Η Πειραιώς στηρίζει με 700 εκατ. τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η Πειραιώς στηρίζει με 700 εκατ. τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία ύψους 700 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων υπέγραψαν ο όμιλος Πειραιώς με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σχετική συναλλαγή και η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ.

Αναλυτικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει στην έκδοση καλυμμένου ομολόγου, 5ετούς διάρκειας, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που θα καλύψουν κυρίως οι παραπάνω οργανισμοί. Τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ θα είναι η συνεισφορά της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, σημείωσε: «Η Τράπεζα Πειραιώς, η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, έχει δεσμευθεί στρατηγικά να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανεκκίνηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας έμπρακτα και ολοκληρωμένα την ελληνική ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Επεκτείνοντας την υφιστάμενη συνεργασία της με τους διεθνείς οργανισμούς, ΕΙΒ, EIF, EBRD, προχωρήσαμε σήμερα στην υπογραφή δύο συμβάσεων, συνολικού ποσού 500 εκατ. μέσω των οποίων θα χρηματοδοτήσει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας». Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ, υπογράμμισε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη στήριξη που έχει παράσχει διαχρονικά η ΕΤΕπ σε μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη συναλλαγή ρεκόρ αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της αυξημένης στήριξης προς τις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους.

Ο Νικ Τεσέιμαν, γενικός διευθυντής, της EBRD σημείωσε ότι μέσω της έκδοσης η Πειραιώς θα διαφοροποιήσει τις πηγές χρηματοδότησης και θα ενισχύσει τη δανειοδοτική της ικανότητα. «Η αναγέννηση της αγοράς των καλυμμένων ομολόγων θα είναι επωφελής για τον χρηματοοικονομικό τομέα και την πραγματική οικονομία στην Ελλάδα». Σημειώνεται ότι η ΕΤΕπ θα χρηματοδοτήσει με 350 εκατ. στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Σχεδίου, ενώ το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο θα παράσχει επιπλέον 50 εκατ. προσφέροντας μακροχρόνια χρηματοδότηση στους πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις τόνισε ότι η συμφωνία είναι υπό την αιγίδα του Σχεδίου Γιούνκερ και μέσω αυτής 700 εκατ. νέας χρηματοδότησης είναι πλέον διαθέσιμα για τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. «Αυτό θα δώσει τεράστια ώθηση στην οικονομία και αποδεικνύει τη σταθερή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη της ανάπτυξης και της οικονομικής προόδου στην Ελλάδα».

Πρόκειται για την πρώτη φορά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, που διεθνείς χρηματοοικονομικοί οργανισμοί επενδύουν σε καλυμμένα ομόλογα ελληνικών τραπεζών. Το ομόλογο που θα εκδοθεί τον Οκτώβριο του 2017, εντάσσεται στο Πρόγραμμα Καλυμμένων Ομολόγων της Πειραιώς συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΕΤΕπ στην Ελλάδα παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Στη σχετική τελετή ο κ. Χόγιερ σημείωσε ότι η Ελλάδα εντάσσεται πλέον στην πρώτη κατηγορία των χωρών με τις μεγαλύτερες απορροφήσεις του πακέτου Γιούνκερ, καθώς μετά τη Γαλλία και τη Γερμανία, είναι η μοναδική χώρα που έχει ξεπεράσει σε απορροφήσεις το 1 δισ. ευρώ από το πακέτο. Εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του έτους, οι χρηματοδοτήσεις προς την χώρα μας θα ανέλθουν στο ποσό των 2 δισ. ευρώ, που αποτελεί ρεκόρ. Οι συνολικές χρηματοδοτήσεις της ETEπ στην Ελλάδα φτάνουν τα 17,5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή