Αναζητείται φόρμουλα απόσυρσης της ΔΕΠΑ από τη λιανική αγορά

Αναζητείται φόρμουλα απόσυρσης της ΔΕΠΑ από τη λιανική αγορά

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη σε πολλά μέτωπα δίνει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η εφαρμογή των μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, για τα οποία δεσμεύτηκε στην προηγούμενη αξιολόγηση, δεν θα οδηγήσει σε απομείωση της αξίας της ΔΕΠΑ. Το ζήτημα που έχει προκύψει και θα πρέπει να επιλυθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, είναι το πώς η συμμετοχή της ΔΕΠΑ μέσω των ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλίας – Θεσσαλονίκης στη λιανική αγορά δεν θα νοθεύει τον ανταγωνισμό λόγω του ταυτόχρονου ρόλου της ως προμηθευτή, στο νέο πλαίσιο της πλήρους απελευθέρωσης από 1/1/2018.

Το θέμα έχει τεθεί από τους πιστωτές από την πρώτη αξιολόγηση και έπειτα από αίτημα των ιδιωτών μετόχων των ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, Shell και ΕΝΙ αντίστοιχα, οι οποίες επένδυσαν στην Ελλάδα με κατοχυρωμένο μονοπωλιακό δικαίωμα στην προμήθεια αερίου στη λιανική αγορά μέχρι το 2030 και συνεταίρο της ΔΕΠΑ σε ποσοστό 51%, το οποίο όμως καταργείται πλήρως από το 2018.

Αν και το αίτημα «πάγωσε» στην πρώτη αξιολόγηση, για την ολοκλήρωση της δεύτερης η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αναλάβει δεσμεύσεις που τελικά οδηγούν σε απόσυρση της ΔΕΠΑ από τη λιανική αγορά. Συγκεκριμένα, η συμφωνία με τους πιστωτές προβλέπει ρητά ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου που θα περιλαμβάνει οποιεσδήποτε αναγκαίες δράσεις, έτσι ώστε να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ ΔΕΠΑ και ΕΠΑ με ιδιαίτερη αναφορά στη μετοχική σύνθεση, δικαιώματα μάνατζμεντ, veto και προνομιακή πληροφόρηση.

Η πρόταση που υποβλήθηκε από την ελληνική πλευρά στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια κρίθηκε ανεπαρκής και οι συζητήσεις κατέληξαν σε σοβαρό αδιέξοδο. Επειτα από αυτό η κυβέρνηση ανέλαβε δράση σε δύο επίπεδα. Από τη μια ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος εξουσιοδοτήθηκε να ξεκινήσει έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους μετόχους των ΕΠΑ και για τον σκοπό αυτό βρίσκεται από προχθές στη Χάγη για συναντήσεις με εκπροσώπους της Shell, ενώ επιστρέφοντας θα συναντηθεί και με εκπροσώπους της ΕΝΙ με τους οποίους είχε συνάντηση και στις αρχές του μήνα.

Παράλληλα, πρωτοβουλία για το θέμα της απόσυρσης της ΔΕΠΑ ανέλαβε και ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, θέτοντάς το ως βασικό στην ατζέντα της συνάντησης που είχε προχθές στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Η ελληνική πλευρά έχει παρουσιάσει στους πιστωτές τρία εναλλακτικά σενάρια για τη διευθέτηση του θέματος που προκύπτει με τον ανταγωνισμό και τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στις ΕΠΑ.

1. Παραμονή της ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Αττικής και στην ΕΔΑ Αττικής με το σημερινό της ποσοστό.

2. Πλήρη αποχώρηση της ΔΕΠΑ από την ΕΠΑ Θεσσαλίας – Θεσσαλονίκης ή δραστική μείωση του ποσοστού της με αντίστοιχη αύξηση του ποσοστού της στην ΕΔΑ Θεσσαλίας – Θεσσαλονίκης.

3. Εγκατάλειψη της ιδέας για είσοδο της ΔΕΠΑ στη λιανική του αερίου ως αυτόνομη δραστηριότητα, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη αποφασιστεί η αλλαγή καταστατικού και η επέκταση δραστηριότητας στη λιανική αερίου και ρεύματος.

Οι πιστωτές φέρονται να κρίνουν και τα τρία σενάρια ανεπαρκή. Μια συμβιβαστική λύση με τους ιδιώτες μετόχους των ΕΠΑ κρίνεται ότι θα έδινε διέξοδο στο θέμα και αυτό επιδιώκει ο κ. Κιτσάκος στις επαφές με τους εκπροσώπους της Shell και της ΕΝΙ, θέτοντας στο τραπέζι των συζητήσεων και τα δικαιώματα της ΔΕΠΑ που απορρέουν από τις μεταξύ τους συμβάσεις και προβλέπουν ακόμη και ακραία σενάρια, όπως η απαίτηση επιστροφής των μετοχών που τους έχουν παραχωρηθεί έναντι αποζημίωσης ή και λύσης του επιχειρηματικού σχήματος, αλλά και την προσφυγή σε διαιτησία ως μια ρεαλιστική λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή