Το επιτακτικό όραμα του κ. Μακρόν

Το επιτακτικό όραμα του κ. Μακρόν

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επανίδρυση της Ευρώπης, όπως πρότεινε ο Εμανουέλ Μακρόν την Τρίτη, δεν εκφράζει μόνο την ανάγκη του νέου Γάλλου προέδρου να εμφανιστεί ως μεταρρυθμιστής στη χώρα του και στην υπόλοιπη Ε.Ε., αποτελεί και συνέχεια μιας μακρόχρονης γαλλικής προσπάθειας να εδραιωθεί η ειρήνη μέσω της συνεργασίας των κρατών. Στην ομιλία του στη Σορβόννη, ο κ. Μακρόν επικαλέστηκε τον Ζαν Μονέ, πρωτεργάτη της ευρωπαϊκής ενοποίησης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και τον ιδρυτή του πανεπιστημίου, Ρομπέρ ντε Σορμπόν (ο οποίος έζησε τον 13ο αιώνα), για να υπογραμμίσει την ανάγκη για μια Ευρώπη «δίκαιη, προστατευτική και φιλόδοξη». Δεν αναφέρθηκε στον επίσης συμπατριώτη του Αριστείδη Μπριάν, υπουργό Εξωτερικών, που το 1928 παρουσίασε το όραμά του για μια «Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Κρατών».

Η πρόταση Μπριάν διαμορφώθηκε και διατυπώθηκε μέσα σε μια Ευρώπη που δεν είχε συνέλθει από τον όλεθρο του Μεγάλου Πολέμου, όπου ήταν φανερό ότι υπέρμετροι εθνικισμοί και αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα θα οδηγούσαν σε νέες αιματοχυσίες. Η πρόταση –όπως και η αποτυχία του εγχειρήματος– υπογραμμίζει πόσο δίκιο είχαν και ο Μπριάν και ο Μονέ, και όσοι άλλοι πίστεψαν ότι η ειρηνική συνεργασία των χωρών της αιματοβαμμένης ηπείρου ήταν ο μόνος τρόπος να διαφυλαχθεί η ειρήνη.

Οταν ο Μπριάν παρουσίασε υπόμνημα με την πρότασή του το 1930, από τις 27 χώρες στις οποίες απευθύνθηκε μόνο τέσσερις ή πέντε απαντήσεις ήταν ανεπιφυλάκτως θετικές – μεταξύ αυτών της Ελλάδας, με πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Οπως σημειώνει ο ιστορικός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, ο Βενιζέλος έβλεπε ότι «το Σχέδιο Μπριάν προσφερόταν για να ικανοποιήσει ανάγκες ζωτικής σημασίας για την πολιτική σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και, κυρίως, την εδαφική ασφάλεια της χώρας» («Αναφορές στον Ελευθέριο Βενιζέλο», 2014).

Οπως ο Μπριάν, ο Βενιζέλος και άλλοι, ο κ. Μακρόν ξεκαθαρίζει ότι οι κυρίαρχες χώρες μπορούν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της εποχής μόνο με συντονισμένες και συναινετικές διαδικασίες. Η αποδοχή του Σχεδίου Μπριάν ίσως να είχε αποτρέψει τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά τον πόλεμο, συγκλονισμένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνώριζαν την ανάγκη συνεργασίας και η Δυτική Ευρώπη προχώρησε προς την ενοποίηση. Σήμερα, που και ο πόλεμος και η σύνεση τείνουν να ξεχαστούν, εγείρεται πάλι η ανάγκη για νέο όραμα εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ λαών. Αυτό το πνεύμα εκφράζει ο κ. Μακρόν. Ο,τι και αν απαντήσουν άλλοι λαοί, είναι επιτακτική ανάγκη εμείς στην Ελλάδα να συμμετάσχουμε από την αρχή σε κάθε βήμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή