Ο ΔΗΚΤΗΣ (1/10/17)

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ρόλο ψυχοθεραπευτή

Να καθησυχάσει τους φόβους των Ελλήνων συνομιλητών του για τις συνέπειες στη χώρα από το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών επιχείρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την προηγούμενη Δευτέρα. Οπως μεταφέρει ένας εξ αυτών, ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι σε έναν συνασπισμό «Τζαμάικα», με συμμετοχή Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελεύθερων και Πρασίνων, ενδεχόμενες διαθέσεις των Φιλελεύθερων για σκληρότερη γραμμή έναντι της Ελλάδας θα αντισταθμίζονται από τη στάση των Πρασίνων και έτσι θα επέρχεται ισορροπία σε πιο μετριοπαθή γραμμή. Μακάρι, αν και πολλά θα εξαρτηθούν, όπως όλα δείχνουν, από το πρόσωπο που θα αναλάβει τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών. «Περίμενε να δούμε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης», έλεγε σε συνομιλητή του που ζητούσε εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία, υπουργός της κυβέρνησης με άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Κατά τα άλλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ έδωσε, κατά την ίδια πηγή, ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της έγκαιρης ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης. Μπορεί ο Ολλανδός να ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου του Eurogroup τον Ιανουάριο, αλλά δεν έχει εγκαταλείψει ακόμη τον ρόλο του ως μεσολαβητή, με στόχο την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα. Ενα ρόλο που του αναγνώρισε ότι έπαιξε με καλή πίστη και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Εισηγμένες που δεν δείχνουν σεβασμό στους μετόχους

Είτε πρόκειται για δικαιολογίες είτε για πραγματικά γεγονότα, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν εισηγμένες που δεν δείχνουν και ιδιαίτερο σεβασμό στους μετόχους τους καθυστερώντας τη δημοσιοποίηση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων. Για παράδειγμα, εταιρεία ορκωτών ελεγκτών, λόγω ελλείψεως χρόνου, δεν ήταν σε θέση να έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο και την έκδοση των οικονομικών αποτελεσμάτων του α΄ εξαμήνου, ενώ σε άλλη εισηγμένη καθυστέρησαν η συλλογή και η επεξεργασία στοιχείων από θυγατρικές του εξωτερικού. Παλαιότερα υπήρξε εισηγμένη που είχε απολύσει στελέχη του λογιστηρίου και είχε αναθέσει σε εξωτερική εταιρεία τη σύνταξη του ισολογισμού που καθυστέρησε σημαντικά να τον δημοσιοποιήσει. Σε κάθε περίπτωση, είναι αδιανόητο και δεν συνάδει με την εταιρική διακυβέρνηση να χρειάζονται οι εταιρείες 90 ολόκληρες ημέρες να καταρτίσουν έναν ισολογισμό και μάλιστα για τους μισούς μήνες του έτους.

Να μη γίνει Αφάντου το Ελληνικό 

Τρόπους παράκαμψης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και των αντιδράσεων που εκδηλώνονται μέσω αυτού στην επένδυση του Ελληνικού αναζητεί η κυβέρνηση. Αλλωστε, το διακύβευμα από ένα πιθανό ναυάγιο στην περίπτωση της επένδυσης στο παλαιό αεροδρόμιο δεν είναι μόνο το αφήγημα του πρωθυπουργού για την καλλιέργεια ενός κλίματος φιλικού προς τους επενδυτές, αλλά πρωτίστως η ίδια η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος. Η επένδυση του Ελληνικού είναι ένα από τα προαπαιτούμενα, κάτι όμως που δεν ισχύει σε άλλες περιπτώσεις επενδύσεων που κινδυνεύουν να ματαιωθούν από την αρχαιολογική σκαπάνη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περιοχή Αφάντου στη Ρόδο, η οποία κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος προ διετίας, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει προκύψει πρόοδος σε ό,τι αφορά την έναρξη της επένδυσης, παρά την προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ.

Δυναμική η παρουσία της ελληνικής ναυτιλίας στην Ασία

«Οταν παίρνω ταξί στη Σιγκαπούρη και αναφέρω ότι είμαι Ελληνας, ο οδηγός αυτομάτως θα με ρωτήσει δύο πράγματα: για το ποδοσφαιρικό θαύμα στο Euro 2004 και εάν εργάζομαι στον κλάδο της ναυτιλίας, όπως οι περισσότεροι Ελληνες στη Σιγκαπούρη. Η ναυτιλία καθορίζει την Ελλάδα». Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γιάννης Κορκοβέλος, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Δικτύωσης Επιχειρήσεων στη Σιγκαπούρη (Hellenic Business Network Association), στη διάρκεια του φόρουμ που διοργανώθηκε πριν από λίγες ημέρες στη μακρινή αυτή χώρα υπό τον τίτλο «Οι Ελληνες στη ναυτιλία: προοπτικές και ευκαιρίες στην Ασία». O ίδιος επεσήμανε ότι, «παρά τη δύσκολη τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η ναυτιλία παραμένει πυλώνας της ελληνικής οικονομίας και με συνέπεια έχει συμβάλει με περισσότερους από έναν τρόπους σε αυτήν, ενισχύοντας ταυτόχρονα το προφίλ της Ελλάδας διεθνώς». Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να αποτελέσει αυτή τόπο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων των κορυφαίων ναυτιλιακών επιχειρήσεων της Ελλάδας και της Σιγκαπούρης. Η κεντρική ομιλήτρια του συνεδρίου Ταν Μπενγκ Τι, στέλεχος της Αρχής Λιμένων της Σιγκαπούρης, τόνισε ότι η εν λόγω Αρχή επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ζωντανό και ποικιλόμορφο οικοσύστημα, έτσι ώστε η Σιγκαπούρη να προτιμάται από τις εταιρείες που αποφασίζουν να έχουν βάση στην Ασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή