Γιορτή ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού

Γιορτή ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παράδειγμα αποτελεί την πιο ισχυρή νουθεσία. Εξ ου και κάθε χρόνο όλο και περισσότερες γυναίκες συμμετέχουν στον αγώνα δρόμου ενάντια στον καρκίνο του μαστού, «Greece Race for the Cure». Εκεί, κορίτσια και μεγάλες γυναίκες τρέχουν πλάι πλάι, άνθρωποι που έχουν ξεπεράσει τον καρκίνο μαζί με άλλους που τώρα αγωνίζονται και εκείνους που θα κληθούν να τον αντιμετωπίσουν μελλοντικά, κάνουν από κοινού πεζοπορία υπό το σύνθημα «Τρέξε- Γιόρτασε- Στήριξε». Πέρυσι 31.000 άτομα συμμετείχαν στη μεγαλειώδη διοργάνωση στο Ζάππειο, ενώ φέτος προβλέπεται ότι θα δώσουν ακόμα περισσότεροι το «παρών» στη διοργάνωση του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Αλμα Ζωής» και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Η διοργάνωση στη χώρα μας ξεκίνησε το 2009, αφού ο Σύλλογος έλαβε από την αμερικανική οργάνωση  Susan G. Komen τη σχετική έγκριση. Εκτοτε, η Αθήνα αγκάλιασε την πρωτοβουλία με αποτέλεσμα η αθηναϊκή διοργάνωση με το πλήθος να κατατάσσεται πλέον η δεύτερη παγκοσμίως.

«Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1988 από γυναίκες που είχαν οι ίδιες βιώσει τον καρκίνο του μαστού» αναφέρει στην «Κ» η σημερινή πρόεδρος, κ. Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου. Οι πρωτεργάτες του εγχειρήματος είχαν αντιληφθεί τη δύναμη του ζωντανού παραδείγματος. «Οταν οι αποθεραπευμένες γυναίκες στήριζαν εκείνες που ασθενούσαν συνέβαλαν στην αποθεραπεία τους» εξιστορεί η κ. Γαβρηιλίδου, που ασθένησε το 1998. «Ο γιατρός μου με παρέπεμψε στον Σύλλογο» θυμάται. Σήμερα,  είναι εγγεγραμμένες στο «Αλμα Ζωής» 150 γυναίκες που έχουν ξεπεράσει το δικό τους πρόβλημα και μετά το πέρας των πρώτων δύο ετών και την εκπαίδευσή τους από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, έχουν γίνει εθελόντριες που προσφέρουν στήριξη στη γυναίκες που νοσούν σήμερα. «Πρόκειται για τις γυναίκες που θα φορούν αύριο τις ροζ μπλούζες, οι survivors» αναφέρει με νόημα η πρόεδρος. «Η διά ζώσης επικοινωνία γίνεται μεταξύ των δύο γυναικών στις πρώτες μέρες μετά το χειρουργείο» σημειώνει η κ. Γαβρηιλίδου, «οι εθελόντριές μας βρίσκονται στο Ελενα, το Μεταξά, το Μετροπόλιταν και το Ρέα». Ωστόσο, αυτό αποτελεί μόνον μία από τις παροχές του Συλλόγου.

«Στους χώρους του Συλλόγου προσφέρουμε τη δυνατότητα για ατομική συμβουλευτική, ομαδική ψυχοθεραπεία για τις ασθενείς αλλά και τους οικείους τους» περιγράφει η ίδια, «εξίσου σημαντική είναι η νομική συμβουλευτική που παρέχεται από δικηγόρο μια φορά την εβδομάδα». Οι ασθενείς έχουν πλήθος ερωτημάτων νομικής φύσεως, καθώς δεν γνωρίζουν ποια είναι τα εργασιακά τους δικαιώματα άπαξ και νοσήσουν ούτε πως να τα προασπίσουν. Τα έσοδα της διοργάνωσης και οι χορηγίες επενδύονται σε συνεχώς νέα προγράμματα. Ετσι, ο Σύλλογος το τρέχον έτος κατόρθωσε να εξεταστούν δωρεάν 832 γυναίκες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα γονιδιακού ελέγχου 36 ασθενείς, να προσφέρει νομική συμβουλευτική σε 132 γυναίκες, χρηματοδότησε έναν ερευνητή για έρευνα σχετικά με τον καρκίνο του μαστού κ.α

Στα χρόνια που πέρασαν από την ίδρυση του Συλλόγου, η επιστήμη έχει κάνει κυριολεκτικά άλματα, καθιστώντας τον καρκίνο του μαστού- εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα-  ιάσιμο. «Το πισωγύρισμα, δυστυχώς, προκύπτει από το σύστημα υγείας και την οικονομική κατάσταση της χώρας» επισημαίνει η κ. Γαβριηλίδου, «έχουμε σοβαρές καταγγελίες για έλλειψη βασικών χημειοθεραπευτικών φαρμάκων αλλά και από αδικαιολόγητη αναμονή ακόμα και 55 ημερών στην έκδοση των αποτελεσμάτων της βιοψίας, κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο για την εξέλιξη της νόσου». Από τη μεγάλη γιορτή της ζωής που θα γίνει την Κυριακή δεν λησμονούνται όσες «δεν τα κατάφεραν». «Στο τέλος των αγώνων δρόμου, ανεβαίνουμε όλες οι survivors στην εξέδρα και απελευθερώνουμε μπαλόνια στον ουρανό στη μνήμη τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή