Η ανθρώπινη φύση μέσα από τον φακό των πολεμικών ανταποκριτών

Η ανθρώπινη φύση μέσα από τον φακό των πολεμικών ανταποκριτών

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ένα επάγγελμα που πολλοί περιπετειώδεις έφηβοι ονειρεύονται, αλλά ελάχιστοι έχουν την τόλμη, την τρέλα και την αυταπάρνηση για να το ακολουθήσουν στην πράξη. Kάθε Οκτώβριο, εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, οι πιο ταλαντούχοι εξ αυτών καταφτάνουν στη γαλλική πόλη Μπαγιέ για να παραστούν στην απονομή των βραβείων Bayeux-Calvados, να συζητήσουν για τη διεθνή επικαιρότητα και ίσως να ανταλλάξουν συγχαρητήρια που είναι ακόμα ζωντανοί. Στόχος της διοργάνωσης είναι να αναδείξει το έργο των πολεμικών ανταποκριτών σε όλο τον κόσμο μέσα από εκθέσεις, προβολές και θεματικές παρουσιάσεις, που ταξιδεύουν τον επισκέπτη στις πιο αφιλόξενες περιοχές του πλανήτη, τον φέρνουν αντιμέτωπο με πράξεις ακραίας σκληρότητας και ανιδιοτέλειας και τον ωθούν να καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα για την ανθρώπινη φύση.

Η Μέση Ανατολή εξακολουθεί να μονοπωλεί ώς ένα βαθμό τη διεθνή επικαιρότητα, κάτι που αντανακλάται στο φετινό εκθεσιακό πρόγραμμα: ένα αφιέρωμα στην πρόσφατη ιστορία της Μοσούλης, από τις μάχες ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος έως τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κάτοικοι της ρημαγμένης από τις συγκρούσεις πόλης, συμπληρώνει η έκθεση των τεσσάρων Σύρων φωτογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP). Επιπλέον, το φεστιβάλ αποτίει φόρο τιμής στον Κούρδο δημοσιογράφο και φίξερ Bakhtiyar Haddad, που τον περασμένο Ιούνιο σκοτώθηκε από έκρηξη νάρκης στη διάρκεια της μάχης για την απελευθέρωση της Μοσούλης. Σε μια οικογένεια, που καταφέρνει να επιζήσει στην εμπόλεμη Συρία, εστιάζει το βραβευμένο φιλμ «Une famille syrienne» του Philippe Van Leeuw, ενώ το ντοκιμαντέρ «Mosul» του Olivier Sarbil ακολουθεί μια ομάδα Ιρακινών στρατιωτών στη γραμμή του πυρός.

Σε ένα διαφορετικό είδος πολέμου, τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών που μαίνεται αυτή τη στιγμή στις Φιλιππίνες, έστρεψαν τον φακό τους οι 14 φωτορεπόρτερ της έκθεσης «Nυχτερινή βάρδια». Τον Μάιο του 2016, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Rodrigo Duterte, γνωστός και με το ψευδώνυμο «Ο Τιμωρός», υποσχέθηκε ότι θα δώσει οριστικό τέλος σε μια περίοδο ανομίας και καταχρήσεων. Μόλις στον πρώτο χρόνο της θητείας του, σχεδόν 9.000 άνθρωποι, κυρίως χρήστες και μικροέμποροι, έχασαν τη ζωή τους στο πλαίσιο αστυνομικών επιχειρήσεων στην κεντρική Μανίλα, και η «εκκαθάριση» συνεχίζεται.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των εκτοπισθέντων του Νότιου Σουδάν αγγίζει τα τέσσερα εκατομμύρια και χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να διασχίζουν καθημερινά τα σύνορα με την Ουγκάντα. Η έκθεση «Νότιο Σουδάν, Σε σημείο βρασμού» της Adriane Ohanesian εστιάζει στις συνέπειες του καταστροφικού εμφυλίου και στα δεινά που πλήττουν τους σημερινούς Νοτιοσουδανούς. Ακόμα, δύσκολα ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον της Τουρκίας αναμένεται να τεθούν στη διάρκεια της συζήτησης με τη συμμετοχή των ανταποκριτών Eric Valmir, Mathias Depardon, Jana Jabbour, Erol Onderoglu, που κάλυψαν τις εξελίξεις μετά το πραξικόπημα του 2016.

Η τελετή απονομής των σημαντικών βραβείων (στις κατηγορίες έντυπα, ραδιόφωνο, τηλεόραση, φωτογραφία, βίντεο, και νεαροί ρεπόρτερ), καθώς και των τιμητικών διακρίσεων έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 7 Οκτωβρίου. Τη θέση του επικεφαλής της κριτικής επιτροπής για φέτος έχει αναλάβει ο επί τρεις δεκαετίες πολεμικός ανταποκριτής του BBC Τζέρεμι Μπόουεν. Οι εκδηλώσεις των 24ων βραβείων Bayeux-Calvados θα πραγματοποιηθούν από τις 2 έως τις 9 Οκτωβρίου σε διάφορους χώρους της πόλης Μπαγιέ με ελεύθερη είσοδο (www.prixbayeux.org/).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή