Kεντροαριστερά: Διευκρινίσεις για τις παραμέτρους μίας εξ’ αποστάσεως ψηφοφορίας με το σύστημα «Ζευς»

Kεντροαριστερά: Διευκρινίσεις για τις παραμέτρους μίας εξ’ αποστάσεως ψηφοφορίας με το σύστημα «Ζευς»

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολή στον πρόεδρο ΔΣ της ΕΔΕΤ Α.Ε., κ. Παναγιώτη Τσανάκα, απέστειλε ο υποψήφιος για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, Γιάννης Ραγκούσης, θέτοντας του ερωτήματα αναφορικά με τις παραμέτρους μίας εξ' αποστάσεως ψηφοφορίας με το σύστημα «Ζευς». Ο κ. Ραγκούσης ζήτησε διευκρινίσεις αναφορικά με τη διαθεσιμότητα, το χρόνο υλοποίησης, το κόστος της εκλογικής διασικασίας και την ασφάλεια μίας ψηφοφορίας με το σύστημα «Ζευς» της εταιρείας, καθώς και με το αν μπορεί να ανταποκριθεί σε πολύ μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων.

Στην απάντηση του, ο κ. Τσανάκας τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτρονικής κάλπης "Ζευς" του ΕΔΕΤ μπορεί να αντεπεξέλθει σε μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων», προσθέτοντας πως «μπορούν να ψηφίσουν ταυτόχρονα πολλοί ψηφοφόροι (από χιλιάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες την ώρα)» και διευκρινίζοντας πως «η ταχύτητα εξαγωγής των αποτελεσμάτων εξαρτάται από τον αριθμό των ψηφοφόρων». «Για εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρων θα χρειαστούν κάποιες ώρες από το κλείσιμο της κάλπης», προσέθεσε.

Στη συνέχεια, σημείωσε πως «το ''Ζεύς'' εξασφαλίζει τη μυστικότητα της ψήφου, καθώς οι ψήφοι έρχονται στο σύστημα κρυπτογραφημένοι (από τη συσκευή του ψηφοφόρου), ενώ το σύστημα δεν έχει στη διάθεσή του τα κλειδιά των μελών της εφορευτικής επιτροπής που είναι απαραίτητα για την αποκρυπτογράφηση». «Η αποκρυπτογράφηση από την εφορευτική επιτροπή γίνεται σε εξωτερικούς υπολογιστές, και όχι στο κεντρικό σύστημα Ζευς. Η ανωνυμία των ψήφων εξασφαλίζεται μέσω σειράς κρυπτογραφικών μίξεων», προσέθεσε, διευκρινίζοντας πως «τα μόνα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το σύστημα είναι οι εκλογικοί κατάλογοι, όπως έχουν αναρτηθεί από τις εφορευτικές επιτροπές, και τους ψηφίσαντες εκ των ψηφοφόρων».

«Πρακτικά, το Ζευς έχει χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από 565 εκλογές, με περισσότερους από 89.950 ψηφοφόρους (59.609 ψηφίσαντες) και δεν υπήρξε ποτέ οποιοδήποτε πρόβλημα ασφάλειας και διαθεσιμότητας. Έχει αναπτυχθεί σε ανοιχτό κώδικα, έτσι ώστε να μπορεί να πιστοποιηθεί από οποιονδήποτε εμπειρογμώμονα η αυθεντικότητα όλων των σταδίων επεξεργασίας των ψηφοδελτίων», ανέφερε επιπλέον ο κ. Τσανάκας, σημειώνοντας πως το «το ΕΔΕΤ μπορεί να διαθέσει το σύστημα Ζεύς, χωρίς χρέωση, για την εκλογή ηγεσίας του νέου πολιτικού φορέα».

Τις διευκρινίσεις του κ. Τσανάκα γνωστοποίησε ο κ. Ραγκούσης μέσω επιστολης στον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας Ν. Αλιβιζάτο, τονίζοντας ότι θα «διευκολύνουν σημαντικά τις αποφάσεις σχετικά με τη διενέργεια της εξ' αποστάσεως ψηφοφορίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή