Κλώνος της Washington Pοst στην Κίνα

Κλώνος της Washington Pοst στην Κίνα

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To λογότυπο έγραφε Washington Post, τα άρθρα στα κινεζικά αποδίδονταν στους δημοσιογράφους της εφημερίδας και η επιλογή των ειδήσεων στο σάιτ ήταν παρόμοια με αυτή στην αμερικανική ιστοσελίδα. Το μοναδικό πρόβλημα; Η κινεζική έκδοση της Washington Post, που έχει αποκτήσει τους τελευταίους μήνες πολλούς πιστούς Κινέζους αναγνώστες, δεν διοικείτο από την αμερικανική έκδοση. Το παρόμοιο σάιτ δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ξένες εταιρείες στην Κίνα, ιδιαίτερα οι όμιλοι των ΜΜΕ, για τους οποίους τα πιθανά κέρδη αποδυναμώνονται από τις επιπλοκές που έχει η επαφή με το κομμουνιστικό καθεστώς.

«Κάθε δυτικός οργανισμός ΜΜΕ που προσπάθησε να έρθει στην Κίνα αντιμετώπισε χιλιάδες δυσκολίες», λέει ο Ντέιβιντ Σλέζινγκερ, σύμβουλος ΜΜΕ και πρώην αρχισυντάκτης του πρακτορείου REUTERS που βοήθησε στο ξεκίνημα της κινεζικής ιστοσελίδας του πρακτορείου το 1990.

Η Washington Pοst αντελήφθη την ύπαρξη του κλώνου μόνο όταν ήρθε σε επαφή με τους Financial Times. Μετά την έρευνα του προηγούμενου μήνα, το λογότυπο της εφημερίδας εξαφανίστηκε από την κινεζική ιστοσελίδα, ο σχεδιασμός της οποίας άλλαξε έτσι ώστε να μην θυμίζει την αμερικανική αντίστοιχη ιστοσελίδα.

Σε μία χώρα που είναι γνωστή για τα αγαθά «μαϊμού», τα πράγματα είναι σχετικά καλά αφού η ιστοσελίδα είχε την άδεια να δανείζεται περιεχόμενο από την αμερικανική εφημερίδα. Οι μεταφράσεις των αμερικανικών άρθρων ήταν ανάκατες με αναλύσεις για την εξωτερική πολιτική του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua και άλλα θέματα τα οποία φαίνονταν να προέρχονταν από την αμερικανική εφημερίδα.

«Η Sun News είναι πελάτης του ειδησεογραφικού πρακτορείου της Washington Post και έτσι διέθετε την άδεια αναδημοσίευσης κάποιων άρθρων της εφημερίδας», ανέφερε ο Κρις Κοράτι, εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής εφημερίδας. «Ωστόσο, η συμφωνία μας δεν τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν το λογότυπό μας με τον τρόπο που το έκαναν. Πιστεύουμε ότι έγινε κάποια παρεξήγηση σε σχέση με το συμβόλαιό μας και τώρα εργαζόμαστε για να την επιλύσουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή