Βελτίωση παιδικών σταθμών εντός πενταετίας

Βελτίωση παιδικών σταθμών εντός πενταετίας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στην επόμενη πενταετία όλοι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα πρέπει να έχουν βελτιώσει τις κτιριακές υποδομές τους, ώστε να πληρούν νέες προδιαγραφές και έτσι να λάβουν άδεια λειτουργίας.

Παράλληλα, έως και την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου θα βρίσκεται σε διαβούλευση σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης με τον κανονισμό λειτουργίας των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, ο οποίος θα πρέπει να τηρείται από όλους τους δήμους που διαθέτουν τέτοιες δομές. Το σχέδιο που έχει κοινοποιηθεί στην ΚΕΔΕ αλλά και στα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων προβλέπει, μεταξύ άλλων, ωράριο λειτουργίας 7 το πρωί με 4 το απόγευμα με δυνατότητα παράτασης δύο ωρών. Επίσης, προβλέπεται ότι θα λειτουργούν από την 1η Σεπτεμβρίου έως και τις 31 Ιουλίου. 

Το νέο πλαίσιο κανόνων για την αδειοδότηση των βρεφονηπιακών δημοτικών σταθμών, το οποίο δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, εκκρεμούσε για περισσότερο από μια δεκαετία, με αποτέλεσμα οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί να λειτουργούν χωρίς άδεια, πολλοί μάλιστα σε εγκαταστάσεις εντελώς ακατάλληλες. 

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, θα υπάρξουν τρεις μεταβατικές περίοδοι για την πλήρη συμμόρφωση των δημοτικών σταθμών στις νέες προδιαγραφές ασφαλείας και κτιριακών υποδομών. Εως τις 31/7/2018 θα πρέπει να έχουν γίνει οι απαραίτητες αλλαγές ώστε να εξασφαλιστεί ότι το κτίριο στέγασης δεν θα είναι επικίνδυνο. Διορία δύο ετών δίδεται για τη συμμόρφωση των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών όσον αφορά το θέμα του κινητού εξοπλισμού, ενώ στο τέλος της πενταετίας θα πρέπει να έχουν πλήρως προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις. 

Από το υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώθηκε ότι έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια ώστε να δοθεί σχετική χρηματοδότηση στους δήμους για τη βελτίωση των υποδομών. Ωστόσο, είναι πιθανό πολλοί δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί που λειτουργούν σε ακατάλληλα κτίρια χωρίς υποδομές όπως π.χ. διαμερίσματα πολυκατοικιών ή σε κτίρια που δεν υπάρχει προαύλιος χώρος ή εκείνοι που δεν διαθέτουν τα αναγκαία τετραγωνικά να χρειαστεί να μετακινηθούν ή και να κλείσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή