανικού ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2%. Το πλήγμα που επέφεραν οι δύο τυφώνες είναι εμφανές και στην αγορά εργασίας, ενώ ενδεχομένως θα υπάρξει συρρίκνωση των θέσεων εργασίας. Λόγω της αύξησης του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, ο ρυθμός ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο μισό του 2017 ανέρχεται στο 2,1%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή