Γερμανία: Καθυστέρηση λόγω της Σαξονίας

Γερμανία: Καθυστέρηση λόγω της Σαξονίας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οι περιφερειακές εκλογές στο σημαντικό κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, στις 15 Οκτωβρίου, καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, καθώς κανένα από τα κόμματα δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε συμβιβασμούς σε ομοσπονδιακό επίπεδο πριν από την ψηφοφορία.

Πάντως, η δημοσίευση των οικονομικών προβλέψεων, σύμφωνα με τις οποίες το πλεόνασμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα αυξηθεί από τα 26 στα 28 δισ. ευρώ, διευρύνει τα περιθώρια χειρισμών και χρηματοδότησης προεκλογικών υποσχέσεων των μελλοντικών κυβερνητικών εταίρων.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα παραμένει. «Ειδικοί λένε ότι η αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ύστερα από οκτώ χρόνια στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών θα βυθίσει τη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης στην αβεβαιότητα, την ώρα που ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνει φιλόδοξα μεταρρυθμιστικά σχέδια», έγραψαν οι Financial Times.

«Στους επενδυτές και στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη δεν άρεσαν οι γερμανικές θέσεις σε πολλά θέματα, αλλά τουλάχιστον τις καταλάβαιναν», είπε στην εφημερίδα ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ινστιτούτου Eurasia Group, Μουτζάμπα Ραχμάν. «Τώρα, με την αποχώρηση Σόιμπλε, δεν τις καταλαβαίνουν πια», προσέθεσε, χαρακτηρίζοντας «ουσιαστικά άγνωστα» τα ονόματα που ακούγονται ως πιθανοί αντικαταστάτες.

Η αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών ήταν το πρώτο βήμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης με εταίρους τους Φιλελευθέρους, οι οποίοι έχουν καταστήσει σαφές ότι προτιμούν το αξίωμα αυτό από το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών που παραδοσιακά κατείχαν σε προηγούμενους συνασπισμούς. Το δεύτερο βήμα θα είναι η συνάντηση ανάμεσα στην Αγκελα Μέρκελ και τον Χορστ Ζεεχόφερ, στις 8 Οκτωβρίου, προκειμένου να συμφωνηθεί κοινή στάση της CDU και της CSU ενόψει των διαπραγματεύσεων.

Και οι δύο επικεφαλής προσέρχονται στις συζητήσεις αποδυναμωμένοι. Ο μεν Ζεεχόφερ απέτρεψε την ανατροπή του από τα δυσαρεστημένα στελέχη του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα της ηγεσίας πρέπει να εξεταστεί τον Νοέμβριο και όχι τώρα, ενόσω εκκρεμούν οι διαπραγματεύσεις με την CDU.

Η δε Αγκελα Μέρκελ διαπίστωσε ότι το ένα τέταρτο των βουλευτών της CDU/CSU δεν υποστηρίζει ως πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον στενό συνεργάτη της, Φόλκερ Κάουντερ. Στη μυστική ψηφοφορία, ο Κάουντερ απέσπασε 77,3% (75,3% αν συνυπολογιστεί η αποχή), ποσοστό που ερμηνεύθηκε ως έκφραση υπόκωφης διαφωνίας, με δεδομένο ότι όλες τις προηγούμενες φορές ο Κάουντερ εκλεγόταν με ποσοστά που κυμαίνονταν από 93% έως 97%.

Το ερώτημα τώρα για την Αγκελα Μέρκελ είναι πόσα στόματα θα κατορθώσει να «κλείσει» αξιοποιώντας το πλεόνασμα των 28 δισ. ευρώ, το οποίο το 2018 αναμένεται να αυξηθεί σε 37,3 δισ. και το 2019 σε 43,7 δισ. ευρώ. Στην κοινή τους έκθεση, τα μεγάλα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα ζητούν φοροαπαλλαγές για τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά και αλλαγές προς το χειρότερο στις συντάξεις, ώστε να εξισορροπηθεί η αναμενόμενη μείωση εισφορών λόγω γήρανσης του πληθυσμού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή