Σύμφωνο… επιβίωσης για ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Σύμφωνο… επιβίωσης για ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ποιος να εγείρει θέμα για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ; Στη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον Πάνο Καμμένο, εισηγητής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Νίκος Παρασκευόπουλος. Οχι ο Νίκος Παππάς». Στέλεχος της Κουμουνδούρου επιβεβαιώνει με εμφατικό τρόπο ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, σε επίπεδο κόμματος και κυβέρνησης, οι όποιες φωνές μπορεί να ακούστηκαν στο παρελθόν, ως αντίδραση στην αρχή, ως απορία στη συνέχεια, ακόμη και ως παρατήρηση για την ασυμβατότητα ανάμεσα στους δύο εταίρους, έχουν περιοριστεί σε έναν πολύ μικρό κύκλο στελεχών, που εξακολουθούν να θεωρούν τη σύμπραξη για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπέρμετρη υποχώρηση αρχών από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ευρεία αποδοχή

Η αναφορά των ονομάτων των κ. Παρασκευόπουλου και Παππά δεν είναι τυχαία. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ήταν από τους ελάχιστους που είχαν γίνει κοινωνοί, πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, των υπόγειων διεργασιών ανάμεσα στις ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, με αντικείμενο μια μετεκλογική σύμπραξη επί του κοινού αντιμνημονιακού εδάφους. Η επιλογή να υπερασπιστεί τον κ. Καμμένο στη Βουλή ο Ν. Παρασκευόπουλος, σηματοδοτεί ότι εκείνη την επιλογή μιας εξαιρετικά στενής ομάδας στελεχών γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα, πλέον αγκαλιάζει και αποδέχεται ένα πολύ μεγάλο τμήμα του κόμματος. Οπως, άλλωστε, επισημαίνεται με νόημα από στέλεχος της Κουμουνδούρου, «όλοι αντιλαμβάνονται ότι το τίμημα μιας ρήξης με τους ΑΝΕΛ θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο, θα είναι η απώλεια της εξουσίας».

Την εβδομάδα που πέρασε, η συζήτηση στη Βουλή για την εξεταστική επιτροπή και η ανεπιφύλακτη κάλυψη που παρείχαν στους χειρισμούς του επικεφαλής των ΑΝΕΛ ο κ. Τσίπρας αλλά και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν το πρώτο δείγμα ότι οι δεσμοί ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εμφανίζονται να ενισχύονται. Το δεύτερο δείγμα, που αποτελεί και μια ποιοτική αναβάθμιση της σχέσης ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, ήταν η μεταστροφή των ΑΝΕΛ έναντι της τροπολογίας για την Τουρκική Ενωση Ξάνθης και του νομοσχεδίου για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου, τα οποία είχαν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν.

Μηνύματα στο Μαξίμου

Η ποιοτική αναβάθμιση συνίσταται στο γεγονός ότι τα δύο αυτά νομοθετήματα δεν αφορούν μνημονιακές υποχρεώσεις. Πρόκειται, μάλιστα, για θέματα που πλήττουν ευθέως την ατζέντα με την οποία οι ΑΝΕΛ απευθύνονται στο στενό κομματικό ακροατήριό τους. Και η απόφαση να υπερψηφιστούν από τους βουλευτές του κόμματος αποτελεί σαφώς το αντάλλαγμα στη στήριξη που παρείχε ο κ. Τσίπρας και γενικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ στις καταγγελίες κατά του κ. Καμμένου για εξωθεσμικές παρεμβάσεις.

Αλλωστε, στην Κουμουνδούρου και στο Μαξίμου είχε διαμηνυθεί από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορεί η στήριξη να είναι μονομερής και ότι θα πρέπει και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ «να βάλουν πλάτη» στην προώθηση νομοθετημάτων που θα ικανοποιήσουν το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ και το αφήγημα ότι, εκτός του μνημονίου, η κυβέρνηση θα προωθήσει την προοδευτική ατζέντα της σε μία σειρά από θέματα.

Βεβαίως, στην αλλαγή στάσης από την πλευρά των ΑΝΕΛ σαφώς και έπαιξε ρόλο η ανακοίνωση από την πλευρά της Ν.Δ. και της ΔΗΣΥ ότι δεν πρόκειται στο εξής να στηρίξουν στη Βουλή νομοθετήματα τα οποία δεν θα έχουν εξασφαλίσει την κυβερνητική πλειοψηφία. Η αδυναμία της κυβέρνησης να περάσει από τη Βουλή κάποια νομοθετήματα, ακόμα και αν τυπικά δεν θα μπορούσε να εγείρει ζήτημα απώλειας της δεδηλωμένης, πολιτικά θα άνοιγε μια τέτοια συζήτηση.

Πάντως, σε εκείνη τη μειοψηφική πλέον ομάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που εξακολουθούν να θεωρούν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός αποτελεί παραδοξότητα, η προσοχή εστιάζεται σε ορισμένους βουλευτές των ΑΝΕΛ, όπως οι κ. Δημήτρης Καμμένος και Κωνσταντίνος Κατσίκης, από τους οποίους δεν αποκλείουν «να προκύψει τελικά η έκπληξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή