Μυστικά και θαύματα

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φωτογραφικό ταξίδι σε άγνωστα, δυσπρόσιτα και αξιοπερίεργα μέρη του πλανήτη, μέσα από τo βιβλίο «Secret Marvels of the World» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Lonely Planet.

1. Σερβία

Το σπιτάκι στον Δρίνο

Πριν από σχεδόν 50 χρόνια, μια παρέα αγοριών έψαχνε ένα καλό σημείο για ηλιοθεραπεία και μπάνιο. Βλέποντας τη βραχονησίδα στον ποταμό Δρίνο, κατασκεύασαν ένα μονόχωρο σπιτάκι, που επιβίωσε εν μέσω κοσμοϊστορικών αλλαγών: όταν χτίστηκε, βρισκόταν στην ενδοχώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ενώ σήμερα στο υδάτινο σύνορο μεταξύ Σερβίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Το μικροσκοπικό ορμητήριο έγινε διάσημο όταν φωτογραφία του δημοσιεύτηκε στο National Geographic. Πλέον ταξιδιώτες συρρέουν στις όχθες του Δρίνου για να το δουν με τα μάτια τους.

Πώς πάμε: Μέσω της πόλης Bajina Basta με ιδιωτικό μέσο (163 χλμ. από το Βελιγράδι).


Μυστικά και θαύματα-1

Φωτογραφία: © SHUTTERSTOCK)

2. ΕΚΟΥΑΔΟΡ

Ηφαίστειο Tungurahua

«Τunguri» σημαίνει λαρύγγι και «rahua» φωτιά στα Κέτσουα (γλώσσα των ιθαγενών των Άνδεων) κι αυτή είναι πιθανόν η προέλευση της ονομασίας του ηφαιστείου Tungurahua. Το «λαρύγγι της φωτιάς» είναι ενεργό και βρίσκεται στην Ανατολική Κορδιλιέρα του Εκουαδόρ, σε υψόμετρο 5.023 μ. Κάπου εκεί, μέσα στη ζούγκλα, υπάρχει και το Casa del Arbol, ένα παρατηρητήριο σεισμών που δημιουργήθηκε για να επιβλέπει το Tungurahua. Oι τολμηρότεροι των τολμηρών ανεβαίνουν στην κούνια του και λικνίζονται –χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας– πάνω από το φαράγγι, δίπλα στο ηφαίστειο.

Πώς πάμε: Με λεωφορείο (0,80 ευρώ) ή ταξί (13 ευρώ) από την πόλη Banos.


Μυστικά και θαύματα-2

Φωτογραφία: HUMANCODE/GETTY

3. Καζακστάν

Λίμνη Kaindy

Βρίσκεται σε απόσταση 1.466 χλμ. από την καζαχική πρωτεύουσα Αστάνα, κοντά στα σύνορα με το Κιργιστάν, έχει μήκος 400 μ., βάθος 30 μ. και δημιουργήθηκε μετά από κατολίσθηση που προκλήθηκε από τον φονικό σεισμό Kebin το 1911. Μάλιστα, ο Kebin ευθύνεται και για τη… βύθιση ενός δάσους μέσα στα νερά της, γεγονός που μεγαλώνει τον μύθο της και την κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή στους δύτες. Ο λόγος για τη λίμνη Kaindy (ή «λίμνη των σημύδων»), που λόγω της φυσικής ομορφιάς της αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα αξιοθέατα του τουριστικά ανερχόμενου Καζακστάν.  

Πώς πάμε: Με 4×4 από την πόλη Almaty (280 χλμ.).


Μυστικά και θαύματα-3

Φωτογραφία: DIEGOGRANDI/GETTY

4. Κολομβία

Santuario de las Lajas

Ο τοπικός θρύλος θέλει την Παναγία να εμφανίζεται σε μια γυναίκα, τη Maria Mueces, και την κωφάλαλη κόρη της Rosa, το έτος 1754, και να δίνει φωνή στη Rosa. Στο σημείο όπου θεωρείται ότι έγινε το θαύμα χτίστηκε ένα ξύλινο εκκλησάκι προς τιμήν της Παναγίας. Ο εικονιζόμενος ναός, ένα απαιτητικό στην κατασκευή του αρχιτεκτόνημα, ανεγέρθηκε μεταξύ 1916 και 1949 και πρόκειται για μια ρωμαιοκαθολική βασιλική νεογοτθικού στυλ, που ορθώνεται στα 100 μ. πάνω από το φαράγγι του ποταμού Guαitara.

Πώς πάμε: Με colectivo (μίνι λεωφορείο/0,70 ευρώ) ή ταξί (2,5-3 ευρώ) από την πόλη Ipiales.


Μυστικά και θαύματα-4

Φωτογραφία: © KIMBERLY WALKER/GETTY

5. ΝΑΜΙΜΠΙΑ

Νεραϊδοκύκλοι

Ραδιενέργεια, φυτοτοξίνες, τερμίτες… Όλα θεωρείται ότι έχουν παίξει τον ρόλο τους στη δημιουργία μιας σειράς  εδαφικών αλλοιώσεων στην έρημο Ναμίμπ. Οι Νεραϊδοκύκλοι (Fairy Circles) έχουν κυκλικό σχήμα με διάμετρο από 2 έως 15 μ. και μοιάζουν με ξερά «μπαλώματα» της γης. Σύμφωνα με τους προφορικούς μύθους των ιθαγενών Himba, πρόκειται για πατημασιές θεών. Οι ίδιοι πάντως αξιοποιούν πρακτικά τις άνυδρες βούλες του εδάφους χτίζοντας ξύλινους φράχτες γύρω τους και κλείνοντας μέσα τα βόδια τους για προστασία από επίδοξους θηρευτές.

Πώς πάμε: Οι Νεραϊδοκύκλοι βρίσκονται διάσπαρτοι στις ανατολικές παρυφές της ερήμου Ναμίμπ.


Μυστικά και θαύματα-5

Φωτογραφία: MARKUS RENNER/GETTY

6. Ρωσία

Κοιλάδα των Γκέιζερ

Βόρεια της Ιαπωνίας, στην εσχατιά της ρωσικής επικράτειας, βρίσκεται η χερσόνησος Καμτσάτκα και η Κοιλάδα με τους Θερμοπίδακες, μια λεκάνη 6 χλμ. κοντά στο ηφαίστειο Kikhpinych, στην οποία υπάρχει η δεύτερη μεγαλύτερη συγκέντρωση θερμοπιδάκων στον κόσμο. Ανακαλύφθηκαν το 1941 και αρκετοί έχουν ονόματα, όπως είναι ο Velikan που λέγεται ότι εκτινάσσει νερό σε ύψος 40 μ.! Τη δεκαετία του ’80 η περιοχή προωθήθηκε ως ενδοσοβιετικός τουριστικός προορισμός, ώσπου το 1990 άρχισε να ελκύει και ξένους τουρίστες. Ο μόνος τρόπος να την προσεγγίσει κανείς είναι με ελικόπτερο.

Πώς πάμε: Με οργανωμένο τουρ. Κόστος περί τα 500 ευρώ.


Μυστικά και θαύματα-6

Φωτογραφία: VITORMARIGO/GETTY

7. Βραζιλία

Vale da Lua

Το τοπίο είναι ιδιαίτερο – λες και κάποιος τσαλάκωσε τους βράχους με τα χέρια του. Το φυσικό υδάτινο πάρκο της Κοιλάδας του Φεγγαριού (Vale da Lua) με τις λίμνες, τους καταρράκτες, τις σπηλιές και τους κρυστάλλους χαλαζία είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας σμίλευσης της πέτρας (πρόκειται για στερεοποιημένη λάβα) από την άμμο και τα νερά του ποταμού Sao Miguel. Βρίσκεται στη βραζιλιάνικη ενδοχώρα, στα 250 χλμ. βόρεια της Μπραζίλια, σε ιδιωτική περιοχή κοντά στο Εθνικό Πάρκο Chapada dos Veadeiros.

Πώς πάμε: Οδικώς από το Alto Paraiso (30 χλμ.) και μετά περπατώντας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή