Η Ιατρική Σχολή γιορτάζει και εντυπωσιάζει

Η Ιατρική Σχολή γιορτάζει και εντυπωσιάζει

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιατρική Σχολή Αθηνών γιορτάζει τα 180 της χρόνια και εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις της.

«Είναι μεγάλο προνόμιο για μένα, ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως πρύτανης τυγχάνει η επέτειος των 180 χρόνων του Οθώνειου Πανεπιστημίου, όπως αρχικά ονομαζόταν και νυν Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών», αναφέρει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος ο οποίος είναι και καθηγητής της Ιατρικής.

Η σχολή ιδρύθηκε το 1837, αποτέλεσε  ένα από τα τέσσερα πρώτα τμήματα του πανεπιστημίου και ήταν και η πρώτη ιατρική των Βαλκανίων.

«Αδιαμφισβήτητη είναι η διεθνής αναγνώριση της σχολής μας στους παγκόσμιους καταλόγους κατάταξης των ιατρικών σχολών. Ενδεικτικά η σχολή κατατάσσεται σε καλύτερη θέση από τα 2/3 των αμερικανικών ιατρικών σχολών. Στοχεύουμε όχι μόνο να διατηρήσουμε αλλά να βελτιώσουμε την ήδη σημαντική αυτή θέση» τονίζει ο κ. Δημόπουλος.

Η συμβολή της Ιατρικής Αθηνών στο τομέα της έρευνας και της καινοτομίας αποτυπώνεται εκτός των άλλων διακρίσεων στο αριθμό και το μέγεθος των ερευνητικών έργων που προσελκύουν οι καθηγητές της όσο και στη διεθνή απήχηση των επιστημονικών δημοσιεύσεων τους.

Ενδεικτικά, τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας του ΕΚΠΑ για την περίοδο 2008 – 2016 ξεπέρασαν κατά μέσο όρο ετησίως τα 60 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 40% ήταν η συμβολή της Ιατρικής Σχολής.

Επίσης την ίδια περίοδο απασχολήθηκαν στη σχολή ως εξωτερικοί συνεργάτες περίπου 1.300 άτομα ετησίως. Η δυναμική της Ιατρικής φαίνεται και στις δημοσιεύσεις που γίνονται από τους καθηγητές της, αλλά ακόμη περισσότερο στις αναφορές που λαμβάνουν αυτές οι δημοσιεύσεις από άλλους επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Χαρακτηριστικά, το 2012 έγιναν 3.053 δημοσιεύσεις, ο αριθμός αυξήθηκε το 2013 σε 3.127 και το 2014 σε 3.283. Κατόπιν υπήρξε μικρή μείωση σε 2.934 το 2015 και σε  2.763 δημοσιεύσεις το 2016.

Όμως παρά τις αυξομειώσεις οι αναφορές που δέχονται αυτές οι δημοσιεύσεις κινούνται ανοδικά.

Συγκεκριμένα, οι δημοσιεύσεις του 2012 δέχτηκαν 95.217 αναφορές και εκείνες του 2013 είχαν 105.722. Το 2014 οι αναφορές της Ιατρικής αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο σε 115.879, του 2015 σε 121.322 και του 2016  ανήλθαν στις 123.595 αναφορές

Η Ιατρική Σχολή γιορτάζει και εντυπωσιάζει-1

Σήμερα το απόγευμα στις 6.30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τον εορτασμό των 180 χρόνων της σχολής, στην οποία θα απευθύνουν χαιρετισμό, εκτός από τον κ. Δημόπουλο,  ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Ευστράτιος Πατσούρης, ο Πέτρος Π. Σφηκάκης (πρόεδρος της Ιατρικής), ο Χρήστος Κίττας (πρώην πρύτανης ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρος της σχολής), ο Γεώργιος Κρεατσάς (πρώην αντιπρύτανης ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρος της σχολής) και ο Χριστόδουλος Στεφανάδης (πρώην πρόεδρος της σχολής). Θα μιλήσει ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, Βασίλης Λαμπρινουδάκης με θέμα, «Ταξίδι στην ιστορία της υγείας» ενώ η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσικά δρώμενα από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και την παρουσίαση μέρους του «Πλούτου» του Αριστοφάνη από τη θεατρική ομάδα της Ιατρικής Σχολής.

Στην κωμωδία, ο θεός Πλούτος που τυφλώθηκε από το Δία ξαναβρίσκει το φως του πηγαίνοντας στο ναό του Ασκληπιού. Από τον 5ο αι. π.Χ. με χρησμό από το μαντείο των Δελφών ο ευρύτερος χώρος του Ασκληπιείου στην Επίδαυρο θεωρείται η έδρα του θεού της υγείας Ασκληπιού και το πιο σεβαστό κέντρο της λατρείας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή