Διακοπή καπνίσματος: Βοήθησε αποτελεσματικά τον εαυτό σου

Διακοπή καπνίσματος: Βοήθησε αποτελεσματικά τον εαυτό σου

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κάπνισμα είναι μια ιδιαίτερα επιβλαβής συνήθεια. Τα τσιγάρα περιέχουν 43 καρκινογόνες ενώσεις, 400 τοξίνες και χιλιάδες άλλες βλαπτικές ουσίες και χημικές ενώσεις. Μεταξύ αυτών είναι η νικοτίνη, η πίσσα, το μονοξείδιο του άνθρακα, η φορμαλδεΰδη, η αμμωνία, το αρσενικό κτλ. Ευθύνεται για χιλιάδες πρόωρους θανάτους και συνδέεται με το εμφύσημα, τον καρκίνο του πνεύμονα, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τη δύσπνοια, τον χρόνιο βήχα και την αύξηση της εκδήλωσης κρυολογήματος και γρίπης.

Η διακοπή καπνίσματος αποτελεί επιτακτική ανάγκη, όχι μόνο για τους ίδιους τους καπνιστές, αλλά και για την οικογένεια και τους οικείους τους. Σύμφωνα με μελέτες το παθητικό κάπνισμα κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και παιδικές ασθένειες.

Επειδή το κάπνισμα αποτελεί εθισμό, η διακοπή του μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη. Ο βελονισμός είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση αυτής της κακής συνήθειας.

Γιατί το κάπνισμα αποτελεί εθισμό;

Ο εθισμός οφείλεται στην νικοτίνη. Η χρόνια λήψη νικοτίνης διευκολύνει τη συγκέντρωση και δημιουργεί ένα αίσθημα ευφορίας και ηρεμίας στο άτομο. Αυτό συμβαίνει γιατί δρα όπως οι νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο. Πράγμα που σημαίνει πως παρεμβαίνει στη φυσιολογική λειτουργία του. Γι’ αυτό και η διακοπή καπνίσματος προκαλεί συμπτώματα στέρησης.

Ρωτήσαμε τον φυσίατρο-βελονιστή Άγγελο Δαμουλιάνο για τα συμπτώματα στέρησης από τη διακοπή του καπνίσματος και πώς μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός.

Όταν ένα άτομο προσπαθεί να κόψει το κάπνισμα εκδηλώνει συμπτώματα στέρησης όπως ανησυχία, πονοκεφάλους, νευρικότητα, αυξημένη όρεξη για φαγητό κ.α. Ο βελονισμός αποτελεί μια ασφαλή, φυσική μέθοδο που μπορεί να συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια, βοηθώντας τον καπνιστή σε ψυχολογικό αλλά και σωματικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τη θεωρία της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, η τοποθέτηση βελόνων στο αυτί (ωτοβελονισμός) και σε άλλα σημεία του σώματος, επηρεάζει συγκεκριμένα όργανα όπως το συκώτι, τα νεφρά και τους πνεύμονες. Επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι οι θεραπείες βελονισμού αλλάζουν τα επίπεδα ορισμένων χημικών ουσιών στο σώμα και δρουν στο νευρικό σύστημα για να μειώσουν τα συμπτώματα της στέρησης.

Πώς λειτουργεί;

Ο βελονισμός:

• Αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών (ορμόνες που μας κάνουν να νιώθουμε ευχαρίστηση)

• Ενεργεί στο κεντρικό νευρικό σύστημα

• Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλει στην αποτοξίνωση από τη νικοτίνη, τις τοξίνες και τα βαρέα μέταλλα που συσσωρεύονται από το κάπνισμα

Διακοπή καπνίσματος: Βοήθησε αποτελεσματικά τον εαυτό σου-1

Πριν τη συνεδρία βελονισμού

Ο γιατρός ζητά στο άτομο να μην καπνίσει το προηγούμενο 24ωρο ή τουλάχιστον από το πρωί της ίδιας μέρας. Με αυτό τον τρόπο ο οργανισμός θα αρχίσει να παρουσιάζει συμπτώματα στέρησης και ο γιατρός θα προσαρμόσει τη θεραπεία ανάλογα.

Ποια η διαδικασία του βελονισμού;

Ο βελονισμός περιλαμβάνει την εισαγωγή πολύ λεπτών βελόνων σε ορισμένα σημεία του σώματος. Αυτές οι βελόνες διεγείρουν τη ροή της ενέργειας σε όλο το σώμα, βοηθώντας στη ρύθμιση των φυσικών συστημάτων του σώματος, μειώνει την εξάρτηση στη νικοτίνη, συμβάλλει στη χαλάρωση και ενισχύει τους πνεύμονες. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται τις βελόνες, αλλά οι βελόνες βελονισμού είναι εξαιρετικά λεπτές. Πραγματοποιείται μια συνεδρία καθημερινά για πέντε ημέρες. Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου μισή ώρα. Από την επόμενη κιόλας ημέρα ο καπνιστής νιώθει μειωμένη επιθυμία για κάπνισμα.  Αν χρειαστεί γίνονται μεμονωμένες επαναληπτικές συνεδρίες.

Ποια τα ποσοστά επιτυχίας;

Ο βελονισμός είναι μία αξιόπιστη και ασφαλής μέθοδος διακοπής του καπνίσματος. Αποτελεί μια πολύ αποτελεσματική τεχνική με υψηλά ποσοστά επιτυχίας που φτάνουν έως και το 70%, αρκεί βέβαια και ο ίδιος ο καπνιστής να θέλει να κόψει το κάπνισμα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site του κυρίου Δαμουλιάνου www.physiatros-velonistis.gr.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή