Πάνω από 1 δισ. δολάρια μπορεί να γλιτώσει ο Τραμπ από την αλλαγή φορολογίας

Πάνω από 1 δισ. δολάρια μπορεί να γλιτώσει ο Τραμπ από την αλλαγή φορολογίας

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από ένα δισ. δολάρια μπορεί να γλιτώσει ο Αμερικανός πρόεδρος εάν εφαρμοστεί το σχέδιο που παρουσιάστηκε αυτήν την εβδομάδα στο Κογκρέσο για τη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα των New York Times. Ωφελημένες θα είναι, επίσης, οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, με ενίσχυση της ετήσιας κερδοφορίας τους κατά 7% ή κατά 6,4 δισ. δολάρια, επισημαίνει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg. Οι Wells Fargo, Bank of America, JPMorgan, Citigroup και Goldman Sachs θα αποκομίσουν περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με κάθε άλλον κλάδο της οικονομίας από το σχέδιο, που παρουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ μαζί με κορυφαία μέλη του Κογκρέσου, για τη φορολογική μεταρρύθμιση της χώρας.

Προτάσεις

Την Τετάρτη δημοσιοποιήθηκαν διάφορες προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 35% στο 20% και των υψηλών εισοδημάτων από το 39,6% στο 35%. «Δεν θα έχω κανένα προσωπικό όφελος», δήλωσε ο κ. Τραμπ την Τετάρτη. «Μάλιστα, όπως βλέπετε, υπάρχει πολύ μικρό όφελος για τους πλουσίους», πρόσθεσε ο ίδιος. Ωστόσο, οι Αμερικανοί που ανήκουν στα υψηλά εισοδήματα σαν τον κ. Τραμπ θα επωφεληθούν δυσανάλογα εάν οι προτάσεις του Λευκού Οίκου εγκριθούν από το Κογκρέσο. Η πρόταση για την κατάργηση των φόρων κληρονομιάς σημαίνει ότι η οικογένεια του Αμερικανού προέδρου θα εξοικονομούσε περίπου 1,1 δισ. δολάρια.

Η έρευνα των New York Times στηρίζεται στη φορολογική δήλωση που υπέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ το 2005, διότι αυτή είναι η πιο πρόσφατα δημοσιευμένη. Ετσι προκύπτει ότι η καθαρή αξία των περιουσιακών στοιχείων του κ. Τραμπ φθάνει τα 2,86 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Οι φόροι κληρονομιάς σε μια τέτοια περιουσία ανέρχονται στο 40%, αλλά η κατάργησή τους θα απάλειφε αυτήν την υποχρέωση.

Ακόμα ένα όφελος για τον Αμερικανό πρόεδρο προκύπτει από τη ματαίωση του εναλλακτικού ελάχιστου φόρου (alternative minimum tax) που καθιερώθηκε για να είναι εφικτό να φορολογούνται άτομα, επιχειρήσεις και κληροδοτήματα. Oι New York Times, η έρευνα των οποίων πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του λογιστικού συμβούλου Ρόμπερτ Γουίλενς και του δικηγόρου Στίβεν Μπρέινσοουν, τονίζουν ότι η ακύρωση του εναλλακτικού ελάχιστου φόρου θα μείωνε τις υποχρεώσεις του κ. Τραμπ κατά 31,3 εκατ. δολάρια. Θα εξασφάλιζε ακόμα 16 εκατ. δολάρια από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 25% σε εταιρικές οντότητες, όπως είναι οι συνεταιρισμοί ή εταιρείες διαχείρισης ακινήτων όπου συμμετέχει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Φοροαπαλλαγές

Σε ό,τι αφορά τις έξι ισχυρότερες τράπεζες των ΗΠΑ, οι φοροαπαλλαγές που προβλέπονται σήμερα είναι λιγότερες σε σχέση με κάθε άλλον κλάδο. Αν ληφθούν υπ’ όψιν αυτές οι φοροαπαλλαγές, οι έξι τράπεζες φορολογήθηκαν τελικά με συντελεστή 26%, ποσοστό διπλάσιο από τον μέσον όρο που ισχύει για τις εταιρείες εκτός χρηματοπιστωτικού κλάδου. Στο σχέδιο, όμως, που παρουσίασε ο Λευκός Οίκος μαζί με κορυφαία μέλη των Ρεπουμπλικανών, μία από τις βασικές προτάσεις είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στο 20% από το 35%.

Οφέλη για επιχειρήσεις, ζημίες για κράτος

Μια γιατρός στα επείγοντα που εργάζεται με σύμβαση στο νοσοκομείο, μια εταιρεία ακινήτων και μια κάβα είναι αντιπροσωπευτικά παραδείγματα επιχειρήσεων στις ΗΠΑ που δεν φορολογούνται οι ίδιες για τα κέρδη τους αλλά οι ιδιοκτήτες ανάλογα με το ποσοστό κερδών που αντιστοιχεί στον καθένα. Μπορεί η εταιρεία να έχει έναν ή δυο ή και περισσότερους ιδιοκτήτες οι οποίοι πληρώνουν φόρους με βάση τα κέρδη από τις εταιρείες αυτές. Με αυτό το νομικό καθεστώς λειτουργεί το 95% των 26 εκατ. επιχειρήσεων στις ΗΠΑ και ο Λευκός Οίκος προτείνει τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης από το 35% στο 25%. Είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος φορολόγησης των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ και αφορά ηθοποιούς, αρχιτέκτονες, εργοστάσια και ποδοσφαιρικές ομάδες. Μέλη της οικογένειας Τραμπ αναπτύσσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες μέσα από 500 εταιρείες που φορολογούνται με αυτόν τον τρόπο.

Μια φορολογική μεταρρύθμιση θα περιλάμβανε αναγκαστικά αυτές τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα όταν προτείνεται η μείωση του συντελεστή των μεγάλων εταιρειών από το 35% στο 20%. Από την άλλη, η πρόταση για μείωση του συντελεστή φορολόγησης αυτών των επιχειρήσεων από το 35% στο 25% θα δημιουργήσει μεγάλο κενό στα έσοδα του ομοσπονδιακού κράτους, προειδοποιούν οικονομολόγοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μη κερδοσκοπική οργάνωση Tax Foundation υπολογίζει ότι όλο το σχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ θα μειώσει τα κρατικά έσοδα κατά 5,9 τρισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή