Οι προτάσεις Τραμπ για τη φορολογία ενίσχυσαν το δολάριο

Οι προτάσεις Τραμπ για τη φορολογία ενίσχυσαν το δολάριο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εβδομάδα που διανύσαμε, στο επίκεντρο των αγορών βρέθηκε η πολυαναμενόμενη παρουσίαση του φορολογικού σχεδίου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που περιλαμβάνει σημαντικές περικοπές στους φορολογικούς συντελεστές τόσο για τις εταιρείες όσο και για τα φυσικά πρόσωπα και έναν εφάπαξ φόρο στα κέρδη που θα επαναπατριστούν (δεν προσδιόρισε το ύψος του φόρου). Εάν η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία συμφωνήσουν σε ένα ανώτατο όριο του προϋπολογισμού που θα είναι συμβατό με τις προτάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, τότε οι πιθανότητες μιας συμφωνίας όσον αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση αυξάνονται.

Η αισιοδοξία της αγοράς για συμφωνία ευνόησε τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου, με τους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες στις ανεπτυγμένες οικονομίες να καταγράφουν σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη και το δολάριο ΗΠΑ να σημειώνει την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τις αρχές του έτους. Η πρόσφατη ενίσχυση των δημοσιονομικών προσδοκιών, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις της προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζάνετ Γέλεν την Τρίτη σε συνέδριο στο Κλίβελαντ για συνέχιση της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, και η ενίσχυση του πληθωρισμού τον Αύγουστο οδήγησαν σε ανοδική αναθεώρηση των προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους. Θεωρώντας ότι η πρόσφατη αποδυνάμωση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως σε προσωρινούς παράγοντες, η κ. Γέλεν τόνισε ότι δεν θα ήταν συνετό να διατηρηθούν σταθερά τα επιτόκια έως ότου ο πληθωρισμός επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο της Fed 2%, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς για νέα αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων μέσα στο 2017. Η αγορά προθεσμιακών συμβολαίων τιμολογούσε στα μέσα της εβδομάδας πιθανότητα 70% για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, από 63% μία εβδομάδα νωρίτερα.

Στις αγορές συναλλάγματος, ο δείκτης DXY του δολαρίου –ο οποίος αποδίδει την αξία του έναντι των έξι κυριότερων νομισμάτων– ενισχύθηκε σε υψηλά ενός μηνός, κοντά στις 93,70 μονάδες. Στο περιβάλλον αυτό, η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολάριο υποχώρησε σε χαμηλά ενός μηνός, κοντά στο 1,1715 την Πέμπτη, πριν ανακάμψει οριακά πάνω από το 1,1800 την Παρασκευή. Στην πτώση του ευρώ οδήγησαν και το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, όπου η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εξασφάλισε τέταρτη θητεία, αλλά σημαντικά αποδυναμωμένη, και το ότι το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα αύξησε σημαντικά τα ποσοστά του εξασφαλίζοντας είσοδο στη γερμανική Βουλή για πρώτη φορά από το 1949. Η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία αναμένεται να είναι δύσκολη και χρονοβόρα, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι ενδεχομένως θα υπάρξουν εμπόδια στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη τις οποίες προτείνει ο Εμ. Μακρόν.

* Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.       

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή