65,3 τρισ. δολάρια η περιουσία των πλουσίων κατά το 2016

65,3 τρισ. δολάρια η περιουσία των πλουσίων κατά το 2016

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 16,5 εκατ. έφθασαν το 2016 οι άνθρωποι με περιουσία άνω του ενός εκατ. δολαρίων. Ο αριθμός τους είναι αυξημένος 8% από το 2015. Η αξία της περιουσίας τους άγγιξε τα 63,5 τρισ. δολάρια μέχρι τα τέλη του 2016, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Capgemini. Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Κίνα συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό εκατομμυριούχων. Το 2025, ο καθαρός πλούτος τους αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 τρισ. δολάρια. Αύξηση των πλουσίων και των περιουσιών τους κατά 20% σημειώθηκε στη Ρωσία. Η Γαλλία ξεπέρασε τη Βρετανία στο top 5 των χωρών με τα περισσότερα άτομα που διαθέτουν καθαρό πλούτο άνω του ενός εκατ. δολαρίων. Παγκοσμίως, οι πλούσιοι αυξήθηκαν το 2016 κατά 1,15 εκατ.

Από την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων στα χαρτοφυλάκιά τους φαίνεται ότι δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στις μετοχές. Αυτό δικαιολογείται από το ράλι των χρηματιστηρίων σε όλον τον κόσμο, κυρίως μετά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ της Wall Street από τον Νοέμβριο του 2016.

Στις ΗΠΑ, τα άτομα με περιουσία άνω του ενός εκατ. δολαρίων αυξήθηκαν από 4,46 σε 4,8 εκατ. κατά τη διάρκεια του περυσινού έτους. Οι χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής συνέβαλαν ισότιμα στην αύξηση του πληθυσμού των πλουσίων, παγκοσμίως. Στην Κίνα αυξήθηκαν από 1 σε 1,13 εκατ. άτομα. Στη Ρωσία, στη Βραζιλία και στον Καναδά αντιστράφηκε το 2016 η πτώση στον αριθμό των πλουσίων που είχε καταγραφεί πριν από έναν χρόνο.

Με ποια κριτήρια προσδιορίζεται ο καθαρός πλούτος αυτής της μερίδας του πληθυσμού; Η έρευνα της Capgemini βασίζεται σε περιουσιακά στοιχεία που είναι άμεσα ρευστοποιήσιμα (μετοχές, ρευστό, σταθερό εισόδημα, εναλλακτικές επενδύσεις) και σε επενδύσεις σε ακίνητα. Στους υπολογισμούς της Capgemini δεν περιλαμβάνονται οι συλλογές έργων τέχνης και τα καταναλωτικά προϊόντα. Εξαιρούνται οι υποχρεώσεις και τα δάνεια.

Οι επενδυτικές προτιμήσεις των πλουσίων συμβαδίζουν με τις τάσεις των αγορών το τελευταίο δωδεκάμηνο, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στις μετοχές το 2016 και μέχρι το β΄ τρίμηνο του 2017. Από την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων στα χαρτοφυλάκιά τους φαίνεται ότι οι τοποθετήσεις σε μετοχές αυξήθηκαν στο 31,1% το β΄ τρίμηνο του 2017, από το 24,8% το δ΄ τρίμηνο του 2016. Οι επενδύσεις σε τίτλους σταθερού εισοδήματος παρέμειναν σταθερές στο 18% και το ποσοστό του ρευστού στα χαρτοφυλάκια αυξήθηκε στο 27,3% από το 23,5%. Μείωση των τοποθετήσεων παρουσιάστηκε στις εναλλακτικές επενδύσεις από το 15,7% το δ΄ τρίμηνο του 2016 στο 9,7% το β΄ τρίμηνο του 2017. Στην κατηγορία των εναλλακτικών επενδύσεων περιλαμβάνονται τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), τα ξένα νομίσματα, τα παράγωγα, τα εμπορεύματα και τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (private equity). Είναι προφανές ότι οι επενδυτικές επιλογές των πλουσίων επηρεάζονται από τις τάσεις των διεθνών αγορών. Τα χρηματιστήρια έχουν οδηγηθεί από το ένα ρεκόρ στο άλλο, λόγω της ενίσχυσης και της σταθεροποίησης των ρυθμών ανάπτυξης σε βιώσιμα επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνολικές αποδόσεις στα χαρτοφυλάκια των εκατομμυριούχων διαμορφώθηκαν στο 24,3%, σύμφωνα με στοιχεία των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων το β΄ τρίμηνο του 2017. Στην άνοδο των χρηματιστηρίων αποδίδεται, κατά κύριο λόγο, η αύξηση των εκατομμυριούχων στη Ρωσία κατά 19,7% στα 182.000 άτομα το 2016 από το 2015, όταν είχε καταγραφεί πτώση 1,8% έναν χρόνο πριν. Στη Βραζιλία, παρομοίως, οι εκατομμυριούχοι αυξήθηκαν κατά 10,7% το 2016 έπειτα από πτώση 7,8% το 2015.

Ανισότητα, ωστόσο, υπάρχει μεταξύ και των εκατομμυριούχων. Οπως διαπιστώνει η Σουζάν Γούλεϊ του Bloomberg, ο αριθμός των πλουσίων με περιουσία από ένα έως πέντε εκατομμύρια αυξήθηκε κατά 7,4% το β΄ τρίμηνο του 2017 από το δ΄ τρίμηνο του 2016. Το ποσοστό εκείνου που ανήκουν στο 1% των πλουσιότερων με καθαρό πλούτο από 30 εκατ. δολάρια και πάνω αυξήθηκε κατά 8,3% την ίδια περίοδο.

Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων σχολίασαν ότι δέχονται πιέσεις για μείωση των προμηθειών τους, οι οποίες ανήλθαν, κατά μέσον όρο, στο 8,4% της αξίας των χαρτοφυλακίων. Ο Μπιλ Σάλιβαν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Capgemini, υπογραμμίζει ότι οι παραδοσιακοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα μοντέλα τους, επειδή δέχονται μεγάλο ανταγωνισμό από τα αυτοματοποιημένα επενδυτικά συστήματα.

«Αυτό που χρειάζεται είναι ο συνδυασμός των εργαλείων», αντιπροτείνει ο Τεζ Βάτκα, επικεφαλής του τομέα διεθνών αγορών στην Capgemini. «Πολλές εταιρείες έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο, αλλά όχι αρκετή για να αντεπεξέλθουν στις μελλοντικές προσδοκίες των πελατών τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή