Ξεκινάει σήμερα το συνέδριο των μελετητών – συμβούλων

Ξεκινάει σήμερα το συνέδριο των μελετητών – συμβούλων

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κλάδος των μελετητών – συμβούλων διακατέχεται, όχι άδικα, από απαισιοδοξία. Μεγάλος αριθμός γραφείων έχει κλείσει ή βρίσκεται στα όρια της βιωσιμότητας, ο ανταγωνισμός για κάθε νέα μελέτη οδηγεί σε τεράστιες εκπτώσεις. Ταυτόχρονα, η παρατεταμένη κρίση έχει αναδείξει τις παθογένειες του κλάδου, που έχουν τις ρίζες τους σε κακές πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος. Είναι επόμενο, λοιπόν, το θέμα του φετινού συνεδρίου του κλάδου να είναι ακριβώς αυτό: ο ρόλος του μελετητή σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Το συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ) πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών. Το συνέδριο θα ασχοληθεί με την κατάσταση και τις προοπτικές της εσωτερικής αγοράς, τα καλά παραδείγματα εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, τα σχεδιαζόμενα έργα υποδομής και τις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς. «Καλούμαστε να ζήσουμε και να επιχειρήσουμε σ’ έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαίως, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΣΕΓΜ, Κωνσταντίνος Καλλέργης. «Με δεδομένη τη συνεχιζόμενη μείωση της εγχώριας ζήτησης, αφενός λόγω του περιορισμού των δημοσίων επενδύσεων, αφετέρου λόγω του χαμηλού ρυθμού προσέλκυσης και υλοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων, βασική διέξοδος για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη των μελετητικών επιχειρήσεων είναι πλέον η εξωστρέφεια».

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΜ εκτιμά ότι είναι κρίσιμο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή οι μελετητικές επιχειρήσεις να αλλάξουν σελίδα. «Πρέπει να αφήσουμε πίσω τη νοοτροπία της κρατικοδίαιτης και της ευκαιριακής επιχειρηματικότητας και να στραφούμε προς μοντέλα ανάπτυξης εταιρειών με σύγχρονη οργάνωση και υποδομές και με πραγματικές δυνατότητες παροχής ποιοτικών και ανταγωνιστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», εξηγεί ο κ. Καλλέργης. «Είναι ανάγκη να διευρύνουμε τις δραστηριότητες των μελετητικών επιχειρήσεων σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, συνυφασμένους με την ανάπτυξη, όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία και ο αγροτικός τομέας, να συμμετέχουμε στην αλυσίδα παραγωγής και αξιοποίησης της γνώσης, στην έρευνα και στην καινοτομία. Σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες ο μελετητικός και συμβουλευτικός κλάδος είναι από τους πλέον εξωστρεφείς, συνιστά σημαντικό κλάδο της οικονομίας και είναι ο προπομπός διείσδυσης στις αναπτυσσόμενες αγορές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή