Καταλωνία: Εντολή για την ανεξαρτησία το δημοψήφισμα

Καταλωνία: Εντολή για την ανεξαρτησία το δημοψήφισμα

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Albert Royo-Mariné είναι ο γενικός γραμματέας του Diplocat, του Συμβουλίου Δημόσιας Διπλωματίας της Καταλωνίας, που συνίσταται από 40 ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της καταλανικής κυβέρνησης.

– Τι θέση παίρνει το Diplocat σχετικά με το δημοψήφισμα;

– Δεν κάνουμε εκστρατεία ούτε υπέρ ούτε κατά της ανεξαρτησίας. Εξηγούμε γιατί το 80% των πολιτών της Καταλωνίας πιστεύει ότι η λύση αυτής της πολιτικής διαμάχης περνά από τις κάλπες.

– Πώς αξιολογείτε τις διεθνείς αντιδράσεις πάνω σε αυτό το θέμα;

– Προς το παρόν, αυτό που ζητάμε είναι μια αντίδραση στην παραβίαση βασικών πολιτικών δικαιωμάτων που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή: τη δίωξη 750 Καταλανών δημάρχων, το «μπλοκάρισμα» των ταμείων της καταλανικής κυβέρνησης, την είσοδο της αστυνομίας σε μέσα ενημέρωσης, την απαγόρευση ιστοσελίδων… Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα δίσταζε να μιλήσει εάν επρόκειτο για άλλη χώρα όπως η Τουρκία, αλλά εδώ εφόσον πρόκειται για μια μεγάλη χώρα της Ε.Ε. δεν τολμάει – το βρίσκω απαράδεκτο.

– Η ισπανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται τη νομιμότητα. Δεν παρακάμπτει όμως και η ίδια τον νόμο;

– Απολύτως. Ζούμε μια ακήρυχτη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και μια αναστολή της καταλανικής αυτονομίας που δεν έχουν περάσει από τις διαδικασίες που το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει. Η ισπανική κυβέρνηση επιμένει ότι υπάρχει αναταραχή, αλλά εδώ δεν συμβαίνει τίποτα τέτοιο. Αναζητούν δικαιολογία για να πράξουν. Εξαρτιόμαστε από αυθαίρετες αποφάσεις της κυβέρνησης και της εισαγγελίας.

– Το δημοψήφισμα, δεδομένων των συνθηκών υπό τις οποίες θα διεξαχθεί, θα έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα;

– Θα διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα υπό συνθήκες που δεν είναι οι βέλτιστες. Αν καταφέρουμε να γίνει το δημοψήφισμα και να ψηφίσει ο κόσμος με διαφάνεια, πιστεύω ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει μια εντολή για την ανεξαρτησία.

– Φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο ρήγμα μεταξύ των πολιτών της Καταλωνίας και αυτών της υπόλοιπης Ισπανίας.

– Η ισπανική κυβέρνηση ενθαρρύνει απαράδεκτες συμπεριφορές αντί να τις κατακρίνει. Οταν η πολιτοφυλακή έφευγε από τις βάσεις της για να πάει στην Καταλωνία, υπήρχε κόσμος με ισπανικές σημαίες που φώναζε «καταπάνω τους»… Αλλά δεν πιστεύω ότι αυτό αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των Ισπανών.

– Πιστεύετε ότι και η καταλανική κυβέρνηση έπαιξε ρόλο στο να αυξηθεί αυτή η ένταση;

– Μερικοί λένε ότι η Καταλωνία το παρατράβηξε. Αλλά στις εκλογές του 2015 στην Καταλωνία το αποτέλεσμα ήταν μια απόλυτη πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας [των εδρών που κατέκτησαν τα κόμματα που τάσσονταν υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά όχι του ποσοστού (48% συνολικά) των ψήφων που έλαβαν]. Η εντολή ήταν ξεκάθαρη. Η καταλανική κυβέρνηση υπήρξε πρόθυμη να διαπραγματευθεί με την ισπανική κυβέρνηση, αλλά η απάντηση που έλαβε ήταν όχι. Βλέπεις την αστυνομία, την πολιτοφυλακή συγκεντρωμένη σε τρία φέρι στο λιμάνι της Βαρκελώνης], σαν να έστειλαν τις φρεγάτες να θέσουν την αποικία υπό έλεγχο. Εμένα αυτό με φοβίζει, μου θυμίζει τα όσα μου αφηγούνταν οι γονείς μου από τον καιρό της δικτατορίας. Η κληρονομιά της δικτατορίας του Φράνκο είναι ιδιαίτερα παρούσα στην Ισπανία…

Στην Ισπανία, ουσιαστικά, δεν υπήρξε πραγματική μεταπολίτευση, υπήρξε σύμφωνο σιωπής. Πολλές από τις οικογένειες πολιτικών της εποχής του Φράνκο εξακολουθούν να ασκούν ενεργή πολιτική μέσω του PP [Partido Popular το κυβερνών κόμμα]. Το δικαστικό σύστημα αποτελείται ακόμη από πολλούς δικαστές από την εποχή της δικτατορίας. Εχει χτιστεί ένα κράτος πάνω στο ψέμα. Πιστεύω ότι οι νέοι αρχίζουν να το συνειδητοποιούν αυτό.

Αυτή η κρίση είναι μια ευκαιρία για να επανεφευρεθεί το ισπανικό κράτος. Και για να αναλάβουν οι Ισπανοί τις πολιτικές τους ευθύνες, να διασώσουν τη δημοκρατία.

– Τι σημαίνουν όλα αυτά για το μέλλον της Καταλωνίας;

– Μια ευκαιρία για την Καταλωνία να αποφασίσει τι είδους σχέσεις θέλει να έχει με τη Μαδρίτη, με τις Βρυξέλλες και με τον κόσμο. Και να αποδείξει ότι υπάρχουν δημοκρατικές, ειρηνικές οδοί προς τον αυτοπροσδιορισμό. Είμαι πεπεισμένος ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει διαπραγμάτευση, είτε το θέλει το ισπανικό κράτος είτε όχι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή