Ελληνικό: Η πολυαναμενόμενη συζήτηση στην Μπουμπουλίνας και η αναβολή

Ελληνικό: Η πολυαναμενόμενη συζήτηση στην Μπουμπουλίνας και η αναβολή

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν καν ανοίξει η αυλαία στην οδό Μπουμπουλίνας, όλα ήταν έτοιμα για το μεγάλο σόου: Οι κάμερες βρίσκονταν στη θέση τους, το ίδιο και τα πολιτικά πρόσωπα, οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων και ένα ετερόκλητο πλήθος συμπαθούντων, διαφωνούντων και περίεργων. Οσοι όμως ήρθαν στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού προετοιμασμένοι για άλλη μία μαραθώνια συνεδρίαση με γκραν φινάλε (ανάμεσά τους και τα ίδια τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου) έμελλε να «απογοητευτούν». Ανοίγοντας την πολυαναμενόμενη συζήτηση για το Ελληνικό, η γ.γ. Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη έσπευσε να προτείνει την αναβολή της, και παρέμεινε αμετακίνητη στην άποψή της για περίπου δύο ώρες επικαλούμενη ξανά και ξανά την αρχαιολογική νομοθεσία για να κάμψει τις ενστάσεις των μελών. Ηταν μια ασυνήθιστη παράσταση από μια πρόεδρο που κατά κανόνα προτιμά τους χαμηλούς τόνους και σπάνια αξιοποιεί εμφανώς τον ρόλο της για να ασκήσει επιρροή στα μέλη του Συμβουλίου.

«Το ΚΑΣ είναι το ανώτατο όργανο που γνωμοδοτεί για την πολιτιστική μας κληρονομιά και πρέπει να γνωμοδοτεί ανεπηρέαστο, αποκλειστικά με βάση επιστημονικά κριτήρια», υπογράμμισε, εκφράζοντας για πολλοστή φορά την πεποίθηση πως η εξέταση της κήρυξης μέρους της επένδυσης ως αρχαιολογικού χώρου πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί της έγκρισης (ή μη) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης. Τόνισε, δε, ότι μια κήρυξη θα διασφάλιζε την πορεία του έργου, αφού σε εναλλακτική περίπτωση είναι πιθανό να γίνουν προσφυγές στο δικαστήριο με την καταγγελία της καταστρατήγησης του αρχαιολογικού νόμου.

«Αλλά γιατί δεν εξετάζουμε σήμερα την κήρυξη;», ήταν το εύλογο ερώτημα που τέθηκε από ορισμένα μέλη. «Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σήμερα και όταν βρεθούν όλα τα ευρήματα να κάνουμε συνολική κήρυξη», υποστήριξε η έφορος Αθηνών Ελένη Μπάνου, υπενθυμίζοντας πως ουδέποτε κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος η ευρύτερη, πυκνοδομημένη περιοχή του Ελληνικού όπου βρίσκονταν οι αρχαίοι δήμοι της πόλης. «Εάν το κύρος του Συμβουλίου πρέπει να περισωθεί, θα έπρεπε να έχει έρθει η πρόταση της κήρυξης πριν από τις 5 Σεπτεμβρίου και να ακολουθούσε η συζήτηση για το ΣΟΑ», ανέφερε από την πλευρά του ο καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης. Η απάντηση της κ. Βλαζάκη ήταν πως «όλη η ιστορία με το μνημόνιο έγινε για να αποφευχθεί η κήρυξη και το μνημόνιο μας δόθηκε μόνον όταν το θέμα τέθηκε σε ημερήσια διάταξη».

«Επικοινωνιακή λαίλαπα»

Ο φόβος για το «σούσουρο», που αναπόφευκτα θα προκαλούσε η απόφαση μιας (ακόμα) αναβολής, ήταν έκδηλος στις τοποθετήσεις αρκετών μελών, με κάποιους να κάνουν λόγο για «διασυρμό» και «επικοινωνιακή λαίλαπα». Υπό αυτό το πρίσμα, είναι πράγματι δύσκολο για ένα επιστημονικό συμβούλιο να παραμείνει προσηλωμένο στον σκοπό του, δηλαδή να παραμείνει έξω από πολιτικά παιχνίδια και «να μη βιαστεί ή να καθυστερήσει να λάβει μία απόφαση που κινείται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του», όπως το έθεσε ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης, τονίζοντας μάλιστα πως για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων δεν ευθύνονται οι κηρύξεις αρχαιολογικών χώρων. Αν βέβαια η αρχαιολογική σκαπάνη φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα στην προς αξιοποίηση περιοχή, οι εργασίες αναπόφευκτα θα καθυστερήσουν είτε έχει προηγηθεί κήρυξη είτε όχι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή