Τον Οκτώβριο η υποβολή προσφορών για το μάνατζμεντ του IGB

Τον Οκτώβριο η υποβολή προσφορών για το μάνατζμεντ του IGB

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έγκριση της άδειας κατασκευής του αγωγού IGB για το βουλγαρικό τμήμα προχώρησε χθες το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Εργων της Βουλγαρίας. Είχε προηγηθεί τον Ιούνιο η έγκριση του έργου από το υπουργείο Ενέργειας της γειτονικής χώρας για τη χρηματοδότησή του από το κρατικό πρόγραμμα καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας.

Οπως, εξάλλου, ανακοίνωσε ο επικεφαλής Διεθνών Δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ Δημήτριος Μανώλης, προχθές στο Athens Energy Gas Forum του ΤΕΕ, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2017 θα γίνουν οι προσκλήσεις υποβολής προσφορών για το management και την προμήθεια.

Οι εξελίξεις θεωρούνται πολύ σημαντικές για την εξέλιξη του αγωγού που θα συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, διασφαλίζοντας εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας για τη γειτονική χώρα, αλλά και για άλλες χώρες των Βαλκανίων μέσω αντίστοιχων διασυνδετήριων αγωγών που προωθούνται.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα μέσω του διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας θα συνδεθεί με τα ευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου, ενισχύοντας την ασφάλεια στην τροφοδοσία της.

Η κατασκευή του IGB έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2018, ενώ το πρώτο φυσικό αέριο αναμένεται να τρέξει στο τέλος του 2022. Το έργο έχει αναγνωριστεί από τις κυβερνήσεις των εμπλεκόμενων κρατών ως σχέδιο εθνικής προτεραιότητας, έχει εγκριθεί η μελέτη των περιβαλλοντικών όρων και έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές μελέτες και μέσω αυτού προβλέπεται η μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου της τάξης των 3 δισ. κυβ. μέτρων ετησίως, με δυνατότητα αύξησής τους στα 5 δισ. κυβ. μέτρα ετησίως.

Τη σημασία της έγκαιρης κατασκευής του αγωγού IGB για τη μεταφορά αζερικού αερίου που θα φτάνει στην Ελλάδα μέσω του TAP προς τα βόρεια υπογράμμισε χθες, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο στο Βουκουρέστι, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για την Ενεργειακή Ενωση Μάρος Σέφκοβιτς.

Οπως εξάλλου έχει ανακοινώσει η κοινοπραξία ICGB, που έχει αναλάβει την κατασκευή του αγωγού, τον Ιούλιο υπέβαλε τα σχετικά έγγραφα για εξαίρεση από την πρόσβαση τρίτων και η απόφαση των ρυθμιστικών αρχών αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ η τελική απόφαση της Ε.Ε. τον Ιανουάριο του 2018, ώστε να υπογραφούν στη συνέχεια οι συμφωνίες μεταφοράς με τις εταιρείες που έκαναν κράτηση χωρητικότητας στον αγωγό.

Η κοινοπραξία υπογραμμίζει επίσης ότι η υλοποίηση του IGB εξασφαλίζεται από κρατικές εγγυήσεις ύψους 110 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε επαφές με χρηματοδοτικούς οργανισμούς για να καθοριστούν οι όροι λήψης δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή