Ο ΟΟΣΑ σε φροντιστήρια, κολέγια

Ο ΟΟΣΑ σε φροντιστήρια, κολέγια

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας Γάλλος και ένας Νεοζηλανδός, στελέχη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις πτυχές της ελληνικής εκπαίδευσης. Χθες και τις προηγούμενες ημέρες ξεναγήθηκαν σε ελληνικά εκπαιδευτήρια και συνδικαλιστικούς φορείς, αναζητώντας καλές πρακτικές του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Η επίσκεψη των εκπροσώπων του ΟΟΣΑ γίνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του οργανισμού με το υπουργείο Παιδείας για τη σύνταξη της τελικής έκθεσης –η ενδιάμεση έκθεση ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2017– με τις καλύτερες πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στην ελληνική εκπαίδευση.

Ειδικότερα, τα στελέχη του ΟΟΣΑ ήλθαν στην Ελλάδα την περασμένη Δευτέρα και, όπως ανέφεραν στην «Κ» υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, έως και χθες επισκέφθηκαν ένα φροντιστήριο, ένα ιδιωτικό κολέγιο, την ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών, το κέντρο ανάπτυξης εκπαιδευτικής πολιτικής της ΓΣΕΕ και την ομοσπονδία των φροντιστών. Ενδεικτικά, στο φροντιστήριο που επισκέφθηκαν συνομίλησαν με μαθητές και καθηγητές. Για παράδειγμα, ρώτησαν τους μαθητές γιατί παρακολουθούν φροντιστηριακά μαθήματα, ενώ στους εκπαιδευτικούς έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τυχόν έκδοση βιβλίων ή τη σύνταξη σημειώσεων από το φροντιστήριο και, κατ’ αντιστοιχία με τους μαθητές, τους λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι οι μαθητές προτιμούν το φροντιστήριο.

Στο ιδιωτικό κολέγιο οι ερωτήσεις των δύο στελεχών του ΟΟΣΑ εστίασαν, μεταξύ άλλων, στον τρόπο διακυβέρνησής του, στην πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών του από σχετικούς φορείς του εξωτερικού και την αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση που κάνουν οι φοιτητές και οι διδάσκοντες του κολεγίου.

Χθες επίσης, ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου συναντήθηκε με το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ενωσης Σχολικών Συμβούλων. Η συνάντηση έγινε σε άριστο κλίμα, παρά τις τελευταίες αναφορές του υπουργού ότι σχολικοί σύμβουλοι «είναι άφαντοι» και «δεν δουλεύουν», και την καχυποψία που επικρατεί στον κλάδο – συνολικά, 700 σύμβουλοι στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Και αυτό διότι πολλοί κρίνουν ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής ήταν κατά του σχολικού συμβούλου, γιατί οι συνδικαλιστές ήταν αντίθετοι με τους εν λόγω εκπαιδευτικούς που υιοθετούν την αξιολόγηση. Χαρακτηριστικά, οι σχολικοί σύμβουλοι ήταν οι μόνοι που αξιολογήθηκαν με το προεδρικό διάταγμα 152/2013 και συμμετείχαν στα επιμορφωτικά σεμινάρια για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Οι θέσεις των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ για τους σχολικούς συμβούλους ήταν η αποδυνάμωση του ρόλου τους. Μάλιστα, κάποιοι έκαναν λόγο για επανίδρυση των Γραφείων Εκπαίδευσης ώστε να αναλάβουν τις αρμοδιότητες των συμβούλων. Οι δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου, που αναφέρεται για τα θέματα Παιδείας στην ύπαρξη και στον ρόλο των σχολικών συμβούλων για την επιμόρφωση και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ανέστειλαν την κατάργηση του θεσμού. Τώρα εκπαιδευτικές πηγές λένε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα δημοσιοποιηθεί νομοσχέδιο για την τύχη των σχολικών συμβούλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή