Στο 1 δισ. ευρώ τα κέρδη των εισηγμένων το α΄ εξάμηνο

Στο 1 δισ. ευρώ τα κέρδη των εισηγμένων το α΄ εξάμηνο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώθηκε και το α΄ εξάμηνο του 2017 –όπως είχε συμβεί ήδη στο α΄ τρίμηνο– η αλλαγή τάσης στα αποτελέσματα των εισηγμένων όπου για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2010 οι κερδοφόρες είναι περισσότερες από τις ζημιογόνες και μάλιστα βελτίωσαν σημαντικά τις οικονομικές τους επιδόσεις. Σύμφωνα με τους ισολογισμούς 113 εισηγμένων, που περιλαμβάνουν τις μεγαλύτερες εταιρείες με βάση την κεφαλαιοποίησή τους και είχαν δημοσιεύσει μέχρι χθες αποτελέσματα –η σχετική προθεσμία λήγει το απόγευμα του Σαββάτου– προέκυπτε ότι μία ομάδα 50 υγιών και εξωστρεφών εισηγμένων έκανε τη διαφορά στο χρηματιστήριο, καθώς ενίσχυσαν την κερδοφορία τους και απέδειξαν ότι έχουν αφήσει πίσω τους τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων και των capital controls που είχαν ως αποτέλεσμα επί 24 συνεχή τρίμηνα (6 χρόνια) οι ζημιογόνες εισηγμένες να υπερτερούν των κερδοφόρων στη χρηματιστηριακή αγορά.

Σύμφωνα με την Beta χρηματιστηριακή και τον επικεφαλής ανάλυσης Μάνο Χατζηδάκη που επεξεργάστηκαν τους ισολογισμούς για την «Κ», προκύπτει ότι η ενοποιημένη καθαρή κερδοφορία το φετινό εξάμηνο προσέγγισε το 1 δισ. ευρώ έναντι κερδών μετά από φόρους ύψους 490,056 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Από το σύνολο των 113 εισηγμένων οι 69 έκλεισαν με κερδοφορία και οι 44 είχαν αρνητικό αποτέλεσμα.

Οι συνολικές πωλήσεις για την περίοδο που εξετάζουμε έφθασαν τα 27,189 δισ. ευρώ από 23,920 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2016, σημειώνοντας άνοδο 13,7%. Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) των 113 εισηγμένων παρουσίασε μείωση 2,04% και διαμορφώθηκε στα 3,373 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης έναντι 3,443 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στην κορυφή της κερδοφορίας παρέμεινε η Coca -Cola ΗBC με σημαντική υποστήριξη από τις θυγατρικές της στο εξωτερικό. Στη δεύτερη και τρίτη θέση συναντούμε τις δύο εταιρείες διύλισης πετρελαίου, λόγω της μεγάλης αύξησης του περιθωρίου διύλισης και των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Επίσης διακρίθηκαν οι εταιρείες με εξωστρέφεια, όπως ο όμιλος Folli Follie Group, ο όμιλος Μυτιληναίου, αλλά και οι τράπεζες Eurobank και Alpha Bank με τη δεύτερη να επιστρέφει στην κερδοφορία μετά από ζημίες το α΄ εξάμηνο του 2016. Σταθερή αξία ως προς την κερδοφορία παρέμειναν ο ΟΤΕ με τα ίδια σε απόλυτους αριθμούς αριθμούς αποτελέσματα στα δύο εξάμηνα και ο ΟΠΑΠ που είχε μείωση της καθαρής κερδοφορίας. Στην πρώτη δεκάδα των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων συμπεριλήφθηκε και ο ΑΔΜΗΕ με υστέρηση, ωστόσο, των αποτελεσμάτων το φετινό εξάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό. Αξιοσημείωτες είναι και οι επιδόσεις όσων εισηγμένων εταιρειών αναδιαρθρώθηκαν την τελευταία τριετία, μειώνοντας τα λειτουργικά και μη λειτουργικά κόστη τους ή προχώρησαν σε πωλήσεις συμμετοχών τους σε άλλες εταιρείες. Επίσης, υπήρξαν εταιρείες που εμφάνισαν έκτακτα κεφαλαιακά κέρδη (υπεραξίες από μετοχές και συναλλαγματικές διαφορές).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή