Ελληνικός ιθύνων νους πίσω από το Ebola Check

Ελληνικός ιθύνων νους πίσω από το Ebola Check

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεση και ασφαλή διάγνωση σε όσους έχουν μολυνθεί από τον ιό Εμπολα προσφέρει διαγνωστικό τεστ, που εφηύρε επιστημονική ομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο με επικεφαλής τον 38χρονο Στέργιο Μόσχο, αν. καθηγητή βιοχημείας και βιομηχανικής βιοτεχνολογίας στο University of Westminster. «Το τεστ είναι εύχρηστο και δεν απαιτεί την παρουσία γιατρού ή νοσηλευτή», εξηγεί στην «Κ» ο 38χρονος Ελληνας επιστήμονας, ανήμερα την επίσημη δημοσίευση της έρευνας στο Chemical Science, το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό του κλάδου. «Μπορεί να το κάνει κάποιος ενώ βρίσκεται σε μια καρότσα φορτηγού, στην καρδιά της Αφρικής και μακριά από νοσοκομειακές δομές» διευκρινίζει, «χρειάζεται μόνον την παροχή ρεύματος, που μπορεί να εξασφαλίσει από τον κινητήρα».

Το τεστ παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα συγκριτικά με τις ήδη υπάρχουσες μεθόδους. «Ηδη, προτού περάσει στη μαζική παραγωγή έχει κόστος δέκα φορές πιο χαμηλό, περί τα 11 δολάρια, ενώ απαιτεί 700 φορές μικρότερη ποσότητα αίματος προς ανάλυση, δηλαδή μόλις μια σταγόνα αντί μιας ολόκληρης φιάλης, κάτι που καθιστά τη διαδικασία πιο απλή και πιο ασφαλή».

Μέσα σε 20 λεπτά

Το τελικό αποτέλεσμα βγαίνει σε μόλις 20 λεπτά, όταν σήμερα στα ειδικά εργαστήρια της Δύσης διαρκεί πέντε έως οκτώ ώρες, ενώ στις αφρικανικές χώρες ο εν δυνάμει ασθενής πρέπει να επιδείξει μεγάλη υπομονή, αναμένοντας για μέρες την απάντηση. Απαξ και κάποιος διαγνωστεί ότι πάσχει από Εμπολα, απομακρύνεται από τον υγιή πληθυσμό και εν συνεχεία του χορηγείται η ανάλογη θεραπεία. «Σήμερα, το ποσοστό επιβίωσης κυμαίνεται στο 60,5% και θνησιμότητας στο 39,5%» σημειώνει ο δρ Μόσχος, που σήμερα διδάσκει στο Northumbria University. «Εχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος, παλαιότερα το ποσοστό θνησιμότητας είχε φθάσει 90%».

Το διαγνωστικό τεστ είναι αποτέλεσμα εντατικής δουλειάς και αγαστής συνεργασίας του ιδίου μαζί με τον εξειδικευμένο στον Εμπολα καθηγητή στο Westminster, Εντουαρντ Ράιτ, τρεις φοιτητές του ιδίου πανεπιστημιακού ιδρύματος, δύο εταιρείες από Οξφόρδη και Ν. Αγγλία, τον βρετανικό ΚΕΕΛΠΝΟ, το τμήμα διαγνωστικών του αμερικανικού στρατού, όπως και με δύο καθηγητές πανεπιστημίου από την Γκάνα. «Ημασταν σε συνεχή ανοικτή επικοινωνία» αναφέρει με νόημα ο δρ Μόσχος, «τώρα πλέον η δική μας δουλειά στο εργαστήριο ολοκληρώθηκε και το τεστ περνάει στα χέρια της εταιρείας». Το εν λόγω τεστ μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο και να αναπτυχθεί έτσι ώστε να αξιοποιηθεί στη διάγνωση άλλων ασθενειών, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο ιός Ζίκα, ο κίτρινος πυρετός, ακόμα και στη μηνιγγίτιδα. «Επόμενος στόχος των ερευνών μου είναι η φαρμακογενετική, δηλαδή η εξατομικευμένη συνταγογράφηση βάσει δεικτών του DNA, όπως και η εξεύρεση διαγνωστικών μεθόδων για μολυσματικές ασθένειες» καταλήγει ο δρ Μόσχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή