Ο Πέτερ Αλτμάιερ νέος… Σόιμπλε του Βερολίνου

Ο Πέτερ Αλτμάιερ νέος… Σόιμπλε του Βερολίνου

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο προσωπάρχης της καγκελαρίου Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ, θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας από τις 17 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία θα ανακοινωθεί επισήμως η υποψηφιότητα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την προεδρία της Βουλής. Ο Αλτμάιερ θα παραμείνει στο νευραλγικό αυτό αξίωμα τουλάχιστον έως την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχηματισμού κυβέρνησης, στα τέλη του 2017 ή στις αρχές του 2018.

O Aλτμάιερ είναι ο στενότερος συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ, συνεπώς στους μήνες που θα βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών δεν αναμένονται διαμάχες όπως αυτές που είχαν ξεσπάσει ανάμεσα στην Αγκελα Μέρκελ και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το ελληνικό ζήτημα. Ούτε όμως θεωρείται πιθανό ο υπηρεσιακός υπουργός να προχωρήσει σε αλλαγές πολιτικής προτού σχηματιστεί κυβέρνηση.

Ο 75χρονος Σόιμπλε περνά σε «τιμητική αποστρατεία», αναλαμβάνοντας το αξίωμα του προέδρου της Βουλής και αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για να τοποθετηθεί στο υπουργείο κάποιος εκπρόσωπος των Ελεύθερων Δημοκρατών. Σύμφωνα με έγγραφο από τις διαπραγματεύσεις Πρασίνων-Ελεύθερων Δημοκρατών, οι τελευταίοι προαλείφονται για το υπουργείο Οικονομικών και το υπερυπουργείο Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης, ενώ οι Πράσινοι διεκδικούν τα υπουργεία Εξωτερικών και Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας.

Στο μεταξύ, οι Σοσιαλδημοκράτες τόνισαν χθες διά της νέας προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας τους, Αντρέα Νάλες, ότι τα τρία κόμματα «πρέπει και μπορούν να τα βρουν» και ότι οι ίδιοι δεν θα αποτελέσουν σανίδα σωτηρίας για την Αγκελα Μέρκελ σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, την αποχώρηση από την AfD ανακοίνωσε χθες η Φράουκε Πέτρι, η οποία έχασε τη μάχη εξουσίας με την πιο σκληροπυρηνική πτέρυγα του κόμματος. Η Πέτρι προετοιμάζεται για ίδρυση άλλου, πιο μετριοπαθούς κόμματος, που θα μπορούσε να μετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή